Startlaphoz Csatlakozz!

A pálya végzetesen elöregedett

Háziorvoshiány: ha a nyugdíjasok befejezik, bedőlhet a rendszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 14:51

Százharmincezer forint havi pluszfinanszírozásra számíthatnak rendelőik fenntartására januártól – esteleg júliustól fél évre visszamenőleg – a háziorvosok, az állam ezzel szeretné vonzóbbá tenni a szakmát a fiatal szakorovosok körében, ugyanis a pálya végzetesen elöregedett: több mint 3700-an betöltötték 55. életévüket, közel 2400-an a hatvanon is túl járnak, míg 1200-nál is többen már 65 évesnél idősebben, azaz nyugdíjaskorúként dolgoznak. Somogyban is hasonló a helyzet: az érintettek nagyjából hetven százaléka betöltötte 55. évét – a szakemberek szerint belátható időn belül komoly gondot okozhat az ellátásban a háziorvoshiány – olvasható a sonline.hu oldalán.

  Mely már most is látványos méreteket öltött: az október elsejei adatok szerint az országban 211 körzet – 40 gyermek, 41 felnőtt, 130 vegyes – tartósan betöltetlen, Somogyban nyolc ilyen található, ami hazai viszonylatban közepesnek mondható – a régióban Baranyában ugyaennyi, Tolnában 13 körzetnek nincs tartósan orvosa –, hiszen Borsodban 35, Békésben 19, Jász-Nagykun-Szolnokban 16 ilyen körzet akad, a legjobb Komárom-Esztergomban a helyzet, ahol mindössze négy praxisnak nincs orvosgazdája.

  – Sajnos a szakemberhiány nemcsak a háziorvosoknál okoz problémát – mondta Andrásofszky Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei vezetője –, már az olyan, korábban népszerű területeken is érezhető, mint a sebészet vagy a szülészet-nőgyógyászat. 

   A MOK somogyi elnöke hozzátette, a városokban jobb a helyzet, sokszor súlyos milliókért cserélnek gazdát a körzetek, a kistelepülési praxisok viszont sokszor eladhatatlanok. Vidéken, ahol sokszor négy-öt falu is egy körzethez tartozik, sokkal nehezebbek a munkakörülmények, a helyettesítés megoldása sem egyszerű, nem véletlen, hogy kevéssé vonzóak az ilyen helyek. A nyolc somogyi tartósan betöltetlen körzetből – általánosságban: fél évnél régebben csak helyettesítéssel oldható meg a betegellátás – négy klasszikus kisfalusi – Berzence, Lakócsa, Ságvár és Somogyfajsz –, igaz, legrégebben, tíz éve egy barcsi gyerekkörzetbe nem találnak orvost az illetékesek.

   Eközben persze akadnak jól pörgő praxisok is, melyek vélhetően gazdára találnak, csak novemberben két körzetet hirdetett meg tulajdonosuk: Böhönyén 1600 kártyás vegyes – azaz felnőtt és gyerek- – körzetet kínálnak háromhavi OEP-finanszírozási összegért, az 1400 fős Nikla-Táska-Csömend praxisért – jól bevezetett online kézi gyógyszertár szakasszisztenciával, egyéb további bevételi lehetőséggel, együttműködő helyettes orvossal – az éves finanszírozás felét kérik irányárként. Hivatalosan akár tízmilliót is megérne egy körzet, ám látható, ennek töredékéért próbálnak vevőt találni rájuk.

   – Az a fiatal, akit esetleg érdekelne is egy vidéki háziorvosdi állás, nem tud venni, ugyanis elényésző, hogy saját pénzük van ilyesmire – jegyezte meg Andrásofszky Zsolt. 
A kamara ugyan régóta szeretne létrehozni egy praxisalapot, melyből többek között kamatmentes hitelt is lehetne felvenni, ám ennek hiányában egyelőre a bank az egyetlen lehetőség. A jelenlegi finanszírozásból azonban sokszor a körzetek fenntartása is nehézkes, nemhogy a törlesztőrészletek kigazdálkodása. 

   – A rosszabb vidéki körzetekbe már úgy sem mennek az orvosok, hogy az önkormányzat vagy a társulás 100-200 ezer forinttal megtoldja az állami pénzt – mondta a MOK somogyi vezetője, aki szerint a 130 ezer forintos jövő évi havi dotáció csak tűzoltásra elegendő, nagyjából duplájára kellene emelni a praxoisok finanszírozását, hogy megállítsák a háziorvosok elvándorlását.

  A magyar szakemberek ugyanis rendkívül keresettek külföldön, s az angliai tízszeres vagy éppen a németországi ötszörös finanszírozási összeg igencsak vonzó számukra.
– Akik a pénz miatt mentek külföldre, már évekkel ezelőtt váltottak – jegyezte meg Andrásofszky Zsolt –, akik most mennek, akörülmények miatt hagyják itt az országot.

   S nem csak a fiatalok, egyre gyakrabban előfordul, hogy 50-55 esztendős orvosok vállalnak külföldi munkát: anyagilag is jól járnak, emellett utolsó munkaéveikre normális körülmények között, megbecsülésben dolgozhatnak.
– Egy ismerősöm férje januárban indul Norvégiába a családjával – mondta Pavlovics György kaposvári gyermek háziorvos. – Nagyjából 28-30 millió forintot kap majd évente, lakást, fél éve pedig a norvég állam fizeti a nyelvtanfolyamát.

   A már nyugdíjkorú doktor szerint az ilyen feltételekkel a hazai egészségügy jelenlegi állapotában nem tud versenyezni. Úgy vélte, a beígért havi 130 ezer forint csak ideiglenes megoldást jelent, hosszú távon nem oldja meg a háziorvosok gondjait.

   – Akadnak állandó költségek, mint a rezsi, a számítógépes programok árai, a veszélyes hulladék kezelési költsége, az asszisztencia bére, melyekből nem lehet faragni – jegyezte megPavlovics György. – A vidékieknek ehhez még hozzájön a benzinpénz is. Azt sem lehet tudni, milyen formában kapjuk majd meg az összeget, hallani, hogy átvállalják a rezsiköltséget, s azt is, hozzácsapják a kártyapénzhez. Az éves díj megduplázása lenne elfogadható emelés, ennyiért már itthon lehetne tartani a fiatalokat. Persze a vidéki kistelepülésekre még így is nehéz lenne szakembert találni, hiszen a falusiak által jól tartott háziorvos képe már igencsak idejétmúlt: az emberek szegények, nemhogy pénzbeli paraszolvencia nincs, de már az sem igaz, hogy a körorvosnak nem kell tojást, húst, zöldséget, gyümölcsöt vennie, ugyanis mindenhonnét kap „kóstolót”.
– Ha pedig olyan szerencsés, hogy sok a betege, vagyis jó lenne a kártyapénze, jön a degresszió, vagyis bizonyos létszám felett csökken a támogatás – tette hozzá Pavlovics György, aki szerint egy gyerekkörzet ideálisan 950, a vegyes 1500-1600, a felnőtt pedig 1700-1800 kártyát jelent az orvosnak. Somogyban azonban sok az ennél kisebb praxis, rossz a megye infrastruktúrája, településszerkezete, szegények az önkormányzatok, így nem meglepő, hogy a fiatalok nem vágynak az üres, illetve eladásra kínált körzetekbe.


   – Így viszont hamarosan nagyon nagy lesz a baj – állította a kaposvári gyermekháziorvos. – A kollégák nagy része nyugdíjközeli vagy már nyugdíjas korú, utóbbiakat jórészt már csak a szakma szeretete tartja a pályán, illetve a kényszer, hogy nem találnak utódot a körzetükbe, melyet így nem hagynak ebek harmincadjára. Ám egy idő után már ők sem maradnak, s akkor bedőlhet az egész rendszer.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Háziorvoshiány: ha a nyugdíjasok befejezik, bedőlhet a rendszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector