Startlaphoz Csatlakozz!

Az egyszeri segély összege minimum 15 ezer forint

A nyugdíjminimum emelése helyett méltányosságról dönthetnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 03. szerda, 09:04

A nyugdíjminimumot jövőre sem emeli, ehelyett egy külön kérvényezendő pluszjuttatásokkal javítana a legalacsonyabb ellátásban részesülő nyugdíjasok helyzetén a szaktárca – írja a Világgazdaság.

  Az eddiginél több idős lesz jogosult jövőre egyszeri segélyre és a kivételes (méltányossági) nyugdíjemelésre, ha a kabinet elfogadja az Emberi Erőforrások Minisztériuma előterjesztését. A javaslat indoklása szerint jelentősen csökkent a kivételes emelésben és az egyszeri segélyben részesíthető nyugdíjasok köre. Ezért a jelenlegi 70 ezerről 75 ezer forintra emelik azt az összeghatárt, aminél ha valaki kevesebből él, igényelheti e két támogatás valamelyikét. A tárca számításai szerint ezzel átlagosan 32 százalékkal, 95 ezer főre bővül a jogosultak köre.
 
  Az Országos Nyugdíjfolyósító adatai szerint 2012-ben 23 ezren kaptak egyszeri segélyt és 26,8 ezren kivételes nyugdíjemelést. Egyszeri segélyre 454 millió forintot fordítottak (ez átlagosan 18679 forint fejenként), kivételes nyugdíjemelésre pedig 647 millió forintot.
 
  Az egyszeri segély összege minimum 15 ezer forint, maximum az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének másfélszerese (jelenleg 42750 forint). 
Az átlagos nyugellátás ez év elején 115786 forint volt. Több mint 16300 idős ember élt ugyanakkor hazánkban, akinek a nyugdíja éppen, hogy elérte vagy meghaladta a nyugdíjminimumot. Ez 2008. január 1. óta változatlanul 28500 forint, és úgy tudjuk, 2015-ben sem szándékozik emelni a kormány. Nem nő a javaslat szerint az árvaellátás legkisebb összege sem, ami a 2008-tól megállapított juttatásoknál még mindig csak havi 24250 forint.
 
   A javaslatban szerepel az is, hogy január 1-jétől megszűnik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság önálló költségvetési szervi státusza, bár közigazgatási értelemben továbbra is önálló szerv marad. A nyugdíjfolyósító visszakerül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság alá „a költségvetési szervek számának csökkentésére irányuló kormányzati szándéknak is megfelelően.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nyugdíjminimum emelése helyett méltányosságról dönthetnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector