Startlaphoz Csatlakozz!

Az egyenjogúság nem mindig valósul meg a munkajogban

A nők úgy érzik, nehezített pályán kell érvényesülniük

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 29. szombat, 13:55

A női munkaerő elvándorlásának megakadályozására női szakmai karriernapot szerveztek Pécsett, ahol szó esett arról is, hogy az egyenjogúság nem biztos, hogy megvalósul a munkajogban. Beszéltek még a nők érvényesüléséről, a férfiak és a nők sikerességéről, a család segítő, vagy éppen gátló szerepéről.

  Farkas Ferencné, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának docense úgy véli, a család és a karrier akkor egyeztethető össze, ha ebben a nők vállalnak nagyobb áldozatot. Dr. Füzesi Zsuzsanna egyetemi tanár szerint a sztereotípiák még mindig élnek, és ezeket a nők is elhiszik magukról, hajlamosak azt gondolni, hogy ők kevesebbet érnek, a sikerüket is kevésbé önmaguknak, sokkal inkább a szerencsének, a jó csapatnak tudják be. Dr. Füzesi Zsuzsanna azt javasolta a nőknek, hogy merjék elvállalni azokat a feladatokat, amelyek elvégzésére alkalmasak, és szívesen megcsinálnák.

  Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese szerint a munkajognak alig van olyan területe, ahol ne találkoznánk a nőkre vonatkozó szabályokkal. Ugyanakkor, sok évtizedes tapasztalata, hogy ha valakit nagyon meg akar védeni a munkajog, sok speciális szabály vonatkozik rá, az munkavállalóként népszerűtlen lesz.

  Lehoczkyné Dr. Kollonay Csilla munkajogász, a Közép-európai Egyetem egyetemi tanára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arról beszélt, hogy elvileg bár a magyar jog is biztosítja mindkét szülőnek a lehetőséget, hogy gyesen maradjon a gyermekével, ez azonban a gyakorlatban még nem működik. Ha egy férfi állna elő ezzel a kéréssel a munkahelyén, furcsán néznének rá, és lejjebb kerülne a közmegbecsülésben a ranglétrán. A jogi lehetőség ellenére a férfiak 1-1,5 százaléka marad otthon a gyermekkel.

   Dr. Borsos-Szabó Ágnes, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének jogi referense arról beszélt a műsorban, hogy a munkáltatóknál bevett szokássá vált a határozott idejű munkaszerződéssel történő foglalkoztatás abban az esetben, ha a nő még szülőképes korban van, mert így a munkáltatót nem terheli a felmondási tilalom.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nők úgy érzik, nehezített pályán kell érvényesülniük.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector