Startlaphoz Csatlakozz!

1,5 millió munkavállaló a létminimum alatt

Szakszervezetek tüntettek a társadalmi párbeszédért Budapesten

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 18:54

A Liga Szakszervezetek szervezésében mintegy 500-an tűntettek a munkavállalói jogokat érintő érdemi társadalmi párbeszédért pénteken Budapesten a Kossuth tér szomszédságában, az Alkotmány utcában.

    A demonstrálók a cafeteria adóterheinek emelése, a társadalmi egyeztetés nélkül benyújtott adótörvények ellen, illetve a korkedvezményes nyugdíj védelmében tiltakoztak a közel 30 szakszervezet által támogatott rendezvényen.

    Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt hangsúlyozta: követelik a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a sztrájkjog visszaállítását és a minimálbér reálkereset-növekedést biztosító emelését.

    A szakszervezeti vezető elmondta: tiltakoznak az ellen, hogy a kormány majdnem a bérek színvonalán akarja adóztatni a cafeteriát, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a munkáltatók megszüntetik a juttatást. Ezért követelik, hogy ne növeljék a cafeteria közterheit.

    Ugyancsak sérelmezik, hogy a 2015-ös költségvetést, köztük az adótörvényeket társadalmi egyeztetés nélkül nyújtották be, illetve meg kívánják védeni a korkedvezményes nyugdíj intézményét.

    A korkedvezményes nyugdíjat nem megszüntetni kell, hanem el kell érni, hogy átalakuljon a mai kor igényeinek megfelelően és erről tárgyalni kell - tette hozzá.

    Arról is szólt: képtelen helyzet, hogy ma Magyarországon a nettó minimálbér 20 ezer forinttal marad el a létminimumtól és 1,5 millió munkavállaló keres minimálbért.

    Ebben a helyzetben azonnali béremelés szükséges - mondta Gaskó István - hozzátéve, hogy amennyiben nem teljesülnek a követeléseik, újabb demonstrációkat tartanak.

    Csizmadia Lajos a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője a demonstráción azt hangsúlyozta: tiltakoznak az egészségügyi hozzájárulásról, illetve a dohánytermékek kiskereskedelmének integrációjáról szóló törvényjavaslatok ellen.

    Ugyanis a dohányipart sújtó új adók és a dohánykereskedelmet újból átszabó tervek elfogadhatatlanok és károsak a foglalkoztatottság megőrzése és a piac működése szempontjából - fűzte hozzá.

    Az elképzelés - megvalósulása esetén - egyértelmű fenyegetést jelent több ezer ember munkahelyére, illetve tovább erősítené a feketekereskedelmet - mondta a szónok.

    Nyíri Ákos, a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezetének képviseletében arról szólt, hogy több, mint hat éve nem volt béremelkedés a közszférában, miközben megszűntek a pluszjuttatások.

    Mára a türelem elfogyott - fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

    A demonstráción olyan és hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba a tiltakozók, mint „Követeljük a közalkalmazotti bérek emelését”, „Nem tudunk annyit adózni, mint amennyit elloptok”, és „Szociális párbeszédet akarunk nem diktátumot”.

    A tömeg egyebek mellett azt skandálta: „Nem vagyunk birkák”, „Demokráciát”, „Nem félünk”, „Munkát kenyeret” és „Ria-ria Norvégia”.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezetek tüntettek a társadalmi párbeszédért Budapesten.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector