Startlaphoz Csatlakozz!

Többen hivatkoztak a rossz munkakörülményekre, a nem megfelelő technikai és személyi feltételekre

Felmondtak az orvosok az egri kórházban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 29. szombat, 15:32

A heol.hu tudomására jutott, hogy az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátási Osztályán dolgozó orvosok közül legalább hatan – köztük az osztályvezető is – beadták a felmondásukat.

  Az indokok egyelőre nem ismertek, de úgy tudjuk, többen hivatkoztak a rossz munkakörülményekre, a nem megfelelő technikai és személyi feltételekre. Nos, mindezek után joggal tehetjük fel a kérdést: az orvosok egyidejű távozása után vajon biztosított-e a sürgősségi osztály működése... Egyáltalán: megoldható-e a helyettesítésük, veszélybe került-e a betegellátás, megérzik-e majd a betegek az orvoshiányt? 
Kérdéseinkkel megkerestük az egri kórház illetékeseit is.
 
  Dr. Fűtő László ügyvezető igazgatótól a következő válasz érkezett: „Néhány vállalkozó, közreműködő orvos mondta fel szerződését a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. Ezen orvosok többsége csak egy-egy műszakot látott el, nem teljes munkaidőben dolgozott a kórházban. Döntésüket nem indokolták, erre jogszabályi lehetőségük van. A betegellátás nem került veszélybe, a Sürgősségi Betegellátó Osztály folyamatosan ellátja a betegeket, belső intézkedésekkel megerősíti az ellátást a kórház vezetése és a Sürgősségi Betegellátó Osztály változatlan formában fogadja és látja el a betegeket.”
 
   Hogy a valós helyzet tényleg ennyire megnyugtató-e, nagyon nehéz eldönteni, egy valami azonban bizonyos: csütörtökön délután a kórházban rendkívüli főorvosi értekezlet hívtak össze a történtek kapcsán, ami azt jelenti, bőven van még miről beszélni. 
 
   Éppen ezért kerestük fel a kórház működését ellenőrző hivatalt, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét, amelynek vezetőjétől,  dr. ifj. Wernigg Róbert megyei tiszti főorvostól azt kérdeztük, ilyen körülmények között megoldott-e az egri kórház sürgősségi osztályának működtetése.
 
  A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 2014. november 21-én jelezte dr. ifj. Wernigg Róbert megyei tiszti főorvosnak, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztály működésével kapcsolatosan megoldandó kérdések merültek fel. A megyei tiszti főorvos ezért 2014. november 25-ére többoldalú egyeztető megbeszélést hívott össze. Az egyeztetés során megállapították, hogy egészségügyi válsághelyzet jelenleg nem áll fenn. A kórház arról tájékoztatta a hatóságokat, hogy saját hatáskörén belül kezeli a helyzetet. A kórház és a hatóságok között az információáramlás folyamatos – többek között ezeket tudta meg lapunk a megyei tiszti főorvostól.
 
   Dr. Botos Pétert, a sürgősségi betegellátó osztályvezető főorvosát is elértük, aki megkeresésünkre az alábbiakról tájékoztatott: „Közalkalmazotti munkaviszonyom a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 2014. november 27-én megszűnt. A Sürgősségi Betegellátó Osztály működését érintő kérdésekben a továbbiakban a kórház illetékesei jogosultak tájékoztatás adására.”
 
  Mivel az ügy jelenlegi résztvevői további konkrétumokról nem akartak nyilatkozni, megkerestük dr. Valent Mihályt, aki 2009-től 2010-ig vezette az egri kórház sürgősségi osztályát (dr. Botos után és előtt), arról érdeklődve, szerinte mi állhat a történtek hátterében. Nos, mint elmondta, nem hiszi, hogy ennyi orvos egyszerre tévedhet.
 
  – Ez a történet – hogy tudniillik orvosok csoportosan álljanak fel – eddig példátlan Magyarországon – fogalmazott dr. Valent. – Csodálkozom azon, hogy az orvosok ilyen helyzetbe kerültek, mert rendkívül jó szakemberek dolgoztak Egerben. Mindez annak köszönhető, hogy 2010 után csökkentették az orvosi létszámot a sürgősségin, és így vitték tovább az osztályt. A távozók helyére nem került senki, máshová vettek fel orvosokat. A kérdés az, most vajon hány olyan ember van a sürgősségi osztályon, aki az ott adódó feladatokat képes ellátni, nem mellesleg képes önálló döntést hozni...
 
   A valamikori egri osztályvezető azt mondja: helyettesítéssel bármit meg lehet oldani, mivel a sürgősségi osztályon szakvizsgázott orvosnak minősül, aki belgyógyász, sebész, gyermekgyógyász, így a megyei népegészségügyi szerv megadja számára az engedélyt, mivel papíron megfelel. Azt ugyanakkor nem ellenőrzik, hogy sürgősségi orvostanban valóban jártas-e.
 
  – A részállású orvosok nem lojálisak az osztályhoz, a kórházhoz – szögezi le Valent doktor. – Egerben dr. Botos Péter távozásával nem maradt olyan orvos, aki rendelkezik oxyológia-sürgősségi szakvizsgával. Valószínűleg itt ez történt, vagyis a főorvos úr alól „kihúzták” a szakember gárdát. Ez vajon rendben van így...? Rendszerhiba lehet a dologban, azaz a háttérosztályok nem működnek megfelelően. A radiológián például kevés az orvos, az intenzíven cserélték az osztályvezető főorvost, így aztán minden a sürgősségin csapódik. Az igazgatóság valódi feladata az lenne, hogy olyan rendszert alakítson ki, amelyben jól működnek a konzíliumot adó osztályok. Ezért olyan tetemes a várakozási idő, ezért húzódik el a leletkiadás, ezért annyira hosszúak a várólisták – magyarázta a szakember.
 
   Pénteken ismét felkerestük kérdéseinkkel az ügyvezető igazgatót, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője önként mondott le közalkalmazotti jogviszonyáról. 
– Nem igaz az az állítás, miszerint a Markhot Ferenc Kórházban nincs sürgősségi szakvizsgával rendelkező orvos. Természetesen akad, sőt, az osztálynak már van megbízott vezetője is – szögezte le dr. Fűtő László. 

   A rendkívüli értekezlet eredményeiről is érdeklődtünk. Ez ügyben a következő közleményt kaptuk: „A Kórházban rendszeresen, havonta tartunk főorvosi értekezletet. A tegnapin az egyéb fontos betegellátást érintő kérdések mellett szó volt a sürgősségi ellátásról is, mint ahogyan ez lenni szokott a megszokott rend szerint. Szeretném leszögezni, hogy a sürgősségi betegellátás biztonságosan működik, folyamatosan fogadjuk a betegeket.”

„Hogyan lehet tönkretenni egy sürgősségit?”

   – Elbocsátásom előtt átadtam a vezetőségnek egy dokumentumot, amelyben legrosszabb lehetőségként felvázoltam, hogy a sürgősségi osztályt úgy lehet tönkretenni, hogy sürgősségi szakorvosok helyett sok részmunkaidős, nem szakképzett orvost veszünk fel, és a műszakvezetők mellé rezidensek kerülnek – mondta el dr. Valent Mihály. – A járóbeteg-ellátáson lévő hosszú várólisták miatt sokan a sürgősségire mennek, és az ott dolgozó, nem professzionális sürgősségi orvosi kar nem képes megfelelni az elvárásoknak. A kórház menedzsmentje hozta őket ilyen helyzetbe. Régóta kérték a segítséget, amit nem kaptak meg. Ez vezetett az összeomláshoz.

Forrás: heol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Felmondtak az orvosok az egri kórházban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector