Startlaphoz Csatlakozz!

A kórházak lejárt adósságállománya megközelítette a 63 milliárd forintot

A Magyar Kórházszövetség orvosi rezsicsökkentést szorgalmaz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 10. hétfő, 10:24

 Aki azt ígéri, hogy rövid időn belül megoldja az egészségügy gondjait, nincs tisztában a probléma súlyával – figyelmeztet a Magyar Kórházszövetség. A szervezet orvosi rezsicsökkentést szorgalmaz – olvasható a Szabad Földben.

   Október elejére a kórházak lejárt adósságállománya megközelítette a 63 milliárd forintot. Egyes gyógyszer-nagykereskedők az egészségügyi intézmények többségének már csak készpénz és az adósság tőketörlesztése ellenében szállítanak.
 
   A kórházak az orvostechnológiai eszközöket árusító cégekkel szemben 80 milliárdos tartozást halmoztak fel, ami hosszú távon e vállalkozások csődjéhez vezethet. – Ez a betegellátásra is jelentős hatással lehet. Az így fellépő termék- vagy eszközhiány akár az életmentő műtéteket is veszélyeztetheti, hiszen olyan kellékekről van szó, melyeket például szívműtétekhez, agyvérzéskezeléshez és más összetett beavatkozásokhoz használnak – nyilatkozta Csipő Georgina, az Összefogás a Fenntartható Egészségügyért szakmai program koordinátora.
 
  A Magyar Kórházszövetség számításai szerint a siralmas helyzeten 180 milliárd forint pluszforrás segítene. Javaslatcsomagot állítottak össze: ebből a hatalmas összegből miként lehetne legalább 100 milliárdot előteremteni úgy, hogy miközben az egészségügy többletforráshoz jut, a lakosság egészségügyi rezsije csökken.
 
  A számok arról árulkodnak, hogy gyógyszerre, fogászati kezelésekre és hálapénzre költünk a legtöbbet. A javaslat szerint a későbbiekben mindenki számára elérhető lenne, hogy évente legalább egyszer térítésmentesen vegyen részt fogászati és szájüregi rákszűrő vizsgálaton. Paraszolvencia formájában 40–70 milliárd forintot teszünk évente a kiváltságos egészségügyi dolgozók zsebébe, ráadásul ez a pénz leginkább adómentesen vándorol. A hálapénz kikövetelését bűncselekménynek minősítenék a javaslattevők. Felvilágosító és prevenciós programokkal, az alapellátás megerősítésével, az ellátórendszeren belül jól megszervezett betegirányítással érnék el, hogy ritkábban forduljunk orvoshoz, s ezáltal kevesebbet költsünk a gyógyulásunkra.
 
   A javaslat megfogalmazói egyik kezükkel adnak, de a másikkal elvesznek: a többletforrás előteremtéséhez emelnék a szociális hozzájárulási adót és az egészségbiztosítási járulékot 0,5-0,5%-kal, kiterjesztenék a baleseti járulékot (a benzin és gázolaj árában +2 Ft/l, valamint az útdíj árában +5 Ft/100 km). Egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettetnének a külföldön dolgozó magyar munkavállalókkal, de térítésköteles lenne a választott orvossal történő szülésvezetés és a várólistán kívüli ellátás is. A tervek között szerepel többek között az ápolásbiztosítás elindítása (50 év alatti munkavállalók részére, igénybevétel csak a nyugdíjkorhatár elérésével – azaz 15 év múlva), a központosított textíliabeszerzés és -mosatás, a fizikoterápiás kezelések maximálása, a várólistán kívüli ellátás megfizettetése. Az egészségügyi intézmények piaci alapon többletbevételhez juthatnának, ha a leginkább eladható szolgáltatások közé sorolható fölösleges kapacitásokat kiajánlják bel- és külföldi betegek számára.
 
   Támogatnák a térítés ellenében végzett egészségügyi szolgáltatások bevezetését az állami fenntartású intézményekben, ügyelve, hogy a biztosított betegek ne kerüljenek hátrányba a fizetős páciensekhez képest. Komoly változások kellenek a betegellátás minden szintjén, ami a jelenlegi forrásokkal igen nehéz – véli dr. Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserközpontjának igazgatóhelyettese.
 
   A kormányzat az aktuális adósságállományt még hajlandó kifizetni, de azután úgy néz majd a kórházakra, mint a vörös posztóra. Első körben nyilván azt vizsgálják, van-e még mozgástér a kórházakon belül. Miután orvosból, nővérből jelenleg is hiány van, tehát a személyzet létszámából nem lehet lefaragni, így maradnak a dologi kiadások.
 
   Az orvosi technológiák alkalmazásában már eddig is óriásit kellett visszalépniük az egészségügyi intézményeknek. Megpróbálnak olcsóbb anyagokat beszerezni, ennek következtében állhat elő az a helyzet, hogy kínai fonalat rendelnek, ami a műtét során sebvarrás közben szakad el. Pénzhiány és pazarlás: e kettősség jellemzi egészségügyi rendszerünket – magyarázza az egészségügyi közgazdász. Nem ritka, hogy indokolatlanul befektetett betegek foglalják el a kórházi ágyakat, akiket a háziorvos is meggyógyíthatna. A kórházaknak pénzük nincs, ellenben teljesítményvolumen- korlátjuk van.
 
  Ha ezt nem töltik ki teljes egészében, akkor a későbbiekben kevesebb összegből gazdálkodhatnak. Ezért elsődleges szempont, hogy olyan betegeket kezeljenek, akik lehetőleg kevés kiadást jelentenek. Mindezzel együtt így is átlagban 50 ezer forintos hiánnyal zárul egy-egy átlagos kórházi eset. Sinkó Eszter szerint a pénzszűkéhez képest Magyarországon jelenleg túl sok az egészségügyi intézmény, és ezek túl sok szolgáltatást nyújtanak. Szerkezeti átalakításra lenne szükség, a felszabaduló forrásokat akár az orvosok és nővérek bérének emelésére is lehetne fordítani.
 
   A kórházak és szakrendelők működésére egyébként 630 milliárd forintot szán a következő évben az egészségügyi kormányzat, 8 milliárddal többet, mint az idén, ha nem vesszük figyelembe, hogy jövőre 60 millárdot félretettek adósságcsökkentésre.

Forrás: Szabad Föld

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Magyar Kórházszövetség orvosi rezsicsökkentést szorgalmaz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector