Startlaphoz Csatlakozz!

Gyorsan bővül több munkaerő-igényes ágazat

Németország a teljes foglalkoztatottság felé tart a munkaügyi hivatal vezetője szerint

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 11:42

Németországban tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, és hosszabb távon létrejöhet a teljes foglalkoztatottság - mondta a német munkaügyi hivatal (BA) vezetője egy csütörtöki interjúban.

    Frank-Jürgen Weise a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy jelenleg 15 éve a legalacsonyabb az állás elveszítésének kockázata, ami részben annak tulajdonítható, hogy a vállalkozások a képzett munkaerő hiányának várható növekedése miatt igyekeznek megtartani az alkalmazottakat, részben pedig azért, mert gyorsan bővül több munkaerő-igényes ágazat, mint például az egészségügy. 

    Az ukrán válság és több más tényező hatására keletkezett bizonytalanság miatt jövőre csak kismértékben bővül tovább a munkaviszonyban állók száma, hosszabb távon viszont Németország közeledik a teljes foglalkoztatottság felé - tette hozzá. 

    Ugyanakkor a térségi különbségek továbbra is jelentősek, hiszen például Bajorországban a cégek szinte versenyeznek a szakképzett munkavállalókért, míg máshol a 10 százalékot is meghaladja a munkanélküliségi ráta. 

    A BA vezetője abból az alkalomból nyilatkozott a legnagyobb példányszámú német lapnak, hogy januárban lesz a tizedik évfordulója az úgynevezett Hartz IV-refom hatályba lépésének. Ez a munkanélküli ellátás szabályait változtatta meg, és a szociális rendszer és a munkaerőpiaci szabályozás átalakítását célzó Agenda 2010 program egyik fő eleme volt. 

    A reform heves vitákat váltott ki a juttatások csökkentése miatt, de erősítette a munkaerőpiac rugalmasságát, és a BA vezetője szerint tíz év után megállapítható, hogy igen hatásos volt. A reform bevezetése idején 5,3 millió volt a munkanélküliek száma, azóta pedig 3 millió alá csökkent - mutatott rá Frank-Jürgen Weise, hozzátéve, hogy a hivatal becslése szerint a Hartz IV nélkül jelenleg 800 ezerrel többen lennének állás nélkül.

    A teljes foglalkoztatottság a leggyakrabban használt meghatározás szerint 3 százalék alatti munkanélküliségi rátát jelent. Németországban a legutóbbi, októberi adatok szerint 6,3 százalékos a munkanélküliség, a regisztrált munkanélküliek száma 2,73 millió, ami az utóbbi tíz évet tekintve a legalacsonyabb érték.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németország a teljes foglalkoztatottság felé tart a munkaügyi hivatal vezetője szerint.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector