Startlaphoz Csatlakozz!

Ötnapnyi munkából is meg lehet élni?

Nincs időnk hétköznap bevásárolni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 09. vasárnap, 10:54

Az embereknek nincs idejük hétköznap bevásárolni, ezért tolódott át ez a hétvégére – állítja a szociológus, akit a tervezett vasárnapi zárva tartás kapcsán kérdezte a Bors. Manapság ugyanis, akinek még van munkája, az rengeteget dolgozik, így hétköznap estére hullafáradt lesz.

   Március 15-től zárva tartanának vasárnap a nagyáruházak, hipermarketek és a plázák, ha elfogadják a KDNP javaslatát. Orbán Viktor korábban azzal utasította el az ötletet, hogy majd akkor vezetik be, ha ötnapnyi munkából is meg lehet élni. Mára elértük ezt?
 
  – Semmiképpen – mondja Győri Péter szociológus, aki szerint a nagyáruházak kiskeresetû dolgozóinak – árufeltöltők, pénztárosok, eladók – szükségük van az akár ötvenszázalékos vasárnapi pótlékra. Ráadásul közülük sokakat – akár 15–20 százalékukat is – elbocsáthatják. Sokan külföldi példákra, vagy arra hivatkoznak: a rendszerváltás előtt is záróra volt hétvégén.
 
   – Mára teljesen megváltozott az életünk. Akinek még van munkája, az rengeteget dolgozik, átlagosan napi 9,5 órát. Bevett gyakorlat lett a túlóra, vagy hogy sokat utazunk a munkahelyünkre. Az emberek hétköznap a sok munka után teljesen ki vannak zsigerelve, hullafáradtak, nem fognak ilyenkor még nagybevásárlást is intézni. Ezért tolódott át ez a hétvégékre – magyarázza a szakember, aki szerint a multik a megváltozott életritmushoz igazodtak, amikor elkezdték nyitva tartani üzleteiket.
 
Fontos érvek számokban:
2 - a felmérések szerint minden második ember vásárol vasárnap
5 - akár minden ötödik dolgozóját elbocsáthatnák a hipermarketek
6 - az üzletek bevételük hatodát szerzik vasárnap
50 - a kereskedelmi dolgozók elveszíthetnék az 50%-os vasárnapi pótlékot
100 000 - ennyien dolgoznak a kereskedelemben vasárnaponként

Forrás: borsonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs időnk hétköznap bevásárolni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector