Startlaphoz Csatlakozz!

Megyénként változik, hogy az idősek milyen ellátást kapnak

Budapesten a legjobb megöregedni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 22. szombat, 15:05

Egy öregségi nyugdíjas idén januárban átlag 115 ezer 786 forintot kapott havonta. Csongrád megyékben közel 30 ezerrel kevesebbet visz ki a postás, mint Budapesten - olvasható a delmagyar.hu oldalán.

 – Jó időben, jó szorzókkal mentem nyugdíjba, kedvezőbb feltételekkel, mint a mostaniak. Akár elégedett is lehetnék az összeggel, ha nem kellene egyedül fenntartanom a lakást és egy régebbi hitelt törleszteni – mondta Ludman Antalné, aki titkárnőként, ügykezelőként is dolgozott. – A múlt szombaton tartottuk meg a volt Centrum-dolgozók találkozóját: akadt kollégánk, akinek össze kellett dobni a részvételi díját. A régiek között sok az egyedülálló kisnyugdíjas, ők 80–90 ezer forintból élnek. Én először a csekkeket, a törlesztőrészletet fizetem ki, a többit beosztom, hogy a két unokámat állatkertbe vagy fagyizni vihessem – mondta Ludman Antalné.

   Megyénként változik, hogy az idősek milyen ellátást kapnak. A legjobb módú vidékeken a legtöbb az öregségi nyugdíjas – Budapesten 80 százalék az arány. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az érték 58 százalék, a megváltozott munkaképességűek hányada viszont csaknem 30 százalék, háromszor akkora az arányuk, mint a fővárosban. Nem mindegy az sem, ki hol nyugdíjas: Budapesten 137 ezer 124 forintot kap átlagosan egy idős ember, Csongrád megyében közel 30 ezer forinttal soványabb a nyugdíj, 108 ezer 610 forint. A megyék sorrendjében Csongrád a 13. helyen áll. Tegyük hozzá, a 10. és a 20. hely között már nem számottevő a különbség, mindössze 8300 forint. 2014 elején 2 millió 37 ezer 126 embernek folyósítottak öregségi nyugdíjat a KSH szerint, számuk egy év alatt közel 2 százalékkal nőtt. Egy öregségi nyugdíjas átlagosan 115 ezer 786 forintot kapott. A férfiak öregségi nyugdíja ennél 10 ezer forinttal több, a nőké 6000 forinttal kevesebb volt. Egy év alatt az öregségi nyugdíjak összege csaknem 3 százalékkal nőtt. A 60 évnél idősebbek 86 százaléka kapott főellátásként öregségi nyugdíjat, a többiek más, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesültek.
 


Közel 3 millió az összes ellátott

Magyarországon 2014 januárjában 2 millió 801 ezer 200 főnek folyósítottak öregségi nyugdíjat, ellátást, járadékot vagy egyéb járandóságot. 2013 januárjához képest az ellátottak száma 2,4 százalékkal csökkent. Egy nyugdíjas, járadékos vagy egyéb ellátásban részesülő átlagosan 103 ezer 406 forintot kapott, 2873 forinttal többet, mint 2013 januárjában. Ebben az átlagban a járadékosok is benne vannak: megírtuk, az öregségi nyugdíjátlag ennél magasabb, csaknem 116 ezer forint.

Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Budapesten a legjobb megöregedni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector