Startlaphoz Csatlakozz!

70 százalékos különbség

Ennyivel kereshetünk többet az EU-ban, ha tovább tanultunk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 24. hétfő, 16:42

Míg nálunk a kétszereshez közelít a különbség a szellemi és fizikai dolgozók bére között, az EU-ban a felső fokú tanulmányokkal 70 százalékkal lehetett többet keresni, mint az általános iskolai szintű végzettséggel, és 44 százalékkal többet, mint középfokúval – írja a Privátbankár.

  Miközben Magyarországon az oktatásért, illetve annak részleges leépítése ellen tüntettek, megírtuk, mennyivel keresnek többet az országban a szellemi dolgozók a fizikaiaknál: majdnem a kétszeresét. Nem érdektelen, hogy hogy is néz ez ki az EU-ban, már csak azért sem, mert az egységes munkaerőpiachoz a hazai dolgozóknak is hozzáférésük van.
 
Magas szintű képzés, magas szintű fizetés
 
  Az Eurostat adatbázisában sajnos csak egy 2010-es felmérés eredménye van, amely azonban nagyon tanulságos. A magasan – felsőfokon, „high level” – képzett munkaerő eszerint az EU 27 országának átlagában 70 százalékkal többet keresett, mint az „alacsony szintű oktatásból” (általános iskola) kikerültek. (Az EU egy hatfokozatú skálát használ a képzettség mérésére, amely valószínűleg nem pontosan feleltethető meg a nálunk középiskolának, felsőoktatásnak, általános iskolának nevezett kategóriáknak.)
 
   A felső szinten képzett, azaz felsőfokú tanulmányokat befejező dolgozók átlagos órabére 16,3 euró (mintegy 5000 forint) volt 2010-ben, a középfokú végzettségűek 11,3 eurót (3400 forintot), az alapszintű képzésben részesültek 9,6 eurót (2900 forintot) kerestek. Felsőfokú iskolával tehát még a középszintű végzettségűeknél is 44 százalékkal többet lehetett keresni. Aszerint nem tesznek különbséget, hogy fizikai dolgozó-e valaki, vagy szellemi, középiskola után nyilván vannak, akik fizikai munkát végeznek szakmunkásként, mások például adminisztratív állásba kerülnek.
 


Nem nálunk volt a legrosszabb a bér
 
   Magyarországon ezek a számok 5,5, 3,2, illetve 2,5 euró voltak az Eurostat szerint, ami 1678, 976, illetve 763 forint a jelenlegi 305 forintos euróval számolva. Ez az EU-s átlagbérnek a felsőfokú végzettségűeknél harmada, a közép- és alapfokúnál pedig valamivel kisebb része, alig 30 százaléka. Ez eléggé kevésnek tűnik, hiszen már a cseheknél is mintegy 20-25 százalékkal magasabbak voltak a bérek, mint itt, a lengyeleknél pedig 5-10 százalékkal.
 
  Ugyanakkor a jelentés is kiemeli, hogy a legalacsonyabb átlagórabéreket Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban mérték. A legmagasabbakat Dániában, Írországban és Luxemburgban. (Az árszínvonalat itt most nem vizsgálták.)
 
  A csúcsot a képzettség szintje közötti bérkülönbségekben Portugália tartotta, ott majdnem háromszor annyit kerestek a felsőfokon képzettek, mint az alapfokúak (16,3 euró kontra 4,1 euró óránként). Utána következik Németország és Románia, 2,5:1 körüli aránnyal.
 
Minél kevesebbet tanultál, annál könnyebben elszegényedhetsz
 
   Az EU-ban az alacsony, alapfokú képzésben végzetteknek ötször akkora esélyük van arra, hogy alacsony jövedelmű keresők legyenek, mint a felsőfokú végzettségűeknek. Minél alacsonyabb szintű a képzés, annál nagyobb ennek az esélye. Alacsony jövedelmű keresőknek (low-wage earner) nevezik azokat, akik legfeljebb a közepes (medián) jövedelem kétharmadát keresik. Diplomával egyébként egyes helyeken szinte lehetetlen ebbe a kategóriába lecsúszni, Belgiumban vagy Luxemburgban a diplomásoknak csak kevesebb, mint egy százaléka járt így. Litvániában vagy Írországban, Lettországban pedig sokan, 12-14 százalékuk.
 
Nők, fiatalok, idősebbek veszélyben
 
   Azt is megfigyelték, hogy az alacsony képzettségűek között magasabb azok aránya, akik nem állandó, hanem csak határozott időre szóló szerződéssel dolgoznak. Az alacsony jövedelműek között gyakoribbak voltak a 30 év alatti dolgozók is, még olyan fejlett országokban is, mint Hollandia vagy az Egyesült Királyság. De nagyobb volt az esélyük erre az 50 év felettieknek is. Valamint a nők körében is gyakoribb az alacsony jövedelem, mint a férfiaknál.
 
   Sok közgazdász számára már közhely, de a hazai politikusok számára még úgy látszik, nem: a jövőbe történő legjobb befektetés a gyermekeink taníttatása.
 
Forrás: Privátbankár

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ennyivel kereshetünk többet az EU-ban, ha tovább tanultunk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector