Startlaphoz Csatlakozz!

Jövedelemhiány, anyagilag elérhető javak, munkaerőpiaccal való kapcsolat

Hárommillió embert fenyeget a szegénység

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 06. szombat, 18:00

 A magyarok közel egyharmada, bő 3 millió ember tartozott tavaly a szegénység által fenyegetettek közé. A leginkább veszélyeztetettek a gyerekek, náluk a rizikó 10 százalékponttal meghaladja az országos átlagot. Az InfoTandem heti infografikája az ado.hu-n.

  Magyarországon több mint 3 millió ember, a teljes lakosság bő 31 százaléka volt kitéve 2013-ban a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának. A helyzet valamivel javult a megelőző évhez képest – az érintettek köre 2,4 százalékponttal, összesen 241 ezer fővel szűkült –, ám a népességhez viszonyított létszámarány így is jóval felette volt az Európai Unió egynegyedes átlagának. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szóban forgó adat nem a szegények számát jelöli, hanem a szegénység kockázatának kitettekét. Ez egy tágabb kört takar, olyanokat is ide sorolva, akik a hagyományos jövedelmi megközelítésben nem számítanának szegénynek.
 
  A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának mérésére szolgáló összetett – a jelenséget a lehető legtágabban értelmező – mutatót az Európai Unió dolgozta ki. Három dimenzió együttes vizsgálatáról van szó, amelynek során a jövedelemhiányt, az anyagilag elérhető javak körét és a munkaerőpiaccal való kapcsolatot egyaránt mérik.
 
   Az első indikátor a relatív jövedelmi szegénység, amely a szegénységi küszöb alatt (a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékánál kevesebből) élő háztartások tagjait veszi számba. A második mutató a súlyos anyagi depriváció, amely alapvető javakhoz való elégtelen hozzáférést, magyarán anyagi nélkülözést jelent. Itt kilenc különböző összetevőre kérdeznek rá, s súlyosan depriváltnak azokat tekintik, akik ezek közül legalább négyben érintettek. Végül a harmadik jelzőszám a nagyon alacsony munkaintenzitás, avagy munkaszegénység. Azon háztartások tagjai tartoznak ide, amelyekben a munkaképes korú szereplők lehetséges munkaidejük maximum egyötödét töltötték munkával a megelőző évben.

 

  A szegénység kockázatának kitettek azok, akik a fenti háromból legalább egy dimenzióban érintettek; ez takarja tehát a fent említett – egészen pontosan 31,1 százalékos – hazai ráta. Ami az egyes dimenziókat illeti, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nálunk a súlyos anyagi depriváltak csoportja a legnépesebb, tavaly több mint 2,3 millióan tartoztak ide. Ez 23,9 százalékos lakosságaránynak felel meg, s a 2012-re vonatkozó felméréshez képest 2,9 százalékpontos javulást tükröz. Szintén mérséklődött valamelyest (0,3 százalékponttal) a nagyon alacsony munkaintenzításúak létszáma, de még így is 903 ezer ember tartozott közéjük. A relatív jövedelmi szegények aránya viszont 0,3 százalékponttal tovább nőtt, meghaladva az 1,43 millió főt. Az igazán súlyos helyzetben azok vannak, akiket mindhárom dimenzió egyszerre sújt: számuk tavaly 18 ezerrel, 461 ezer főre emelkedett.
 
  A hazai felmérés egyik legdrámaibb eredménye, hogy életkor szerint vizsgálódva valamennyi szegénységi dimenziót illetően a 18 év alatti gyermekek tartoznak a legveszélyeztetettebb csoportba. A szegénység vagy kirekesztődés kockázatának kitettek aránya körükben 10 százalékponttal meghaladja az országos átlagot, azaz minden 10 gyerekből 4-et érint. A legnagyobb rizikónak egyébként az egyszülős háztartások vannak kitéve: 61,5 százalékuk érintett legalább egy dimenzióban, s arányuk tavaly még nőtt is.
 
   Egyébiránt az EU-ban 122,6 millió embert – az összlakosságon belül 24,5 százalékot – érintett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 2012-ben. Ez 0,3 százalékponttal kedvezőbb az előző évinél, s meglehetősen messze van még a 2020-ra kitűzött 95,7 milliós szinttől. A legjobb a helyzet a 14–16 százalékos mutatójú cseheknél, hollandoknál és finneknél. A másik végponton a bolgárok állnak, 48 százalékkal, de a görögök és a románok is a 35–41 százalékos sávba tartoznak.
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hárommillió embert fenyeget a szegénység .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector