Startlaphoz Csatlakozz!

Nehéz eljutni a konkrét kártérítésig

Egészségromlás: mikor perelhet a dolgozó?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 10:24

Bár sokan tudják, hogy egy rossz felmondásból több milliós kára keletkezhet a cégnek, azzal mégis kevesen számolnak, hogy egyre nagyobb divat egészségromlás miatt beperelni a munkáltatót. Elég, ha azt bizonyítja a dolgozó, hogy a munka időtartama alatt romlott a szeme, vagy magasabb lett a vérnyomása – írja a Piac&Profit.

  Az általános szabályok szerint a munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel. Az egészségkárosodást azonban sokszor nagyon nehéz összefüggésbe hozni a munkavégzéssel, ezért nehéz a konkrét kártérítésig eljutni.
 
   Az egészségromlás veszélye olyan munkahelyeken is fennáll, ahol kevesen gondolnak rá. Tévhit például, hogy egy irodában ne történne munkahelyi baleset.
 
Miért felelős a munkáltató?
 
  A munkáltató anyagi felelőssége a dolgozó olyan egészségromlásáért is fennáll, amely nem közvetlenül az üzemi balesettel függ össze, hanem a baleseti sérülés folytán kialakult egészségi állapotának a következménye. Részleges összefüggésről akkor beszélhetünk, ha csak részben a munkavégzésre vezethető vissza a betegség, ha mondjuk a tüdőbetegséget a dolgozó erős dohányzása is súlyosbította.
 
  Egy perben általában a leglényegesebb kérdés a munkavégzés és a betegség közötti kapcsolat, ami közvetlen vagy közvetett is lehet. Közvetlen lehet például a munkahelyen belélegzett mérgező anyag hatására kialakult tüdőbetegség. Közvetettre pedig egy életből kiragadott példa: a munkavállalót áramütés érte, amellyel összefüggésben viszonylag rövid ideig táppénzen volt. Nem sokkal később idegi panaszokkal ideg- és elmegyógyászati klinikán kezelték.
 
   Egyre gyakoribb, hogy a munkavállalók a munkahelyi konfliktusból eredő megbetegedésre hivatkozva terjesztenek elő kártérítési igényt. Ha a munkavállalónak a felmondást követően felismert betegségei (magas vérnyomás stb.) és a munkáltató jogellenesnek bizonyult felmondása között az okozati összefüggés megállapítható, a munkavállaló nem vagyoni kártérítés iránti igénye jogos. A munkavégzéssel szükségszerűen együtt járó konfliktusok – egyéb körülmények nélkül – önmagukban nem minősülnek a munkavállaló egészségromlását okozó (vétkes) munkáltatói magatartásnak.
 
Ki bizonyít?
 
  Alapvetően a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy az egészségkárosodása a munkavégzéssel összefüggésben történt – ez pedig nem könnyű, ami a munkáltató számára jó hír lehet. Ugyanakkor amennyiben a munkáltató nem biztosította a törvény szerint már egy munkavállaló esetén is kötelező üzemorvosi vizsgálat elvégzését, akkor megszegte törvényi kötelezettségét és ezzel hibássá válik. Ez azt jelenti, hogy a bizonyítási teher megfordul, és a munkáltatóra hárul.
 
   Megfordulhat a bizonyítási teher, azaz a munkáltatónak kell például bebizonyítania azt is, hogy a munkavállalónak nem a munkahelytől romlott a szeme. Ami ugyanolyan nehéz, mint azt bizonyítani, hogy attól romlott, de mivel már van egy törvényi mulasztása a munkáltatónak, ezért nagyon könnyen elveszítheti a pert, és végleges egészség károsodás esetén kifejezetten drága mulatság lehet.
 
  Ezért fontos, hogy legyen foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra szerződése és törvényes időközönként végeztesse el a vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok védhetik meg a céget ezekben a perekben.

Forrás: Piac&Profit
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egészségromlás: mikor perelhet a dolgozó?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector