Startlaphoz Csatlakozz!

Nem lehet heti öt napi munkából megélni

Fidesz: a vasárnapi zárva tartás jó, mert így a gyerek nem számítógépezik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 14:32

A szerda este tíz órát találták a legmegfelelőbb időpontnak arra, hogy elkezdjék a vasárnapi zárva tartás parlamenti vitáját - nem meglepő, hogy a kevés kitartó képviselő alig két órán át beszélt erről a témáról – írja a Világgazdaság.

   A nagy megállapításokat azonban így sem kellett mellőznünk. Kezdésképp például Harrach Péter azzal mutatta be a törvényjavaslatot, hogy „a szabad vasárnap lehetővé teszi a társadalmi kapcsolatok ápolását”, valamint azzal, hogy szerinte a javaslat nem a vasárnapi vásárlást kívánja korlátozni, hanem a munkavállalókat védi. Szót ejtett arról is, hogy sokan a neten mondtak véleményt a KDNP tervéről: szerinte a virtuális világot sokan kocsmának tekintik, ahol átordibálnak a szomszéd asztalhoz.
 
   Tállai András államtitkár azt elismerte, hogy ha valaki vasárnap úgy töltené együtt az idejét a családjával, hogy boltban vannak, akkor az számára érdeksérelem. Szerencsére erre is talált megoldást: annak az embernek „más programot kell találnia, neadjisten azt is a családdal együtt”. Ami már csak azért is jó lehet, mert - mint Bányai Gábor fideszes vezérszónoktól megtudtuk - minél több időt töltünk el gyerekeinkkel, annál értékesebb emberek lesznek belőlük, nem a tévé, a számítógép előtt töltik az idejüket.
 
  Szó esett azért a családon kívül a gazdaságról is: a kormánypárti felszólalók egységesen állították, hogy csak a média és az MSZP fújja fel a kereskedők érveit, amely szerint 15-20 ezren is az utcára kerülhetnek. Sőt, a KDNP-s Rétvári Bence szerint egyenesen több munkahely is lehet, mert így szombatonként például az üres pénztárakat is meg kell nyitni.
 
   Lukács Zoltán, az MSZP vezérszónoka szakmai szervezetekre hivatkozva 20 ezer munkahely megszűnéséről beszélt. Az ellenzéki politikus azt mondta: szeretné, ha vasárnap nem kellene dolgozni, csak nem a jelen társadalmi-szociális helyzetben, amikor nem lehet heti öt napi munkából megélni és sokan a bérpótlék miatt vállalják a vasárnapi munkát.
 
  Sneider Tamás, a Jobbik vezérszónoka a javaslat céljával egyetértett, de csak módosításokkal tudja támogatni azt, továbbá akkor, ha nem csökken a dolgozók bére. Értékelése szerint a forgalmat ki kell szolgálni, amihez ugyanannyi ember kell, és 15 ezer dolgozó hiányzik az ágazatból az alacsony bérek miatt. Az önkiszolgáló kasszákat ugyanakkor bírálta, amit azzal magyarázott, hogy munkahelyeket vesznek el.
 
  Schmuck Erzsébet (LMP) az egyeztetések és hatástanulmányok elmaradását bírálta, jelezve: sötétben tapogatóznak, feltételezések alapján vitáznak. Elmondta, hogy feltételekkel tudják támogatni az indítványt. Ezek közé sorolta a dolgozók helyzetének átfogó rendezését, a bérfelzárkóztatást, a munkaügyi ellenőrzések megerősítését, továbbá azt, hogy az elbocsátások minimalizálása érdekében a kis boltok alkalmazottakat is foglalkoztathassanak vasárnap. A kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében azt is javasolta, hogy a területi korlátozás ne árusító térre, hanem alapterületre vonatkozzon, és azt 400-ról 300 négyzetméterre csökkentsék.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fidesz: a vasárnapi zárva tartás jó, mert így a gyerek nem számítógépezik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector