Startlaphoz Csatlakozz!

Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége:

A vásárlók már szavaztak a vasárnapi zárva tartásról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 13:20

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvénytervezet diszkriminatív, piactorzító és igazságtalan. Az MBSZ szerint a vásárlók már döntöttek, és a vasárnapi nyitva tartásra voksoltak – írja az Origo.
 
  A CBA–Coop–Reál üzletláncok korlátozást támogatónyilatkozatai minden szakmai alapot nélkülöznek, ezért álláspontjuk távol áll a piacgazdaság realitásaitól – tette hozzá a MBSZ. A benyújtott törvénytervezet a kereskedők, a munkavállalók és a családok szempontjából is diszkriminatív. A javaslat dolgozók tömegeit zárná el a munkavégzés és a jövedelemszerzés lehetőségétől, másokat viszont kiemelkedően kivételezett helyzetbe is hozhat. A 400 négyzetméter alatti üzletek korlátlan nyitva tartása nagymértékben beavatkozás a piaci viszonyokba – vélik.
 
Elbocsátások, jövedelemcsökkenés
 
   A munkáltatókat és üzemeltetőket képviselő szervezetek véleménye szerint 15-20 ezer dolgozó azonnal elveszítené állását, további 15-20 ezer munkavállalónak pedig a bére csökkenne. Most 530 ezren dolgoznak a kereskedelemben. Az MBSZ szerint biztosítani kell számukra a hétvégi munkavégzéssel szerezhető pluszjövedelem-szerzés lehetőségét.
 
A vásárlók már szavaztak
 
   A bevásárlóközpontokat látogatók jelenlétükkel minden hétvégén népszavazással is felérő szintű választ adnak a vitatott kérdésekre. Az MBSZ által mért adatok szerint a bevásárlóközpontokat látogatók 11-16 százaléka kifejezetten vasárnap megy a plázába. A háromfős vagy annál nagyobb, hétköznap magas óraszámban dolgozó háztartások is a hétvégi bevásárolásokat preferálják – derül a GfK egyik kutatásából.
 
A piac maradjon önszabályozó
 
   A vasárnapi nyitva tartás korlátozása indokolatlan beavatkozás lenne az emberek privát szférájába is. Ma legalább minden ötödik ember vasárnap intézi vásárlásait, és semmilyen kivételezett gazdasági vagy ideológiai érdek nem indokolhatja, illetve korlátozhatja, hogy több millió ember hol és mivel tölti a szabadidejét – közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége.
 
  Magyarországon a kereskedelmi ágazat 8000 milliárd forintnál nagyobb forgalmat realizál, tehát az egyik legnagyobb GDP-előállító, a legnagyobb áfabefizető és a legtöbb munkavállalót foglalkoztató ágazat.
A zárva tartás bevezetése esetén Budapesten és a határ közeli városokban jelentős idegenforgalmibevétel-kieséssel kell számolni. Ez megközelítőleg évente 350-360 milliárd forint. 
 
Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vásárlók már szavaztak a vasárnapi zárva tartásról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector