Startlaphoz Csatlakozz!

GKI:

Elbocsátást terveznek az építőcégek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 08:21

Novemberben az építőipari bizalmi index értéke 2,4 ponttal csökkent az előző hónaphoz képest, s ezzel lényegében visszatért a szeptemberi szintre. A mélyépítő cégek kilátásai romlottak jelentősen - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.

  Az elmúlt három hónap termelési helyzetét novemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - az építési piac szereplői pozitívabban látták, mint egy hónappal korábban. Az egész idei évet e téren alapvetően stagnálás jellemzi, némi hullámzással vegyítve - olvasható a GKI felmérésében.
 
  A nyers adatok is kedvező irányú változást jeleznek októberhez képest. Míg novemberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 28 és 14 százalék volt, addig ugyanez a két arány egy  hónappal korábban rendre 24 és 13 százalék, egy éve pedig 25 és 23 százalék vot. A termelési helyzet megítélése mindkét építmény-főcsoport esetében felfelé mozdult, de a mélyépítő vállalkozások továbbra is elégedettebbek. A cégek mérete viszont ezúttal nem befolyásolta a helyzetértékelést
 
   A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - novemberben hibahatáron belül javult az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok kissé romló rendelés-ellátottságra utalnak: novemberben a válaszadó vállalkozások 19 százaléka magas, míg 25 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, míg októberben 19 és 22 százalék volt ugyanez a két arány.
 
   A mélyépítő cégek helyzete továbbra is jobb a magasépítőkénél, habár a különbség novemberben számottevően csökkent. A közepes és nagyobb vállalatok rendelésállományukkal elégedettebbek, mint a kisvállalkozások. 2013 novemberében a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 14 illetve 39 százalék volt. 
 
Rossz hír a dolgozóknak
 
   A foglalkoztatási várakozások - a szezonálisan kiigazított és a nyers adatok alapján is - novemberben számottevően romlottak az előző hónaphoz képest. A novemberi felmérés eredménye szerint a cégek 7 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 27 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Októberben ugyanez a két arány 10 és 18 százalék volt. A mélyépítők várakozásai jelentősen romlottak, miközben a magasépítők némileg javultak.
 
   Egy évvel ezelőtt a foglalkoztatási tervek a jelenlegivel lényegében megegyeztek: 2013 novemberében a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 6, illetve 26 százaléka számított.
 
   Novemberben is több cég tervezett árcsökkentést, mint áremelést, mindazonáltal a válaszadó vállalatok nagy többsége (82 százaléka) most is stabil árakra számít.
 
Már megint a nemfizetés....
 
   Az építőipar fejlődését egyre csökkenő mértékben fékezi a kereslethiány és a gazdálkodási környezet bizonytalansága. Még mindig komoly probléma a vevők késedelmes fizetése. Elsősorban a munkaerőhiány és másodsorban a kapacitáshiány egyre szélesebb körben okoz gondokat.
 
   A magyar gazdaság rövid távú kilátásait novemberben kissé negatívabban ítélték meg az építőipari termelők, mint egy hónappal ezelőtt, a válaszok már csak nagyon enyhe derűlátást tükröztek. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú elmozdulást jeleznek. Novemberben a válaszadók 18 százaléka számított javulásra és 22 százalékuk romlásra, októberben ugyanez a két arány rendre 21 és 16 százalék volt.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elbocsátást terveznek az építőcégek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector