Startlaphoz Csatlakozz!

Közmunka alapú társadalom

A közmunkás már ne is reméljen jobb életet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 08. hétfő, 17:16

Nincs kiút: aki egyszer közmunkásnak áll, az nagy valószínűséggel az is marad – ez a lesújtó összkép rajzolódik ki az Esély Labor által megkérdezett közmunkások válaszaiból. Az egy éve közmunkából élők 90 százaléka nem hiszi, hogy lesz még bejelentett, fizetett munkája – olvasható a Népszabadságban.

   A megkérdezett közfoglalkoztatottak 14 százaléka bízik alkalmi és egyéb jövedelemben a jövőben, de 12 százalékuknak egyáltalán nincs válasza arra a kérdésre,miből fog élni, ha nem lesz közmunkás – derül ki Koltai Luca gyorsjelentéséből, amelyet az Út a piaci munka világába című, öt kistérségben végzett közfoglalkoztatási kutatásról készített. A legtöbben – a válaszadók kétharmada – valamilyen szociális ellátásra számítanak a közmunka után, például foglalkoztatás-helyettesítő támogatásra, nyugdíjra, szociális segélyre.
 
   Csakhogy a kormány a jövő évtől alapvetően átalakítja a szociális segélyezési rendszert. Az állam ezentúl csak a nyugdíjat, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, az újonnan megállapított egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást, az ápolási díjat, valamint a közgyógyellátást fizeti. Minden más segélyezési formát az önkormányzatokhoz utal. A kormány ezzel akarja elejét venni „a korábban gyakran tapasztalt segélyekkel való visszaéléseknek”. A hivatalos cél az, hogy minél többen éljenek segély helyett munkából.
 
De ha ezt a közmunkaprogrammal kívánja elérni a kabinet, alighanem csalódik majd. Ez az út – az országos kutatás eredményei szerint – járhatatlan. A négy szakaszból álló kutatás utolsó részében a projekt munkatársai éppen azt vizsgálták, hogy a közmunkával töltött egy év végére miképpen változott a közfoglalkoztatottak álláskeresési aktivitása, illetve mit gondolnak a közmunka későbbi elhelyezkedésükre gyakorolt hatásáról.


   A tavaly téli közfoglalkoztatásban részt vevők álláskeresési lendülete nemhogy erősödött volna a program alatt, de inkább visszaesett. Nem is kicsit. A közfoglalkoztatás megkezdése előtt a megkérdezettek 42 százaléka keresett munkát, utána már csak 15 százalékuk. Előtte még minden harmadik jelentkezett különféle álláshirdetésekre, utána már alig nyolc százalékuk. De már a hirdetéseket is csupán 13 százalékuk böngészte a korábbi 47 százalék helyett.
 
  A válaszadók 41 százaléka ugyanis arra vár, hogy visszahívják közmunkára, a fele megelégedne havi 40-60 ezer forinttal is. A kutatók arról is kérdezték a közmunkásokat, szerintük mennyiben járultak hozzá a munka világába való visszataláláshoz a közfoglalkoztatás során szerzett tapasztalatok, új ismeretek. Az öt kiválasztott kistérségben megkérdezett háromszáz közmunkás 38 százaléka azt mondta: semennyire.
 
   Mérhető segítségként csupán a tanfolyamokat jelölték meg, de ezt is kevesebb mint 12 százalékuk. A kutatási panelban szereplők 63 százaléka nem gondolja, hogy lesz bejelentett munkája a jövőben, legális piaci munkahely elérésében pedig alig öt százalék bízik. A megkérdezettek 98 százaléka (!) újra közmunkás szeretne lenni. Akkor is, ha kevés a pénz, ha csak minden második közmunkásnak megoldott a WC-használat, ha nincs lehetőség az előrelépésre, és többnyire közterületen, illetve a szabad ég alatt kell dolgozniuk.
 
   A közmunkások fele nem is végez más munkát, 77 százalékuk otthonosan érzi magát ebben a közegben, harmaduk a fizetéssel is elégedett. Kulinyi Márton, az Esély Labor Egyesület elnöke szerint a közfoglalkoztatás nemhogy nem szolgálja a munkaerőpiaci reintegrációt, hanem inkább ellenösztönzője a piaci elhelyezkedésnek. Minél tovább dolgozik valaki közmunkásként, annál kevesebb esélyt lát másra. Ezt az érzetet pedig – miként korábbi kutatási eredmények is igazolták – a közfoglalkoztatás fenntartásában érdekelt szervezők tovább erősítik bennük.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkás már ne is reméljen jobb életet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector