Startlaphoz Csatlakozz!

Virgácsot visznek holnap a kormánynak

Boros Péterné: szakemberhiány van a közszférában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 05. péntek, 12:57

Legfeljebb ezer fő részvételére számít a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete - tudta meg a Figyelő Online. Sokan Mikulás szakállban jelennek majd meg a József nádor téren.

   Tele a puttony! -címmel hirdetett megmozdulást december 6-ra az MKKSZ, s a résztvevők stílusosan virgácsot visznek a kormánynak. Szerintük nem érdemel mást, mert hat éve változatlanok az illetmények a közszférában, s a beígért életpálya-modell is késik, ráadásul százezrek kimaradnak belőle. „Nem igazak azok a számok, amelyeket vezető politikusok hangoztatnak annak alátámasztására, hogy hízik a bürokrácia, s az összes foglalkoztatotthoz viszonyítva tűrhetetlenül sok az állami alkalmazott, ugyanis meg sem közelíti az 1 milliót” - fogalmazott lapunknak Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára. Mint mondta, valójában 680 ezer körül mozog a létszám. (2014 januárjában 691 ezer volt.) Az évenként időlegesen foglalkoztatott 200 ezres közmunkás turbózza fel a statisztikát - érvelt. Valójában szakember hiány van a közszférában - magyarázta - , a földhivatalokban, s a vidéki igazgatásban általános a túlórázás, a napi 10 órás munkaidő, amelyet azonban senkinek sem fizetnek ki. Másfél évvel ezelőtt életbe lépett egy törvénymódosítás, amelynek értelmében minden egyes kormánytisztviselő felvételéről, a legtávolabbi járásban is, a miniszterelnök dönt. Nem mernek senkit alkalmazni helyben, a nyugdíjba vonuló munkatársak helyét pedig nem töltik fel” - magyarázta, miért túlterheltek a hivatalok munkatársai, s miért van létszámfeszültség. 
 
Alulfizetettek

  Az elmúlt tíz évben 70 ezerrel csökkent a közigazgatási dolgozók száma, az egészségügyben pedig 30 ezerrel. Az ellátást is veszélyeztető létszámcsökkenés az egészségügyben érhető a leginkább tetten - mondta a főtitkár a Figyelő Online-nak. A közszolgáknak sok mindenből elegük van, de leginkább azt sérelmezik, hogy több tízezren állami alkalmazotthoz méltatlanul kénytelenek élni. A 680 ezres tábor csaknem egyharmada, 28 százaléka alacsonyabb bért kap, mint ami a közszolgálati illetménytábla alapján megilletné őket. Négyszázezren bruttó 214 ezer forint alatt keresnek havonta, 200 ezren pedig minimálbért kapnak. Ebből kell családjaikat eltartaniuk. „Sokan az éhenhalás szélén vannak, turkálóból öltözködnek, s azon izgulnak, hogy a villanyt vagy a gázt kapcsolják-e ki náluk, mert nem tudják kifizetni közüzemi számláikat” - érzékeltette Boros Péterné, miért tízszereződött meg a szakszervezet alapítványához érkező segélykérelmek száma az utóbbi időben. Az MKKSZ tárgyalásban van a kormánnyal, s a jövő héten kap választ arra, elfogadja-e a kabinet a javaslataikat, egyebek között az általános 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos béremelést, valamint a minden szektorra kiterjedő, az állami szolgálat megbecsültségét jelző életpályamodellt. 

Leépítések

   A létszámhiány miatt az állami szektorban sok helyen közmunkásokat alkalmaznak, ami szakértők szerint azért botrányos, mert ezek az emberek nem értenek a feladathoz. Másfelől - s ez etikai kérdést is felvet - köztisztviselői esküt sem tesznek, ennek ellenére hozzáférnek bizalmas hivatali adatokhoz. Egyik informátorunk megjegyezte: „elképesztő, hogy polgármesteri hivatalokban, köznevelési intézményekben, sőt, adócsoportnál is alkalmaznak közmunkásokat.” Az MKKSZ úgy tudja, megkezdődött egy újabb létszámleépítés. A szociális igazgatás átrendezése miatt hatáskörök kerülnek át a járásokhoz, emiatt az önkormányzatok már elkezdték a leépítéseket. Ezres nagyságrendben küldenek el helyi igazgatási szakembereket. „A kormánynak, úgy tűnik, nem érték a minőségi közszolgálat, az államreform program végrehajtása ugyanis további leépítésekkel jár, ami azonban vissza fog ütni” - húzta alá Boros Péterné. Úgy véli, értékválasztás kérdése, hogy mit preferál a kabinet. Komolyan veszi-e a Magyary programban meghirdetett „jó állam” megvalósítását vagy a mindenáron való spórolással lezülleszti a szolgáltatások nívóját, s ki-ki a saját bőrén tapasztalhatja majd a hivatali ügyintézéstől, a közoktatáson át a betegellátásig.
 
Forrás: Figyelő Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Boros Péterné: szakemberhiány van a közszférában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector