Startlaphoz Csatlakozz!

Bezárás helyett magasabb pótlék kellene

Sáling József: Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 17. hétfő, 13:28

 A vásárló örül a vasárnapi nyitva tartásnak, a dolgozók megosztottak. Ők is szívesen maradnának otthon, ha ez nem menne a bérük rovására. A szakszervezet szerint bezárás helyett magasabb pótlék kellene a vasárnap dolgozóknak – írja a delmagyar.hu.
 
   – Nekünk jó, ha vasárnap is nyitva vannak. A kórházba sietünk, de még előtte be tudtunk vásárolni. Hétköznap este ez már macerásabb, most sokkal kényelmesebb – mondta egy idős nő tegnap egy szegedi hipermarket parkolójában.

   Arra kértük a vásárlókat és a dolgozókat, érveljenek a hétvégi munkavégzés ellen vagy éppen mellett. Körutunkat az egyik hipermarketnél kezdtük, majd az Árkádban folytattuk: mindkét helyet érintené a KDNP vasárnapi zárva tartásról szóló tervezete. 

   – A vásárlás zömét hétköznap elintézem, tőlem bezárhatnak vasárnap – válaszolt kérdésünkre Horváth Beatrix. Herkai István azt mondta, csütörtökön és pénteken este zsúfoltak az áruházak, vasárnap minden egyszerűbb. – Támogatjuk, hogy maradjon a jelenlegi nyitva tartás – tette hozzá a férfi.

   A vásárlók zöme a hétvégi nyitva tartás mellett érvelt, de mit gondolnak a pult mögött állók? – Már hozzászoktam, hogy vasárnap is dolgozom. Enélkül kevesebb lenne a pénzünk – mondta egy több mint 10 éve hipermarketben dolgozó nő. Kérte, a nevét ne írjuk le.

   Elmondta, rotációban dolgoznak vasárnap, a „lehetőségért" nincs tülekedés. – De azért sokan elvállalják, mert 50 százalékos pótlék jár érte – tette hozzá a pénztáros.
 
   Az Árkád egyik drogériájában pedig azt mondták, szívesen otthon maradnak hétvégén is, ha nem csökken a bérük. 
– Legyen a családé a vasárnap, de ne az óraszámunk rovására – mondta a neve mellőzését kérő nő. Megjegyezte, a parlamentben csak beszélnek, de nem tudják, a vasárnapi zárva tartás hogyan hat a dolgozókra. Arra a kérdésünkre, hogy kollégái önkéntesen jelentkeznek-e a hétvégi munkára, csak nevetett. Ugyanakkor az általunk megkérdezett dolgozók hangsúlyozták, a kötelező bezárás nem mehet a munkabér rovására. A hatályos jogszabályok szerint egy bruttó 150 ezer forintot kereső dolgozó – ez alig 30 ezer forinttal több, mint a garantált bérminimum – egyetlen 8 órás vasárnapi műszakért bruttó 3488 forintot kap az alapbérén felül. Akadt olyan dolgozó, aki azt mondta, egy hónapban akár két vasárnap is jut rá, de ezt a pénz miatt nem bánja.

   – Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés, radikális lépés lenne a bezárás – mondta lapunknak Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hozzátette, az áruházakra kivetett eddigi és újabb különadók a dolgozókon is lecsapódnak. Mint fogalmazott, a növekvő költségek miatt a menedzsmentek kisebb állománnyal dolgoztatnak, több túlmunka jut a dolgozóra. 

   – A dohányforgalom kiesése, az online kasszák költsége mind a kereskedelmet sújtotta. El kell gondolkozni azon, hogy egy általános boltbezárás nagyobb zavart okoz-e, mint amit ezzel nyerni lehet – mondta Sáling József. Hangsúlyozta, a zárva tartás vagy mindenkire vonatkozzon, vagy senkire. 

   – A vasárnapot védjük, ha mégis dolgozni kell, adjanak tisztességes pótlékot és másik szabadnapot – tette hozzá a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sáling József: Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector