Startlaphoz Csatlakozz!

Be kell jelenteni a NAV-nál

Főzés, mosás, takarítás: ez mind munka, de hogyan adózunk utána?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 11. kedd, 14:26

A háztartási munkára alkalmazottakat is be kell jelenteni a NAV-nál, de jövedelem nem adóköteles. Mi a teendő? – olvasható a Privátbankár oldalán.
 
  Háztartási munkának minősül a lakástakarítás, a főzés, a mosás, a vasalás, a gyermekek felügyelete és otthoni tanítása, a házi gondozás és ápolás, a házvezetés, a kertgondozás, vagyis a család mindennapjait szolgáló tevékenységek.
 
Be kell jelenteni
 
Az ilyen munkákra fogadott alkalmazottat be kell jelenteni a NAV-nál, de a jövedelem nem adóköteles, mindössze regisztrációs díjat kell fizetnie a foglalkoztatónak - közölte az adóhivatal.
 
  A foglalkoztató a háztartási alkalmazott után havi 1000 forint regisztrációs díjat köteles fizetni. A regisztrációs díj összege független a foglalkoztatás időtartamától.
 
Mi a helyzet a társadalombiztosítással?
 
   A regisztrációs díj az alkalmazottat nem jogosítja társadalombiztosítási ellátásra és egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Ha a háztartási alkalmazottnak más munkaviszonya nincs, akkor havi 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.
 
  Mivel a háztartási munka adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás, ezért az ebből származó jövedelmet sem a foglalkoztatónak, sem a foglalkoztatottnak nem kell bevallania. A háztartási alkalmazott kérésére a foglalkoztató igazolást ad a foglalkoztatásról, melyhez igazolásminta tölthető le a NAV honlapjáról.
 
Forrás: Privatbankar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Főzés, mosás, takarítás: ez mind munka, de hogyan adózunk utána?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector