Startlaphoz Csatlakozz!

Több terhet is áthárítanak majd a boltok a vásárlókra

Az öt legdurvább áremelkedés, ami jövőre jöhet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök, 12:57

Minden jel szerint többet fizetünk majd a 2015-ös húsvéti nagybevásárlásnál, mint a 2014-es karácsony előttinél. Az adóváltozások és az áruházláncokat érintő megszorítások jelentős áremelkedéssel járhatnak: bár nagy a verseny, valószínűleg több terhet is áthárítanak majd a boltok a vásárlókra. A Pénzcentrum most öt olyan terméket mutat, ami nagyon megdrágulhat 2015-ben – írja a Pénzcentrum.

Áremelés a cigarettánál
 
  Dohányipari szereplők szerint áremelkedéshez vezethet a rendkívüli egészségügyi hozzájárulás, amelynek megfizetésére 2015-ben köteleznék a dohányipari vállalkozásokat, és az új teher a veszteséges cégek veszteségét tovább növeli, a nyereséges cégeknél pedig elviszi az eredményt 


  Az érintett cégek maguk döntik el, milyen intézkedést tehetnek az új közteher kigazdálkodására, ez jelentheti a cigaretta árának emelését (akár dobozonként 80 forinttal is). A vágott dohány ára is nőni fog. A parlament előtt levő jövedéki adóemelés tervezete még további drágulást hozhat.
 
Sokkal drágább lesz a művirág
 
  Jövőre kiegészül a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre, bizonyos műanyag és vegyipari termékekkel - például a művirággal, levél- és gyümölcsutánzatokkal. 1 kilogramm valósághű, de örökéletű növényre 1900 forint termékdíjat vetnek ki.
 
Többet fizethetünk a kozmetikai szerekért
 
   A környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek körébe bekerülnek egyes vegyipari termékek: tisztálkodási, szépségápolási cikkekkel. Így drágábbak lehetnek a szappanok, a krémek, testápolószerek, illatosítók, tusfürdők borotválkozáshoz szükséges készítmények, mosószerek is.
 
Az alkohol sem lesz olcsóbb
 
   Az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell majd fizetni, kivéve a pálinkát és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövényt tartalmazó szeszes italokat.


   A legkevesebbet (literenként 20 forintot) az 5 százaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, a legtöbbet pedig a 45 százaléknál nagyobb alkoholtartalmúak után (900 forint/liter). Egy doboz sör például 10 forinttal drágulhat, viszont egy üveg égetett szesz akár 700-900 forinttal is többe kerülhet.
 
Élelmiszerek, fogyasztási cikkek is drágulnak
 
  Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj több áruházláncot is súlyosan érint: lesznek, akik milliárdokkal fizetnek majd többet, mint idén. Elemzői vélemények - és áruházi nyilatkozatok - szerint a fejlesztések lelassulása, a kiadások csökkentése mellett ezeket a terheket az áruházláncok áremeléssel tudják majd kigazdálkodni. Egyelőre nehéz megbecsülni a mértékét, de úgy tűnik, a nagyobb láncok már bekalkulálták a magasabb élelmiszer - és fogyasztási-cikk árakat 2015-re.

Forrás: Pénzcentrum
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az öt legdurvább áremelkedés, ami jövőre jöhet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector