Startlaphoz Csatlakozz!

A munkától a tőkéhez megy a pénz

Kiveszik a pénzt a munkás zsebéből

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 08. hétfő, 07:13

 
Egy dolgozó egyre több értéket hoz létre, a fizetése viszont alig változik, tehát egyáltalán nem tükrözi ezt – ezt jelenti, hogy a munka termelékenysége gyorsabban nő, mint a reálbér. Leegyszerűsítve, a munkától a tőkéhez megy a pénz – írja a 444.hu.

   Ez hosszú ideje, már a hetvenes évek óta így van a fejlődő országokban, és bár a hat évvel ezelőtti válság alatt picit megtorpant a folyamat, de azóta újult erővel dübörög tovább. Legalábbis ezt írja az ENSZ Munkaügyi Világszervezete (ILO) a most megjelent globális bérjelentésében (rövid összefoglaló itthosszú pdf itt).
 
   A fejlett országokban egy átlagdolgozó 17 százalékkal több értéket hozott létre tavaly, mint 1999-ben, ehhez képest a bére csak 6 százalékkal ért többet.
 
   A bérek gyakorlatilag egy helyben vannak a fejlett országokban. 2011-ben még csökkentek is, aztán tavalyelőtt és tavaly is nullaközeli volt az éves növekedés.
 
  Ez elég nagy baj, mivel valakinek meg kell vennie azokat a dolgokat, amit az egyre hatékonyabb vállalatok gyártanak. Különben ők sem akarnak majd bővíteni és beruházni. Hiába növekedne a gazdaság, ha a fogyasztói kereslet nem tud lépést tartani ezzel.
 
   Ráadásul napjaink legtöbbet rágott gazdaságpolitikai kérdésének, az egyenlőtlenség éleződésének is a nagyon visszafogott bérnövekedés az egyik fő oka. De a másik dolog, amitől a közgazdászok rettegni szoktak mostanában, a defláció veszélye mögött is a gyenge fogyasztói kereslet van.
 
   Az ILO szerint az a legnagyobb baj, hogy a vállalatok ráültek a pénzre, és sem új beruházásokat nem valósítanak meg, sem a munkavállalóiknak nem akarnak többet fizetni. A korábban megszokotthoz képest lényegesen nagyobb nyereségük van, de ezt inkább kifizetik tulajdonosaiknak osztalékban, vagy visszavásárolják a saját részvényeiket, esetleg egyszerűen csak ráülnek a pénzhalomra. A versenyképességre fixálódott kormányok sem tesznek sokat azért, hogy állampolgáraik nagyobb bérekhez jussanak.
 
   Az érték tehát megteremtődik, de nem jut vissza azokhoz az emberekhez, akik hasznát tudnák venni a mindennapi életükben (elköltenék a pénzt), hanem ehelyett terméketlenül felhalmazódik a cégeknél és azok tulajdonosainál.
 
  A világ többi részén szerencsére valamivel gyorsabban nőttek a fizetések, mint a fejlett országokban. Igaz, a legnagyobb bérmotor messze Kína volt az utóbbi években, és a globális bérnövekedés így is elmarad attól, ahogy a világ GDP-je nőtt.
 
  Az, hogy a szegényebb országokban gyorsabban nőnek a bérek, mint a gazdagoknál, mindenképpen kedvező dolog. De ez a konvergencia sajnos nem annyira gyors, még mindig háromszor annyit keresnek a fejlett világbeliek, mint a feltörekvő országok munkavállalói.
 
   Ez elég jól látszik a lenti grafikonon, ami a globális havi átlagbérek eloszlását mutatja a világban 2000-ben és 2012-ben, vásárlőerő-paritással kiigazított dollárba.
 
  Látszik, hogy Kína és India dolgozói öles lépteket tettek az utóbbi évtizedben a gazdagodás útján, miközben a fejlett országokban ez nagyon lassan ment, de az is, hogy a köztük lévő szakadék még mindig elég nagy.
 
   Az is igaz, hogy a valós helyzet nem ennyire rossz, mivel szegényebb valaki, a bérek annál kevésbé számítanak a többi jövedelemforráshoz képest (önfoglalkoztatás, állami vagy egyéb társadalmi juttatások).
 
   Ok, de akkor mi legyen? Az ILO nem fut bele abba a hibába, hogy mindenhol működő sikerrecepteket áruljon, szerintük minden országban más-más intézkedéseket kellene kombinálni a kormányoknak. Az biztos, hogy érdemes figyelembe venni, hogy az adózatáson és az újraelosztáson túl is vannak is eszközök a méltánytalan munkapiaci helyzetek enyhítésére. A kisebb cégek pedig általában elég jó foglalkoztatók a nagyvállalatokhoz képest, viszont nehezen jutnak a forráshoz, ezen is lehetne segíteni.
 
   Szükség lesz nemzetközi együttműködésre is, mivel az senkinek sem jó, hogy a bérek visszatartásával akarnak egymással versenyezni az országok. Ha mindenki úgy akar exportot növelni, hogy a béreket és a jóléti jutattatásokat szorítja le, abból elég súlyos visszaesés lehet.

Forrás: 444.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kiveszik a pénzt a munkás zsebéből.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector