Startlaphoz Csatlakozz!

Nemcsak a kiskereskedelemre vonatkozik majd

Vasárnapi zárva tartás: jön a 100 százalékos pótlék és a két nap bónusz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 10:21

Rogán Antal ezt mondta, a cél az, hogy senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni. De lehet, hogy mégis lesznek kivételek. Ha mégsem, akkor kérdés, hogyan fogják ellátni a nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat. Van néhány tippünk – írja az fn.hir24.hu
  Rogán Antal pár napja azt mondta, hogy a Fidesz frakcióülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztést, amelyet feltételekkel és módosításokkal, de támogatnak. Sőt, kijelentette azt is, hogy: „Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon vasárnap ne lehessen dolgoztatni senkit”. Hozzáfűzte, ehhez az első lépésnek azt tartják, hogy a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszülessen.
 
Magabiztosak: jöhet a népszavazás is!
 
   Tájékoztatott arról is, hogy véleményük szerint a 400 négyzetméteres határ csak úgy lehet érvényben, hogy világossá kell tenni, hogy semmilyen üzlet nem lehet nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy a családtagjai dolgoznak.
Hangsúlyozta, terveik szerint lesznek kivételes időszakok is – ilyen például az advent -, amikor a hét utolsó napján nyitva lesznek az üzletek, ám ez esetben a munkavállalók plusz bért kell, hogy kapjanak.
 
  Magyarországon világos törvények szabályozzák, hogy milyen kérdésben lehet népszavazást kezdeményezni, amennyiben ez a kérdés megfelel a törvényben szabályozottaknak, mi állunk elébe – reagált arra a felvetésre, hogy esetleg népszavazást kezdeményezhetnek a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Nekünk van egy tiszta elvi álláspontunk: azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek, sem a kereskedelemben, sem másutt – húzta alá.
 
   Az a helyzet, hogy mi is erősen elgondolkoztunk, vajon mik lehetnek majd a következő lépések (hiszen a kereskedelem csak az első), mi nem lesz még nyitva vasárnap, hol nem lehet majd dolgoztatni ezen a napon az embereket.
 
   Először is azt kérdeztük a Fidesz sajtóosztályától, hogy a „vasárnap ne lehessen senkit dolgoztatni” fordulatot csak a kereskedőkre értik-e, vagy tényleg mindenkire. Ha pedig tényleg az a cél, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, akkor hogyan biztosítják majd pl. a létfontosságú közszolgáltatásokat.
 
Tényleg senki nem fog dolgozni vasárnap?
 
  Megkeresésünkkel kapcsolatban a Fidesz-frakció Sajtóosztálya tulajdonképpen megismételte, amit a frakcióvezető mondott: a párt célja az, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni. Ennek első lépése a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény lesz. A vasárnapi munkavégzés tilalma egyelőre kizárólag a kiskereskedelemre vonatkozik majd. A tervek szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos, vagy annak családtagjai dolgoznak.
 
  De azt is hozzátették, persze akadnak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a vasárnapi munkanap, például a folyamatos munkavégzésnél, illetve az adventi időszakban. Ilyenkor ragaszkodnának ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb bérpótlékot kapjanak azok, akik dolgoznak. Számukra ugyanis, mint hangsúlyozták, a munkavállalók szempontjai elsődlegesek. Ezért olyan munkatörvény-módosítást nyújtanak be, ami vasárnapra 100 százalékos pótlékot ír elő, és emellett havi két alkalommal teszi lehetővé a vasárnapi munkavégzést.
 
  Jelenlegi terveik szerint ez a módosítás nemcsak a kiskereskedelemre vonatkozik majd, hanem minden olyan munkahelyre, ahol vasárnapi munkavégzés folyik.
 
Maradtak a kérdések...
 
   Vagyis nem sikerült kiderítenünk, hogy a következő lépésben hol tiltanák meg a vasárnapi munkavégzést. A válasz ezen kívül ellentmondásosnak is tűnik. Mert egyrészt megismétli, cél, hogy senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni. Aztán meg azt is hozzáteszi, hogy lesznek kivételek.
 
   A kivételekre szerintünk is szükség van. Hiszen vannak az életnek olyan létfontosságú területei, ahol nem lehet csak úgy beszüntetni a munkavégzést, például amiket a kommentelő is említett.  A „senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni” forgatókönyvet viszont nehezen tudjuk elképzelni. Íme, néhány abszurd alternatíva.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: jön a 100 százalékos pótlék és a két nap bónusz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector