Startlaphoz Csatlakozz!

Még nem fogták fel a tanárok és a szülők

Nagyon sok pedagógus veszíti majd el az állását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 07. péntek, 13:45

A helyzet nem reménytelen, de kilátástalan – mondta a közoktatást érintő jövő évi változásokról a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi titkára a delmagyar.hu-n. Pap Jánosné hangsúlyozta, a gimnáziumi férőhelyek drasztikus csökkentésével nagyon sok pedagógus veszíti majd el az állását.

   – A 2011-ben elfogadott nemzeti köznevelési törvény már előrevetítette, hogy csökkeni fog a gimnáziumi férőhelyek száma. Ez ellen már akkor tiltakozott a szakszervezet – nyilatkozta lapunknak Pap Jánosné. A Pedagógusok Szakszervezetének szegedi titkára szerint ezt még most sem fogták fel igazán a pedagógusok és a szülők. A múlt héten mutatták be a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatot. Ebből kiderült, az idei évhez képest 24,5 százalékkal, 68 milliárd forinttal csökken a középiskolákra szánt állami költés. A kormányzati javaslatok a gimnáziumi férőhelyek drasztikus visszavágásáról, a bejutás megnehezítéséről szólnak.


   – A helyzet nem reménytelen, de kilátástalan. Ha például a jelenlegi formájában működik tovább a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), akkor a pénztelenségen túl az intézmények működése is ellehetetlenül – hangsúlyozta Pap Jánosné. A titkár szerint egyértelmű az irány. A gimnáziumi férőhelyek drasztikus csökkentésével a szakiskolai képzést preferálja a kormányzat.


   – Azokba a szakiskolákba akarja „becsatornázni” a gyerekeket, amelyek jövőre a KLIK-től a szakminisztériumokhoz kerülnek, de a fenntartóváltásról még semmit sem lehet tudni – mondta a szakszervezeti vezető. Papné elmondta, nagyon sok pedagógus veszíti el az állását, ha csökkentik a férőhelyek számát a gimnáziumokban, és szerinte ebben a rendszerben nem talál majd új állást magának a pedagógus. A szakszervezeti vezető felháborítónak nevezte, hogy a nem pedagógus munkakörben dolgozók – dajka, gondnok, iskolatitkár – bérét jövőre sem kívánják emelni.


  Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, a kormány 30-40 éves oktatási paradigmákhoz akar visszatérni a szakmunkásképzés erőltetésével, és a gimnáziumi, valamint a felsőoktatási hozzáférés szűkítésével, miközben a termelékenység növelését „rengeteg diplomással” lehetne elérni. Radó szerint az sem igaz, hogy Magyarországon mennyiségi értelemben szakmunkáshiány van, éppen ellenkezőleg, a képzés alacsony színvonala miatt a mai szakmunkások nagy részét csak nyolc általánossal elvégezhető munkakörökbe tudják felvenni.

 
   Szebedy Tas
, a Gimnáziumok Országos Szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy pánikhangulatot keltettek a gimnáziumi férőhelyek csökkentéséről szóló kormányzati vélemények. Szerinte főleg a kisebb, tanulóhiánnyal küzdő intézmények pedagógusaiban keltettek félelmet a megnyilatkozások. Pap Jánosné elmondása szerint Szegeden nincs pánikhangulat, „belenyugvóak lettek a pedagógusok az elmúlt években, fogcsikorgatva, de csinálják a munkájukat”.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyon sok pedagógus veszíti majd el az állását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector