Startlaphoz Csatlakozz!

56,5 százalékos foglalkoztatási ráta

Majdnem kétmillió nő dolgozik hazánkban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 19. szerda, 16:10

Magyarországon csaknem kétmillió nő dolgozik, ami 56,5 százalékos foglalkoztatási rátát jelent, azaz több mint 3 százalékkal nőtt ez az érték. A korábbi, a második negyedévet összegző adatok szerint egy uniós országra sem jellemző ilyen mértékű emelkedés, amelyet hazánk az elmúlt időszakban elért. Az első három negyedév adatai pedig előrevetítik, hogy az idei éves mutató kimagasló less – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Nálunk csökkent legnagyobb mértékben – minden hónapban – a nők szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája az elmúlt nyolc hónapban az uniós tagállamok közül. A harmadik negyedéves adatok szerint már 1,9 millió nő dolgozik, ami 56,5 százalékos foglalkoztatási rátát jelent – mondta lapunknak Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos. Hozzátette: ilyen sokan még soha nem dolgoztak, emellett pedig jelentősen, 160 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. A szakember szerint az első három negyedévből jól látható, hogy a 2014-es teljes éves adatok is kimagaslóak lesznek, a becslések szerint várhatóan meghaladnak minden eddigit. – Már az is jelentős eredmény, hogy a második negyedévben az unió tagállamai közül Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatási rátája, és hazánkban csökkent legjobban a munkanélküliségi rátájuk és az inaktivitási arányuk – emelte ki Szalai Piroska.
 
   Egy uniós országban sem jellemző akkora emelkedés, amelyet hazánk az elmúlt időszakban elért. – Igaz, hogy az unióban a foglalkoztatási rátát tekintve abszolút értékében nem mi vagyunk a legjobbak, de 2009-ben és 2010-ben még a legrosszabbak között voltunk. A mostani növekedéssel gyors ütemben közelítünk az átlaghoz, főként a nők esetében, ahol korábban 8,5 százalék volt a lemaradásunk. Az utóbbi két negyedévében ez az elmaradás már csak 3,9 százalék volt, ami 170 ezerrel több nőt jelent a munkaerőpiacon – mondta a szakember. Rámutatott: a tavalyi és idei adatokat összevetve csaknem 3,3 százalékos növekedést várhatunk. Ilyen nagy foglalkoztatásiráta-bővülés az uniós országok egyikénél sincs, Magyarországon a leggyorsabb a fejlődés, a javulás üteme is nálunk a legjobb. Arra a kérdésre, hogy minek az eredménye a jelentős emelkedés, a szakember közölte: az elmúlt három évben bevezetett kormányzati intézkedések hatására e téren is sok minden változott.
 
   – A munkahelyvédelmi akcióterv vagy a gyed extra mind hatékony, jól célzott, sokakat érintő intézkedés volt. Szeptemberben a munkahelyvédelmi akció keretében csaknem 415 ezer nő után vettek igénybe a munkáltatók járulékkedvezményt, ami az összes igénybevétel 47 százaléka. Ez 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben a hónapban már 40 766 gyesről, gyedről visszatérő vagy ezek mellett foglalkoztatott szülő után vettek igénybe a munkáltatók járulékkedvezményt, ami a múlt évi létszámnál 33 százalékkal több – sorolta az eredményeket. Mindezen felül a gyed extra hatására az ősz első hónapjában már majdnem 14 800 nő dolgozott gyed, illetőleg gyes mellett 30 órát meghaladó időben, s az év első nyolc hónapjában 1600-zal több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában. Az adatokból kitűnik az is, hogy a szeptemberi 3,4 százalékos női foglalkoztatási bővülésben a közfoglalkoztatási arány nem nőtt jelentősen, tehát nem e területről jön az emelkedés, a külföldön munkát vállalók száma pedig még csökkent is pár ezerrel.
 
   Szalai Piroska hangsúlyozta: a magyar gazdaságban is jelentős növekedés zajlik. – 2012–13-ban még nem volt olyan jelentős a GDP-növekedés, mint most. A klasszikus gazdasági tankönyvekből azt tanultuk, hogy a gazdaság bővülését követi a foglalkoztatás növekedése. A magyar példa most ezt megfordította, és kiderült, azzal is lehet növelni a gazdasági mutatókat, ha a foglalkoztatási problémák kezelésével, a munkanélküliség felszámolásával kezdünk – hívta fel a figyelmet a szakember.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Majdnem kétmillió nő dolgozik hazánkban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector