Startlaphoz Csatlakozz!

„Jó volt tanulni”

Az elítéltek jobban dolgoznak, mint a közmunkások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 07. vasárnap, 11:00

Parkgondozók és kertépítők lettek azok az elítéltek, akik egy most véget ért programban szereztek szakmát a balassagyarmati és a baracskai börtönben. Van, aki a szabadulása után egészen Ausztriáig jutott, és ma már ott kertészkedik, de az itthon maradtak közül sem esett azóta vissza senki. Hogy dolgoznak a volt rabok, és miért döntött úgy egy pásztói cég, hogy nem fél őket alkalmazni? – olvasható az abcug.hu oldalán.

„Jó volt tanulni”
„Már latinul is tudom a növényneveket”
“Van meló, van pénz, van megélhetés. Van élet a rácsokon túl”
 
   így gondoltak vissza a tanulásra azok a Baracskán és Balassagyarmaton fogvatartott férfiak, akik egy most lezárult uniós projektnek köszönhetően OKJ-s szakképesítést szereztek, néhányan közülük pedig munkát is kaptak. A programban több mint ötvenen vettek részt, nagy részük ma már parkgondozóként és kertfenntartóként dolgozik, de nem csak ők jártak jól, hanem a társadalom is, mert inkább ilyen emberek szaladgáljanak az utcán, mint börtönből szabadult, frusztrált munkanélküliek – mondta a programot az Országos Kriminológiai Intézet részéről vezető Barabás Tünde.
 
   Az elítélteknek szervezett program két éve indult a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, valamint a baracskai székhelyű Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az elsődleges cél az volt, hogy a kiválasztott rabok megszerezzenek egy szakmát, fejlesszék a készségeiket és képességeiket, és megtegyék az első lépéseket a munka felé. Sokan jelentkeztek, ezért erős szűrő után, többek között pszichológusok segítségével választották ki azokat, akik el is kezdhették a tanfolyamokat.
 
   „Nem akartuk, hogy olyanok is bekerüljenek, akiket csak az ösztöndíj lehetősége mozgat” – mondta a program lezárására szervezett konferencián Szucsáki Melinda főhadnagy, de azt is szigorúan vették, hogy ki az a jelentkezők közül, aki valóban jóvá akarja tenni, amit tett, és ki az, aki csak azért akar részt venni a tanfolyamon, hogy menekülhessen a zárkából. Nem csak a fogvatartottak kiválasztása volt nehéz feladat: folyamatosan motiválni kellett az elítélteket, de problémát okozott az is, hogy sokan inkább a családjukat választották a szabadulás után, nem pedig az akár jelentős távolságra levő munkahelyet, amely alkalmazta volna őket.
 
   Az oktatás előtt még a börtön személyzetét is érzékenyítő tanfolyamra küldték, de az elítéltek sem vághattak csak úgy bele a növények tanulásába. Személyiségfejlesztésen és lakásfenntartási tréningen kellett részt venniük. Utóbbi egészen hétköznapi dolgokra készítette fel őket: hogyan néz ki egy sárga csekk, mit kell vele tenni, de olyan elítélt is akadt, aki nem tudta, hogy a bevásárlókocsik már csak fémpénzzel működnek.
 
   Ahhoz, hogy ez a program valóban sikeres legyen, kellett egy olyan cég is, amely vállalja, hogy a szakmát szerzett volt rabokat foglalkoztatja, ez a fajta társadalmi szerepvállalás pedig ma még nem igazán jellemző a magyar cégekre. A Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. azonban másképp gondolta, és végül 17 volt elítélttel kötött munkaszerződést. Ők a város parkjait, temetőit és a játszótereket tartják rendben. “Látszik, hogy képzést kaptak, jól csinálják a dolgukat” – monda Czabafy László, a cég igazgató-helyettese. Van, aki már egy éve dolgozik Pásztón, de akik nem oda kerültek, azok sem maradtak munka nélkül: négyen a közmunka-programban vesznek részt, de volt olyan elítélt is, aki a szabadulása után Ausztriába ment kertésznek.
 
   A cég ugyan korábban nem foglalkoztatott volt elítélteket, de nem bánták meg, hogy belevágtak. Nem több, inkább kevesebb bajuk volt velük, mint a közmunkásokkal, “rajtuk látszott, hogy azért jöttek, mert dolgozni akartak” – mondta cég igazgató-helyettese.
 
  Míg a közmunkások, akik jellemzően helyben laknak, nem dolgozzák le a folyamatos nyolc órát, gyakran hazaugranak napközben, addig a volt elítéltek naponta akár több órát is utaznak egy másik településről a munkahelyükre, és tisztességgel lehúzták a munkaidőt.  A cégnél volt olyan kolléga, aki, miután megtudta, hogy az új munkatárs nem olyan régen még börtönben volt, azt mondta, hogy nem hajlandó együtt dolgozni vele, de ez a másik oldalról is előfordult – érvelt Czabafy László.
 
  A cég igazgató-helyettese szerint jó dolog, hogy lehetőséget nyújthattak ezeknek az embereknek, mert ha csak egy valakit tudnak visszavezetni a normális életbe, már megérte a dolog. „Az ő példájuk is azt bizonyítja, hogy van olyan kutya, amiből lehet szalonna” – tette hozzá. Azok között, akik részt vettek a tanfolyamon, azóta nem követtek el bűncselekményeket, és a rabok közötti fegyelmi helyet is javult.

Forrás: abcug.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az elítéltek jobban dolgoznak, mint a közmunkások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector