Startlaphoz Csatlakozz!

Meghirdette mára a szociális elégedetlenség napját a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság

Felültették őket, és most nagyon mérgesek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 12. szerda, 12:56

Meghirdette mára a szociális elégedetlenség napját a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság, amely azzal a céllal alakult, hogy elérje a szociális dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését, az ágazati bérrendezést. A szociális, idős- és fogyatékosotthonokban, bölcsődékben és a házi segítségnyújtásban 92 ezren dolgoznak – olvasható a Népszabadságban.

   És most nagyon mérgesek, mert hétfőn immár második alkalommal hiúsult meg a tervezett bérmegállapodás aláírása. Amire nagyon nagy szükségük van: jelenleg az ágazati pótlékkal együtt ugyanis 80-90 ezer forintot visznek haza a szociális területen dolgozók. Bő 70 százalékuk 2014-ben a 2013-as 87 150 forintos minimálbérnél is kevesebbet keres.
 
   Az előzményekről: a szociális ágazatban 2013. november 21-én alakult meg a sztrájkbizottság. A követeléseiket ugyanis a bérek rendezéséről, a munkakörülmények javításáról, az érdekegyeztetés érdemivé tételéről korábban rendre elutasították. Több nyílt levél, petíció és demonstráció után döntöttek úgy az együttműködésre képes érdekvédelmi szervezetek, hogy sztrájkbizottságot alakítanak. Ez hat szakszervezetet tömörít.
 
   Követelésük az, hogy az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértáblát terjesszék ki a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül. Az ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások legyenek, illetve a szociális ágazat egészére kiterjedően jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.
 
   A sztrájkbizottság tevékenysége eddig sikeresnek bizonyult, hiszen az ágazatban érezhető forrongás hatására kezdő lépésként bevezették a szociális ágazati pótlékot, és megkezdődött az életpályamodell kidolgozása is. Az új kormány megalakítása ugyan megakasztotta a folyamatot, de végül szeptemberben Balog Zoltán humánminiszter kinevezte az új kormányzati tárgyalót, Nyitrai Imre helyettes szociális államtitkárt.
 
   Először lapunk írta meg október elején, hogy sztrájkra készül az ágazat az elmaradt aláírás miatt. Akkor a bölcsődei dolgozók jelezték: a kormány azzal, hogy visszalépett a megállapodás aláírásától – a kitűzött nap előtt egy munkanappal – azt jelenti, hogy semmibe veszi a szociális ágazat dolgozóit. „Ezzel a lépéssel immár az is világossá vált, hogy a szociális életpálya kidolgozása és bevezetése is csak időhúzás volt, és a mézesmadzag szerepét töltötte be! Nincs más út tehát, mint a sztrájk” – írták.
 
   De még kivártak, s tovább folytatták a tárgyalásokat egészen mostanáig. A második, hétfőre tervezett aláírás ugyanis szintén meghiúsult. A humántárca ezt azzal magyarázta, hogy az érdekvédelmi képviselet további garanciákat kért. Ami – tegyük hozzá – nem is csoda: a költségvetési tervezetben az idén is biztosított bérpótlékon túl ugyanis egyetlen árva fillér sincs a januári béremelésekre. A szaktárca ajánlata épp az volt, hogy ha a jövő év közepéig kialakítják úgymond a fenntartható szolgálati struktúrát, akkor 2015 közepétől akár kigazdálkodható lesz a béremelés forrása is.
 
  A szociális dolgozók szerint mindez újra csak az időhúzást szolgálja, ezért ma délután a szakminisztérium, majd a parlament elé vonulnak, ahol petíciót szándékoznak átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek. Amennyiben a követeléseiket nem teljesítik, sztrájkba lépnek. Ami az időzítést illeti: ma van a szociális munka napja, amelyet rendszerint szakmai konferenciával ünnepelnek. Most azonban nincs mit ünnepelni, s ezt jelzi az is, hogy a humántárca szociális államtitkára, Czibere Károly kerüli is, hogy részt vegyen az eseményen, amely a szociális elégedetlenség napja nevet kapta.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Felültették őket, és most nagyon mérgesek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector