Startlaphoz Csatlakozz!

Elfelejtett meghívások és jelentések

Pert nyert a szakszervezeti vezető a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójával szemben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 14:00
 
 Pert nyert első fokon Árki Sándorral szemben Hofekker Ferenc, a cégtől nem rég eltávolított szakszervezeti vezető. A végzés szerint törvénysértően működik a Tüke Busz, mivel Árki nem adta le a negyedéves jelentéseket a FEB-tagok számára, erről pedig a városvezetés is tudhatott. Hofekker szerint a dolgozók megfélemlítését szolgálta, hogy őt és Sovák Attilát kirúgták, a fonódó hálózat vesztesége pedig áremeléseket hozhat – írja a pecsistop.hu.

  Első fokon pert nyert Hofekker Ferenc szakszervezeti vezető Árki Sándorral, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójával szemben. Hofekker törvényességi felügyeleti vizsgálatot kért a cég ellen, miután több közgyűlésre sem kaptak a felügyelőbizottság (FEB) munkavállalói tagjai meghívót, illetve a FEB nem kapta meg Árki Sándortól a törvény által előírt negyedéves, a cégről szóló jelentést.

Elfelejtett meghívások és jelentések

  A Pécsi Törvényszék Cégbírósága által hozott első fokú ítélet szerint Hofekker Ferenc még júniusban kérte a törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatását a cég ellen, mivel Árki Sándor vezérigazgatónak és Weidinger Antal felügyelőbizottság elnöknek sem a május 16-ai, sem a május 23-ai közgyűlésekre nem sikerült meghívnia a FEB munkavállalói tagjait (Hofekker Ferencet és Sovák Attilát - a szerk.).

   A meghívás elmulasztásával a két FEB-tag nem gyakorolhatta tanácskozási jogát, és meghívás nélkül elestek attól a joguktól, hogy a társasági közgyűlésre napirendi pontokat terjeszthessenek be. A cégbírósági indoklás szerint Hofekker a kérelmében azt is írta, ezeknek a kötelezettségeknek Árki és Weidinger 2012 óta nem tesz eleget, többszöri szóbeli kérés ellenére sem. A kérelemben az is szerepel, hogy Árki Sándor a törvény előírása ellenére nem adja le a FEB felé negyedévente kötelező jelentést (amely a társaság ügyvezetéséről és vagyoni helyzetéről, valamint üzletpolitikájáról kellene, hogy szóljon).

   A beadvány kapcsán a cégbíróság írásban kérte a Tüke Busz Zrt-t, hogy 30 napon belül nyilatkozzanak, vitatják-e a leírtakat, illetve arra is felszólította a társaságot, hogy állítsák helyre a törvényes működését a cégnek, és a törvénysértő állapotot szüntessék meg. 

A vezetőség szerint nem úgy volt

  Árkiék ellenbeadvánnyal éltek, melyben arra utaltak, Hofekker rosszhiszeműen gyakorolja FEB-tagságát, ezért pénzbüntetést kérnének rá. A vezérigazgató azzal érvelt, hogy mindkét közgyűlésről értesítették Weidinger Antal FEB-elnököt. Az érv az volt, hogy a FEB testületként működik, amelynek vezetője az elnök, a vezérigazgatót pedig nem kötelezi jogszabály arra, hogy minden FEB-tagot egyenként értesítsen a közgyűlésekről. Árki beadványa szerint Hofekker már hatályon kívüli jogszabályokra is hivatkozott a törvényességi vizsgálatról szóló kérelmében.

   A Pécsi Törvényszék Cégbírósága azonban máshogy látta a dolgokat. 

A cégbíróság szerint Hofekkernek van igaza

   Az ítélet szerint ugyanis Hofekker jogosan hivatkozott a kérelmében fogalmazott jogszabályokra, Árki és jogi képviselője pedig alaposan benézték az általuk hivatkozott jogszabályokat. Az ítélet szerint a közgyűlési értesítők sem voltak rendben (nem volt kifejtve bennük az egyes gyűlések részletes napirendje), valamint az sem, amire Árki hivatkozott beadványában: a FEB ugyan tényleg testület, de a tagokat külön-külön kell meghívni, ami nem a FEB-elnök, hanem Árki Sándor vezérigazgató kötelezettsége.

   Az ítélet arra is kitér, hogy Árki azzal, hogy a FEB felé nem készítette el a negyedéves jelentéseket, törvénysértő módon járt el - és ezen okból maga a Tüke Busz Zrt. is törvénysértő módon működik, és saját alapszabályába, illetve a felügyelőbizottság ügyrendjébe ütközik. Az első fokú ítéletben Árki Sándor a cégbíróság 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta, és ugyanekkora összeget rótt ki a Tüke Busz Zrt-re is. 

Az önkormányzat tudhatott a törvénysértő működésről?

   Az ítélet kapcsán a Pécsi STOP megkereste Hofekker Ferenc szakszervezeti vezetőt, aki elmondta, a verdikt megerősíti azt, amit az érdekképviselet már régóta tud és közli folyamatosan az érintettekkel: a Tüke Busz Zrt. törvénysértő módon működik. Hofekker szerint a törvénysértő működésről a FEB elnökének tudomása volt, és mivel elnökként neki beszámolási kötelezettsége van a városvezetés felé, az önkormányzatnak is tudnia kellett a problémáról - mégsem történt semmi.

   Vagyis történt: Hofekkert kirúgták és kitiltották a Tüke Busz területéről, és nem sokkal később Sovák Attilát - a másik munkavállalói FEB-tagot - is menesztették az állásából, valamint az üzemi tanács maradéka is felállt a székéből.

Fonódó hálózat: áremelés jöhet, és a cafetéria-keret is olvadhat?

  Hofekker szerint a kirúgások a társaság közelgő feldarabolásának előszelét jelentik, illetve azt, hogy a munkavállalókat megfélemlítsék a cégnél. 

  A szakszervezeti vezető kitért a fonódó hálózatra is, amely szerinte jelenlegi formájában nem jó, és 150 milliós veszteséget termel. „Azért nem többet, mert a saját javítóműhely megléte nagy segítség. Egyébként a műhelyt a szakszervezet már 2011-ben kinézte és tárgyalt róla, de akkor a város leállíttatta a projektet” - tette hozzá. 

  Hofekker szerint a veszteségek csökkentése érdekében várhatóan jegy- és bérletáremelés lesz a Tüke Busznál, de az is elképzelhető, hogy a veszteséget a munkavállalók cafetéria-keretének terhére próbálja csökkenteni a társaság - magyarán valamennyi részét elvennék a dolgozóktól.

   A szakszervezeti vezető szerint az utasok is látják, hogy a fonódó hálózat erőltetése közben üresen futnak a buszok bizonyos időszakokban, és az is figyelemfelkeltő, hogy a Tüke Busz hitelt vesz fel. 

   Hofekker hozzátette, a városvezetésnek azonnal belső vizsgálatot kellene elrendelnie a cégnél, és a felelősségre vonást sem kellene kihagyniuk az ítélet fényében.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pert nyert a szakszervezeti vezető a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójával szemben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector