Startlaphoz Csatlakozz!

A kormány nem veszi komolyan a tanárok követeléseit

A PDSZ sztrájkbizottság megalapítását sürgeti a szakszervezeteknél

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 24. hétfő, 09:00

 A gyermekszegénység felszámolása, a jövő évi költségvetési javaslat visszavonása, béremelés, az oktatási reform átgondolása, valódi egyeztetés a tanárokkal - ezekért a célokért vonult utcára szombat délután több ezer pedagógus és szimpatizáns Budapesten. Az esemény békés sétának indult, ám a köznevelési államtitkárság épületéhez már figyelemreméltó, hangos tömeg érkezett. Rétvári Bence államtitkár a tüntetés után pénzt ígért az oktatásnak, ám a PDSZ sztrájkbizottság megalapítását sürgeti a szakszervezeteknél, ha a kormány nem venné komolyan őket – olvasható a Népszavában.

   Több ezer tanárt és aktivistát vitt utcára szombaton a kormány oktatáspolitikája. A demonstrálók úgy látják, a gimnáziumi férőhelyek számának drasztikus csökkentésével és a szakképzési rendszer átalakításával gyakorlatilag végképp egy, a társadalmi különbségeket enyhíteni képtelen, a társadalmi mobilitást gátló iskolarendszer jöhet létre.
 
   A 2015-ös költségvetési tervezet szerint tavalyhoz képest 24 százalékkal kevesebbet adna a kabinet a középfokú oktatás finanszírozására, továbbá 20 milliárd forinttal nyesnék meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) büdzséjét is, amelyet idén még 60 milliárddal megtoldottak ugyan, ám jövőre ilyesmi nincs betervezve: ez a pénz fájó hiány, nem fedezi a pedagógus életpályamodellhez kötődő 2015-ös béremeléseket sem, amelyekhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint további 150-200 milliárdra lenne szükség.
 
   Nem volt oka tehát a pedagógusoknak a Magyar Közoktatás Napját ünnepelni: a szombat délután a Széchenyi téren gyülekező tömeg gyérnek tűnt ugyan, de ahogy - rézfúvós kísérettel, rendőri felvezetéssel - megindultak a Szalay utcához, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé, a demonstráció egyre nagyobbra duzzadt, néhány száz főből rövidesen több ezer ember lett. A PSZ által szervezett tüntetéshez külügyminisztériumi és NAV-os dolgozók is csatlakoztak, és több mint húsz szakszervezet szolidaritásáról biztosította a tanárokat.
 
   „Nincsenek egyedül, Franciaországtól Oroszországig figyelik, mi történik a magyar pedagógusokkal” - üzente a demonstráción az Európai Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Martin Rømer első felszólalóként arról beszélt, a demokratikus társadalom a jó színvonalú oktatásnál indul, és ha az nincs meg, az a társadalom szét is fog hullani. Az Orbán-kormány azonban azt üzeni, hogy „egy összelopkodott doktori többet ér a tanulásnál” - erről Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések szervezője beszélt, természetesen Schmitt Pálra bukott államfőre utalva.
 
   Mint mondta, miközben a parlament durva megszorításokról tárgyal, Kósa Lajos Dubaiba és Új-Zélandra utazik, a pedagógusok ezt a hideg novemberi napokon nem engedhetik meg maguknak. A tüntetés résztvevői először Gulyás felszólítására eresztették ki jobban hangjukat, amikor a szónok arról beszélt, a kormány célja az „egyszer használatos” szakmunkás-réteg kinevelése. Nem csoda, hogy a fiatalok egyre intenzívebben igyekeznek elhagyni az országot. „Én vagyok az ötszázegyedik a végén annak a hosszú sornak, amelynek az elején Londonban már porszívóznak” - idézte Kemény Zsófia versét Gulyás.
 
  A valódi kétharmadról beszélt a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiumának elnöke. Szemán György a szakiskolába vagy szakképzésre járó diákokra utalt, ugyanis a korosztály arányában a diákok közül ennyien vesznek részt ilyen képzésekben. Úgy vélte, a szakképzési rendszer németektől kölcsönzött ötlete azért sem működhet, mert ott ugyan három éves a képzés, de mindenkinek 9 osztályt kell kijárnia, és erős a gazdaság. Nálunk eközben mindössze heti hat órában próbálnának a leendő szakmunkásoknak irodalmat, történelmet, matematikát, fizikát, kémiát, földrajzot és idegen nyelvet tanítani.
 
   Az 500 szakképző iskolát az amúgy sem működő Klik-modell alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt központosítanák, ám ez igazi zsákutca lesz: aki ide kerül, annak nagyon nehéz lesz kitörnie és később egyetemre mennie - fejtette ki Szemán. Az sem a szakmaiságról árulkodik, hogy a diákok gyakorlati képzését lepasszolnák vállalkozóknak, hiszen a kis- és közepes vállalkozások reálisan nincsenek felkészülve 15-16 éves gyerekek nevelésére.
 
   A főszónok a PSZ elnöke, Galló Istvánné volt, aki szerint a kormány tudatosan teszi tönkre az oktatást, pedig a szegénységből egyedül a tudás a kiút. Tavaly januárban a PSZ - és három kisebb ágazati szakszervezet - is aláírt egy partnerségi megállapodást az Emmivel, ám annak azóta szemmel láthatóan minden pontját megszegte a kormány - idézte fel. Amint a szakszervezeti vezető Orbán Viktorhoz kezdett beszélni, és kimondta, hogy „tisztelt miniszterelnök úr”, a tömeg hangosan követelni kezdte, hogy a kormányfő mondjon le.
 
  Gallóné azt kérte Orbántól, hogy ha nem hinne a szegénységi vagy munkanélküliségről szóló statisztikáknak, akkor keressen egy középiskolás gyereket, aki tanulás mellett munkát vállal, mert a szülei vagy munkanélküliek vagy közmunkások, és abból, amit kapnak nem tudnak megélni. „Nézzen a szemébe, és mondjon valami biztatót ennek a gyereknek, vagy mondja az igazságot, hogy te nem kellesz nekünk” - fogalmazott.
 
   Némileg bírálta Gallónét a szülők nevében Salamon Eszter - az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja -, amiért szerinte a PSZ tavaly „lepaktált” a hatalommal, de mint mondta, mára ez a szervezet is rájött, hogy a kormánnyal képtelenség egyezkedni. Egyébként a demonstráción részt nem vevő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sürgette, hogy a PSZ vezetője bontsa fel az Emmivel kötött megállapodást. A PDSZ úgy vélte: a szakszervezeteknek közös sztrájkbizottságot kellene alapítaniuk - ezért sem jó, hogy a PSZ és az Emmi „szerződésben áll” -, mert ha a kormány nem veszi komolyan a tanárok követeléseit, elkerülhetetlen lesz, hogy a tanárok utcára menjenek.
 
   A tüntetésen elfogadták azt a petíciót, amit végül át is adtak az Emmi egyik munkatársának: ebben a gyermekszegénység felszámolását, a költségvetési javaslat visszavonását, bérek emelését, az oktatási reform átgondolását, a tanárokkal való egyeztetést követelték. A követeléseket megkapja Áder János, Kövér László és Orbán is.
 
Gyorsan pénzt ígért Rétvári
 
  Jövőre az oktatás minden szintjére több pénz jut - mondta a tüntetésre reagálva Rétvári Bence.
 
   Az Emmi parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a középfokú oktatásra az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd jut az iskoláknak, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak. Mint ígérte, 50 milliárddal több jut az általános és középfokú iskoláknak a Klik szervezetrendszerén keresztül.
 
   Rétvári szerint a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált: azt mondta, jövőre 38 milliárddal növelik a pedagógusok jövedelmét, és „a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik”. Miközben a szociális segélyt épp megszüntetni a kabinet, Rétvári azt is ígérte, hogy szociális gyermekétkeztetésre az idei 53 milliárddal szemben jövőre már 57 jut.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A PDSZ sztrájkbizottság megalapítását sürgeti a szakszervezeteknél.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector