Startlaphoz Csatlakozz!

Sok helyen nem volt nyilvántartás-vezetés

Tarnai szerint megszűnhet a munkavállalók kiszolgáltatott helyzete a vasárnapi zárva tartással

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 15:52

A Pest megyei kormánymegbízott szerint az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával megszüntethető lenne a munkavállalók jelenlegi, sokszor kiszolgáltatott helyzete a munkaadókkal szemben.

    Tarnai Richárd erről pénteken sajtótájékoztatón beszélt, miután a Munkástanácsok Országos Szövetségével és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével egyeztetett Budapesten. 

    A kormánymegbízott azt mondta, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat lényege, hogy visszaadják a kereskedelemben dolgozók szabadságának lehetőségét, azaz, mindenki maga dönthesse el, mit szeretne vasárnap csinálni.

    Közölte: tavalyi adatok szerint Pest megyében az ellenőrzések 71 százalékánál azt tapasztalták, hogy a munkáltatók megsértik a vasárnapi munkavégzés kapcsán a munkavállalók jogait: vagy nem volt nyilvántartás-vezetés, vagy részleges volt, illetve hamis adatokat tüntettek fel. A munkavállalók jelenleg igen kiszolgáltatott helyzetben vannak - mondta a  KDNP-s politikus, aki hangsúlyozta: ha jogszabállyal rendezik a kérdést, és eleve kiveszik a vasárnapi munkavégzést, akkor ez kiszolgáltatott helyzet megszűnhet. 

    Tarnai Richárd kitért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel összefüggésben azt mondta, a jogszabály életbe lépése óta nemhogy nem csökkent, de nőtt az éttermek forgalma, és némi bővülés tapasztalható a foglalkoztatottak körénél.

    Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: támogatják a szabályozás bevezetését, annak kezdeményezői voltak tíz éve.

    Visszataszítónak nevezte, ahogy multik és nagybefektetők azon aggódnak, mi lesz a munkavállalókkal. Ez felháborító cinizmus a részükről, az a megoldás, hogy fizessék meg normálisan a hét öt napján a dolgozóikat - jelentette ki, hozzátéve: egy női fizikai dolgozó átlagkeresete bruttó 121.500 forint, nettó 79.600 forint, eközben a létminimum ugyanezen kategóriában 87.500 forint. 

    Palkovics Imre szólt a szakszervezeti jogok megerősítésének szükségessége mellett is és azt mondta, szerinte nem kell tartani elbocsátásoktól sem. 

    Bubenkó Csaba, a hat éve alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy az általuk kezdeményezett vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a munkaidő nyilvántartásakor, a munkaszünetek kiadásánál, a vasárnapi munkavégzésnél, a szabadság kiadásakor és a rendkívüli munkavégzés bérpótlékánál egyaránt történnek jogsértések. 

    Megállapította: a válságra való tekintettel a munkáltatók indokolatlanul létszámot csökkentettek, és sokszor pszichés nyomást gyakorolnak a munkavállalókra. 

    A kisebbik kormánypárt a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát november elején nyújtotta be az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben – így például szombaton – pedig időbeli korlátok közé szorítaná.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tarnai szerint megszűnhet a munkavállalók kiszolgáltatott helyzete a vasárnapi zárva tartással.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector