Startlaphoz Csatlakozz!

Játék a szavakkal

Vasárnapi zárva tartás helyett vasárnapi munkavégzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 13:06

Sok frakciótag meglepődött, hogy a kormányfő kiosztotta Kósa Lajosékat, akik azt mondták, amit korábban ő. Úgy vélik, játék a szavakkal, hogy Orbán most támogatta a KDNP-s ötletet. A multik gyárait most sem zárnák be vasárnapra – olvasható a vs.hu.

  A Fideszben – ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk – általános ellenérzéssel fogadták a kereszténydemokraták ötletét, és mivel korábban maga Orbán Viktor is ellenezte azt, a frakció mellett a pártelnökség, sőt a kormány néhány tagja is biztos volt benne, hogy ismét a süllyesztőbe kerül majd a sokadszorra előhozott felvetés. A kormányfő a résztvevők elmondása szerint ehhez képest nemcsak, hogy támogatandónak nevezte a javaslatot, de ellentmondást nem tűrő hangnemben vágott vissza azoknak a képviselőknek - köztük a Fidesz alelnökének, Kósa Lajosnak vagy Balla György frakcióigazgatónak - akik helytelennek vagy az erősödő kormányellenes közhangulat miatt időszerűtlennek nevezték a változtatást.
 
   Orbán Viktor a beszámolók szerint azzal érvelt volt a mostani bevezetés mellett, hogy a társadalmi indulatokat esetlegesen felkorbácsoló változtatásokat csak a ciklus elején érdemes átvinni.
 
 
Zárva tartás helyett munkavégzés
 
   A miniszterelnök pálfordulása mögött több, a VS.hu-nak nyilatkozó képviselő szerint ugyanakkor nincs igazi álláspontváltozás, csak„játék a szavakkal”.
 
  A KDNP kezdeményezését ugyanis az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról helyett vasárnapi munkavégzésről szóló javaslatra keresztelik át.
 
   A kötelező zárva tartást Orbán érvelése szerint ugyanis többségükben inkább ellenzik az emberek, de ha úgy teszik fel a kérdést, hogy legyen-e szabad a vasárnap, vagyis a multi ne dolgoztathassa pihenőnapon az alkalmazottakat, akkor inkább támogatják.
 
   Orbán arra is kitért, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma egyelőre csak a kereskedelemben dolgozókat érintheti, a többi ágazatban nem lehet meglépni ugyanezt, mert a gazdaság állapota nem engedi meg, hogy a folyamatos üzemben dolgoztató multicégek (például a nagy német autógyárak) csökkentsék termelésüket vagy épp kivonuljanak a tiltás miatt az országból.
 
Taktikáznak?
 
   A többlépcsős bevezetés ígéretével Orbán a zárva tartást bírálók egy másik érve alól is kihúzta a talajt. Sokan ugyanis azért ellenezték és nevezték álságosnak a KDNP-s felvetést, mert csak a munkavállalók egyetlen rétegének – a bolti dolgozóknak – járt volna ki pihenőnapot. „Így viszont el lehet mondani, hogy ez csak a kezdet, még akkor is, ha 2054-ig nem valósul meg a folytatásból semmi” – értelmezte a kormányfői stratégiát egy fideszes.
 
   A KDNP-s kezdeményezés mostani felkarolásában nagy szerepe lehet annak is, hogy a törvényjavaslat ezúttal egyfajta piacszabályozással is összekötötte a pihenőnap ügyét: a nyitva tartás tilalma ugyanis csak a 400 négyzetméter feletti – jellemzően multinacionális hátterű – boltokra vonatkozik, a több szempontból eddig is kivételezett hazai üzletláncok – például a CBA – legtöbb egysége nyitva tarthat. Ez utóbbi gondolatmenetet alátámasztja Orbán Viktor november eleji rádióinterjúja is, amelyben a miniszterelnök elismerte, hogy ő maga is szokott vasárnap vásárolni.
 
   „Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap" – magyarázta a kormányfő, hozzátéve, hogy azt sokkal inkább kérdésnek tartja, hogy az emberek kis vagy nagy boltokban költik-e el a pénzüket.
 
Forrás: vs.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás helyett vasárnapi munkavégzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector