Startlaphoz Csatlakozz!

„Tele van a Puttony!”

Modern rabszolgaság a tízórás túlmunka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 14:50

 Az MSZP minden jogi segítséget megad azoknak a dolgozóknak, akik a kifizetetlen pluszmunka miatt távozni kényszerülnek a Miniszterelnökségtől - mondta lapunknak Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista képviselő tudja, hogy a közalkalmazottak kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen ahogy Lázár János maga is megfogalmazta: „a Miniszterelnökségen dolgozni senkinek sem kötelező". Bangóné szerint „ez gyakorlatilag modernkori rabszolgaság”. A Miniszterelnökség után több tárcáról is kiderült, hogy bevezették a 10-12 órás munkarendet, melyről még mindig nem tudni pontosan, hogy melyik minisztériumban folyik törvényes keretek között – írja a Népszava.

   A Hír TV szombati információját, mely szerint a Magyar Államkincstárnál is bevezetik a tízórás munkanapot, az államkincstár azonnal cáfolta. Lapunk megtudta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a túlmunkára való átállás eleget tett a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabályban foglaltaknak, vagyis a meghosszabbított munkaidőt úgy töltik ki, hogy az adott munkakört mindig elvégzi valaki, de az egyes dolgozók munkaideje nem haladja meg a napi nyolc órát. A vonatkozó törvények szerint a teljes napi munkaidő nyolc óra, a heti munkaidő pedig 40 óra lehet. Ettől kivételes esetekben lehet eltérni, így a tisztviselők munkaideje napi maximum 12, illetve heti 48 óra lehet, ám ez esetben biztosítani kell, hogy a heti negyven órás átlagot ne lépje túl.
 
   Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti közleményében nem adott választ a túlmunka kifizetésének, vagy annak szabadnappal való ellentételezésének kérdésére. Bangóné lapunknak elmondta: nem kell attól tartani, hogy a jogszabályt sért a 12 órás munkaidő, mert biztosak lehetünk benne, hogy a kormány majd törvényeket fog gyártani hozzá. A kabinet látszólag önmaga ellen beszél, hiszen míg szavakban kiemelt szerepet kapnak a családközpontú megoldások – erre hivatkozva dobták be az üzletek vasárnapi zárva tartásának ötletét is –, több nagycsaládos miniszterelnökségi alkalmazott felmondásra kényszerült a munkaidő emelése miatt, mert a bölcsődék és óvodák átlagosan csak délután ötig tartanak nyitva. Lázár azzal reagált, hogy „a szolgálatnak és így a munkaidőnek nálunk kezdete van, vége nincs, ezért a Miniszterelnökség sajnos valóban nem családbarát munkahely. De ezt tudja és tudta minden munkavállaló, aki nálunk vállalt vagy vállal munkát.”
 
   Lerövidítik a kormányhivatalok nyitva tartását is, amelyet még Navracsics Tibor minisztersége alatt, az ügyfélbarát ügyintézés jegyében hosszabbítottak meg. Bangóné elmondta, Lázáréknak nem ebben az esetben kellene az uniós jogszabályokra hivatkozni – ezzel miniszter által emlegetett létszámleépítésekre utalt -, hanem például a kritikus gyermekszegénység. Ezzel szemben a Miniszterelnökség szerint eddig akár két műszakot is kellett szervezni a kormányablakokban a létszámhiány miatt. A túlfoglalkoztatás ügyében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is felszólalt. Boros Péterné főtitkár bejelentette: a szervezet a Fővárosi Munkaügyi Felügyelőséghez fordul. Emellett december 6-án délután 4 órától demonstrációt is szerveznek „Tele van a Puttony!” címmel a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt.
 
Négymilliárd a kormányablakokra
 
  Az eredetileg becsült 2 milliárd 346 millió helyett 4 milliárd 185 millió forintért bútorozhatja be a kormányhivatalokat a hét cégből álló nyertes ajánlattevői közösség. A projektet az EU a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében támogatja. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal által indított, meghívásos közbeszerzés nyerteseinek feladata a több helyszínen létrejövő integrált kormányzati kormányablak ügyfélterének bebútorozása. A helyszínek száma 200 és 315 között, az ügyfélkiszolgáló munkahelyek száma pedig 1900 és 3000 között lesz.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Modern rabszolgaság a tízórás túlmunka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector