Startlaphoz Csatlakozz!

A trafikosok egy délelőttöt kérnek, az újságosok ennyit kapnak

Vasárnapi kárfelmérés: mennyit bukhatnak a zárva tartáson?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 09. kedd, 13:49

 A vasárnapi zárva tartásról szóló politikai döntés megszületése után a részletszabályok enyhítése lehet a tét a kereskedőknek – olvasható a Világgazdaságban.

  Az eddigi egyeztetéseken a szakmai szervezetek és az érdekképviseletek kíváncsiak lettek volna a szabad vasárnappal kapcsolatos hatástanulmányra, azonban tudomásom szerint egyetlen résztvevő sem kapott ilyet a kormányoldaltól – mondta Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki szerint súlyos gazdasági károkat és elbocsátásokat fog okozni, ha megszavazzák a törvényt. A határ menti kereskedők is aggódnak, hiszen forgalmuk jelentős része a külföldről érkezők vásárlásaiból származik. Az önfoglalkoztató családi boltocskák forgalma némileg emelkedhet a számukra szabad vasárnap bevezetésével, azonban ezek választéka korlátozott, így nagybevásárlásra nem alkalmasak. Vámos György szerint jó lenne, ha idén még nem szavaznák meg a törvényt, és így mód nyílna további egyeztetésekre. Kérdéses, hogy pontosan milyen törvényszöveget fog megszavazni a parlament. Ma úgy tudjuk, hogy a vendéglátóhelyekre és a mozikra nem vonatkozna a törvény – mondta el lapunknak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) főtitkára. A legtöbb házban azonban végig kell menni az üzletsoron a mozi komplexumig, és ha csak az van nyitva, akkor is kell működtetni a mozgólépcsőket és a felvonókat, emellett a szellőzőrendszert és a világítást is, ami az üzemeltetőknek komoly költséget jelent. 
 
   Az eredeti törvényjavaslat a nemzeti dohányboltokat a gyógyszertárakhoz és a benzinkutakhoz hasonlóan a kivételek közé sorolta, de egy Lázár János miniszter által is jegyzett módosító kivenné a listából a trafikokat. „Kompromisszumos megoldásként a dohánytermék kiskereskedők számára a vasárnapi nyitvatartás részleges engedélyezése elfogadható lenne, azaz például egy délelőtti nyitvatartás lehetőségének megadásával” – mondta lapunknak Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MDKE) titkára. Szerinte a 20 évre aláírt koncessziós szerződéseket a változtatás miatt nem kell majd újrafogalmazni. Azt tartaná normálisnak, hogy a trafikos maga döntse el, nyitva tart-e vasárnap vagy sem. Főleg a falusi dohányboltokat érintené negatívan a tiltás, amelyek már így is folyamatos gazdasági nehézségekkel küzdenek.
 
   Jelenleg úgy tudni, hogy törvénytervezet a mozikat konkrétan nem fogja érinteni. A Cinema City egyelőre nem tudja megbecsülni, hogy milyen hatással lenne egy ilyen intézkedés a mozilátogatási számokra. A moziüzemeltető cégnél úgy gondolják: az, hogy vásárolni nem lehetne bizonyos üzletekben, az nem jelenti azt, hogy az emberek otthon maradnának, és semmilyen szórakozási‎ vagy egyéb szabadidő-eltöltési lehetőséggel sem élnének. „Nyilván van olyan, aki egy hétvégi hosszú vásárlás után, pihenésképpen jön fel az üzletekből mozizni, de sokkal több olyan nézőnk van, aki célirányosan egy konkrét filmet megnézni jön el hozzánk” – állítja a Cinema City.
 
   Újságot is nehéz dolog lesz vasárnap vásárolni. Ilyen üzlet csak akkor tarthat majd nyitva vasárnap és csak délelőtt, ha 50 négyzetméternél nem nagyobb és bevételének kétharmada újság értékesítésből származik. Ennek azonban számos újságos üzlet nem tud megfelelni, mert jelentős bevétele van például szerencsejátékból, illetve más árucikkekből. A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) még novemberben levelet küldött a gazdasági tárcának a vasárnapi nyitvatartási tilalomnak a sajtóiparágra gyakorolt rendkívül negatív gazdasági következményeiről. Kutatásokkal támasztják alá, hogy a korlátozás a vasárnap megjelenő napilapokat, az országos napilapokat teljes mértékben és a magazinok nagy részét is súlyosan érinti.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi kárfelmérés: mennyit bukhatnak a zárva tartáson?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector