Startlaphoz Csatlakozz!

Elkezdődött a törvény által előírt létszámleépítés

Nincs vége: 64 embert még el kell küldeni a Külügyből

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 29. szombat, 17:26

 Még 64 embernek kell féltenie az állását a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Már október 31-én elkezdődött a törvény által előírt létszámleépítés Szijjártó Péter tárcájánál, de eddig csak 43-an kapták meg a felmondólevelet – tudta meg az Origo.

  A Külügyminisztérium régóta a támadások kereszttüzében állt a létszáma miatt, ezért is jelentette be a múlt hónapban a tárcát irányító Szijjártó Péter, hogy jelentős számú dolgozótól válnak meg a Bem téren. A részletekről eddig nem sokat lehetett tudni, az is csak pár hét elteltével derült ki, hogy egész pontosan 107 embert érint a bejelentés. Az első hírek szerint ők egyszerre, október 31-én kapták volna meg a felmondásukat, ezért a tárcánál sokan rettegve várták a dátumot.
 
   Szijjártó Péter egy írásbeli kérdésre adott válaszából azóta kiderült, hogy a kirúgási hullám lassabb a vártnál, és még nem is ért véget. A tárcavezetőt Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdezte a parlamentben arról, pontosan kiket érintett az elbocsátás. Az ellenzéki politikus arra is kíváncsi volt, túllépte-e a Külügy az engedélyezett létszámkeretet.
 
 Felszámolt postázó, hiányzó karbantartók
 
   A válaszból kiderül, hogy a tárca eddig összesen 43 ember felmentését kezdeményezte az előirányzott 107-ből, így 64 dolgozó még vár arra, hogy őket is elérje az elbocsátások szele. Ők mind kizárólag a belföldi állományban, elsődlegesen a funkcionális szervezeti egységeknél állnak alkalmazásban, tehát a külképviseleteken dolgozókat nem érinti a döntés. Az eddig kirúgottak többségében adminisztratív-technikai munkakört láttak el.
 
   Ezt erősítették meg külügyi forrásaink is, akik szerint főleg a technikai személyzetnek mondtak fel a Bem téren. Megszűnt például az épületben a postázó, és a karbantartók közül is kevesebben dolgoznak már. A hírek alapján a munkatársak is azt hitték, hogy október 31-én egyszerre rúgják ki mind a 107 embert, azóta viszont kiderült, hogy lassan, hetente szabadul meg feleslegessé vált alkalmazottaitól a tárca.
 
Még nincs vége
 
  Egyelőre azt sem lehet tudni, meddig tart majd az elbocsátási hullám. A folyamatot ugyanis befolyásolja, hogy az elkövetkező hetekben több munkatárs jogviszonya megszűnik, esedékessé vált a nyugdíjazása, vagy áthelyezik más közigazgatási szervhez. Sőt többen maguk mondtak fel, így az sem biztos még, hogy a maradék 64 ember elküldését kirúgással oldják meg.
 
Lázár bekebelezte a Külügyet
 
  Az sem mellékes, hogy a Külügy szervezeti átalakítása sem zárult még le. Az uniós tagságokkal összefüggő feladatok átadása ugyanis jelenleg is zajlik a tárca és a Miniszterelnökség között. Lázár János minisztériuma január elsejétől rengeteg fontos feladatot átvesz a Külügytől, köztük az európai ügyeket, a brüsszeli állandó képviselet irányítását, és a diplomaták munkáltatói jogait is. Arra azonban még nincs válasz, hogy ez miként érinti majd a Külügy előirányzott létszámát.
 
Attasék azért még kellenek
 
  Miközben törvény írta elő a létszámcsökkentést, a Külügyminisztériumnál annak a módját azért megtalálták, hogyan bővítsék a külgazdasági attasék számát. A honlapon fellelhető dokumentumok szerint ugyanis október 30-ai határidővel 40 állomáshelyre hirdettek meg pályázatot a munkakörben. A benyújtási határidő egy nappal a kirúgások elkezdése előtt járt le, így tehát azzal nem lehet vádolni a tárcát, hogy az elbocsátási hullám alatt hirdet meg állásokat. 
 
Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs vége: 64 embert még el kell küldeni a Külügyből.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector