Startlaphoz Csatlakozz!

Sokszor a nyugdíjkorhatár elérése előtt abba kell hagyni a művészeti tevékenységet

Művésznyugdíj helyett balettművész járadék jár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 09:45

Az úgynevezett művésznyugdíj megszűnt, ám lett balettművészeti életjáradék.Egyes művészeti tevékenységekre jellemző, hogy a fokozott fizikai és pszichés terhelés miatt a szervezet az általános esetnél gyorsabban elhasználódik, vagy egy bizonyos életkort követően a művészeti tevékenység már nem folytatható fizikai korlátok miatt, így a nyugdíjkorhatár elérése előtt abba kell hagyni a művészeti tevékenységet – írja a munkajog.hu.

  Korábban, 2012. előtt a nyugdíjkorhatárt megelőzően igénybe vehető korai nyugdíjak körében az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I.13.) Korm. rendelet alapján úgynevezett művésznyugdíjat vehettek igényben az arra jogosító művészeti tevékenységet folytatók.
 
   A korhatár előtti nyugdíjbavonulás lehetőségének 2012. január 1-től történt megszűnésével ez a korai nyugdíjazási mód is megszűnt.
 
  Létezik azonban egy újabb lehetőség, az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 2013. január 1-i hatállyal történt módosításával (43/A §) bevezetett balettművészeti életjáradék igénylése.
 
Balettművészeti életjáradékra való jogosultság
 
  Az ellátásra jogosult, aki
a Magyar Nemzeti Balettnál, a Győri Balettnál, a Pécsi Balettnál, a Szegedi Kortárs Balettnál vagy ezek jogelődjeinél összesen legalább huszonöt éven át
– ide nem értve a képzés idejét – magántáncosi vagy tánckari tevékenységet főfoglalkozásszerűen folytatott,
legalább huszonöt év szolgálati idő szerzett,
az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be,
azon a napon, amelytől kezdődően a balettművészeti életjáradékot megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll, és
azon a napon, amelytől kezdődően a balettművészeti életjáradékot megállapítják a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontja szerinti rendszeres pénzellátásban - az özvegyi nyugdíj, a baleseti hozzátartozói nyugellátások, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, valamint az uniós rendeletek alapján külföldi szerv által folyósított, ezekkel azonos típusú ellátások kivételével – nem részesül.
 
   Ahogy látjuk, a balettművészeti életjáradékra csak pontosan meghatározott művészeti társulatoknál teljesített balettművészeti tevékenység, magántáncosi vagy tánckari, főfoglalkozás szerűen folytatott szereplés ad jogosultságot.
 
   Erről fenti négy balett társulat által kiadott igazolással kell rendelkezni, mely tartalmazza a magántáncosként vagy tánckari tagként a társulatnál illetve jogelődeinél eltöltött időszak tartamát.
 
   Az egyes társulatoknál eltöltött időszakokat a huszonöt év balettművészeti tevékenység megléte szempontjából össze kell számítani.
 
  A jogi szabályozásból is jól láthatóan ebbe a jogosító időszakba csak a főfoglalkozásszerűen teljesített tevékenység vehető figyelembe, az ettől eltérő foglalkoztatás, illetve a képzési idő nem.
 
  A balettművészeti tevékenység akkor minősül főfoglalkozásszerűnek, ha a személy a balettművészeti tevékenységgel egyidejűleg nem folytatott olyan egyéb keresőtevékenységet, amely nincs kapcsolatban ezzel a művészeti tevékenységgel.
 
  Továbbfolyósítás balettművészeti életjáradékként
 
   A korábbi művésznyugdíjat a balettművészek számára 2012. január 1-től balettművészeti életjáradékként folyósítják tovább. Ez akkor lehetséges, ha az érintett személy 1950-es vagy későbbi születésű, a balettművészeti életjáradékra való jogosultságnál megnevezett balett társulatoknál, vagy ezek jogelődeinél legalább huszonöt éven át főfoglalkozás-szerűen magántáncosi vagy tánckari tevékenységet folytatott (a képzés idejét nem számítva) és legalább huszonöt év szolgálati idővel rendelkezik.
 
Összegszerűség
 
  A balettművészeti életjáradék összegét az öregségi nyugdíjra vonatkozó rendelkezések alapján kell meghatározni.
 
   Az ellátás összegét a nyugellátások összegének évenkénti rendszeres emeléséről szóló szabályok szerint kell emelni.
 
A nyugdíjkorhatár elérése
 
  Ha a balettművészeti életjáradékban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, ellátását – azonosan a korhatár előtti ellátásban részesülők juttatásával – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.
 
  A korhatár előtti ellátásban részesülőkre vonatkozó szabályok szerint lehet élni azzal a lehetőséggel, mely szerint a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően a járadékban részesülő személy öregségi nyugdíjigényt nyújthat be, és öregség nyugdíja várható összegének ismeretében az újonnan megállapított öregségi nyugdíjat kérje a jövőre nézve, a járadék változatlan összegben, de öregségi nyugdíjként való továbbfolyósítása helyett.
 
  A döntéshez a nyugdíjmegállapító szerv ad tájékoztatást a nyugellátás várható összegéről, és közli azt a határidőt is, mely alatt az új összeg ismeretében, a korhatár előtti ellátás megszüntetése kérhető az újonnan számított ellátásra tekintettel.
 
Az öregségi nyugdíj újraszámításának lehetősége
 
  Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül kérhető az öregségi nyugdíj ismételt megállapítása, ha a balettművészeti életjáradékban részesülő személy az ellátás folyósítása alatt legalább háromszázhatvanöt nap szolgálati időt szerzett.
 
  Ha az így ismételten megállapított összeg magasabb a folyósított összegnél, a korhatár betöltésének napjától ez az összeg folyósítható.
 
Keresőtevékenység a balettművészeti életjáradék folyósítása mellett
 
   A balettművészeti életjáradékban részesülők a korhatár előtti ellátásban részesülőkre vonatkozó szabályok szerint folytathatnak keresőtevékenységet ellátásuk folyósítása mellett, azaz évente a minimálbér tizennyolcszorosát elérő összegig.
 
  Az összeghatár túllépése esetén a járadékot a következő hónap első napjától az év végéig szüneteltetni kell.
 
  Ha a túllépés decemberben történik, a december havi ellátást vissza kell fizetni.
 
   A korlátozott összegű keresőtevékenységi lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltésig terjedő időre vonatkozik, ezt követően nincs ilyen típusú korlát.
 
Igénylés
 
  A balettművészeti életjáradékot az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon kell kérelmezni, mely az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság  honlapján található nyomtatványtárból tölthető le.
 
  A kérelmet a lakóhely szerinti megyei/fővárosi nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz kell benyújtani. A kérelem elektronikusa úton is előterjeszthető.
 
  Ne felejtsük el mellékelni a kérelemhez a balett társulat igazolását a balettművészeti tevékenység időtartamáról.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Művésznyugdíj helyett balettművész járadék jár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector