Startlaphoz Csatlakozz!

Kétszázezren vesznek részt benne

A közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 27. csütörtök, 14:47

A magánszférában is bővült a munkaerő-kereslet augusztus-októberben, de a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt munkaerő-piaci adatait az elemzők.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

    A tárca kiemeli, hogy a 2014. augusztus-októberi időszakban a munkanélküliség 2,7 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, ami 2007 óta a legkedvezőbb adat.  Ez azt jelenti, hogy 114 ezerrel kevesebben, 319 ezren voltak állás nélkül a vizsgált időszakban. A munkanélküli nők száma 43 ezerrel csökkent egy év alatt, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent, így e területen biztosan az Európai Unió éllovasai között van Magyarország.

    A beérkezett adatok egyre jelentősebb foglalkoztatás-bővülést mutatnak, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására egyaránt kedvező hatással van - hívja fel a figyelmet az NGM. 

    Deáki Péter, a Buda-Cash elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemeli, hogy a tovább javuló munkaerő-piaci statisztikák mindenképpen kedvezőek, de a képet valamelyest árnyalja, hogy a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen hozzájárul a javuláshoz.

    A szakértő kifejtette: a 15-74 évesek foglalkoztatási rátája 55,1 százalékon maradt, ami 2,8 százalékponttal kedvezőbb az egy évvel korábbinál. Historikusan vizsgálva ez a mutató 2012 elején még 50 százalék alatt járt, így a foglalkoztatás emelése tekintetében a javulás igén látványos és folytatódik, főként az olyan kormányzati hatásokra, mint például a közfoglalkozatás.

    Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta: elkezdett bővülni a privát szektor munkaerő-kereslete, mivel a munkaerő-intenzív ágazatok, mint az építőipar, jelentősen növekedtek az év első felében. Emellett kiterjedt a közmunkaprogram is, már 200 ezer körül van azok száma, akik részt vesznek benne - tette hozzá. Ez is egy addicionális munkaerő-kereslet, ami mérsékli a munkanélküliségi rátát - jegyezte meg.

    Úgy vélte, hogy a munkaerőpiac a vállalkozások szempontjából feszesnek mondható. Alacsony a munkanélküliségi ráta, sok munkaerőt felszív a közmunkaprogram - akik egyébként nehezen tudnak utána elhelyezkedni -, a vállalatok pedig viszonylag dinamikusan szeretnék bővíteni a foglalkoztatást, így pedig egyre nehezebb a megfelelő embert a megfelelő helyre megtalálni - fejtette ki Balatoni András. 

    A szakértő szerint ha jövőre még további 50 ezerrel növelik a közfoglalkoztatottak számát, megvan a veszélye, hogy bérinflációs folyamat indulhat el. Véleménye szerint nem felétlenül érdemes a gazdasági ciklus jelenlegi szakaszában mesterségesen fenntartani azt a jelentős munkaerő-keresletet, amit a közmunkaprogram jelent.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector