Startlaphoz Csatlakozz!

Évente 4300-4400 magyar hallgató jut Erasmus ösztöndíjhoz

Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a magyar munkaerőpiacon?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 12. péntek, 11:10

Ezzel a címmel rendeztek beszélgetést a Tempus Üzleti Kávéház ez évi utolsó találkozóján. Kamasz Melinda moderálásával arra keresték a választ, hogy többre értékeli–e a munkaerőpiac a külföldi tapasztalattal rendelkező pályakezdőket és milyen kompetenciái fejlődnek a leendő munkavállalóknak a külföldi tanulmányi félév vagy szakmai gyakorlat során – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   Szabó Csilla, a Tempus Közalapítvány koordinátora elmondta, hogy évente 4300-4400 magyar hallgató jut Erasmus ösztöndíjhoz, és közülük körülbelül 1000 diák az, aki külföldi szakmai gyakorlaton vesz részt. A magyarok elsősorban Németországot, Angliát, Franciaországot preferálják, és újabban fél évnyi tanulás után akár fél év külföldi szakmai gyakorlatot is vállalhatnak a diákok.
 
   A meghívottak közül Nagyházi Anna, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának tagja is Finnországban tanult és tapasztalata szerint a gyakorlati idő alatt a diákok önállóságot tanulnak, nyitottak, érzékenyebbek lesznek a világra, jelentős személyi fejlődésen mennek keresztül. Az a tudásuk gyarapszik, amit ma a munkahelyek elvárnak. Patai Krisztina, a Randstad pénzügyi csoportvezetője saját tapasztalatán keresztül utalt arra, hogy külföldön gyakorlatiasabb az oktatás, önállóbbak lesznek a diákok.
 
   Egy 2013-as Educatio felmérés szerint (Diplomás Pályakövetési Rendszer), akik külföldi tapasztalattal rendelkeztek, itthon nettó 68000 Ft-al több bérért tudtak elhelyezkedni.
 
   A megújult Europass önéletrajzot a jelen lévő HR-esek nem ismerték, de a tapasztalataik alapján kiemelték, hogy érdemes a pályázó egyéniségét is bemutatni az önéletrajzban. E tekintetben mindenképp pozitívum, ha az önéletrajzban feltüntetik a külföldi gyakorlatot, hiszen ez arra utal, hogy a diák már egyetemistaként is kereste a szakmai fejlődés lehetőségét. Zemlényi Tamás, a GE Power&Water HR menedzsere kiemelte, hogy neki bruttó egy perce van a beérkezett önéletrajzok véleményezésére, ezért nagyon fontos, hogy az csak a fontos információkat tartalmazza.
 
  A nyelvtudás fontossága a beszélgetés során végig fókuszban volt. A résztvevők egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a külföldi gyakorlat alatt fejlődik a diákok nyelvi ismerete, kommunikációs készsége, beszédstílusa és az így szerzett gyakorlattal a hazatérés után könnyebben találnak munkát. Magyarországon egyre több szolgáltató központot nyitnak a multinacionális cégek, ahol már egy nyelvtudás nem elegendő. Az angol nyelv az alap és emellett német, francia, spanyol nyelvtudás is elvárás, aki pedig hollandul is tud, az igazi kuriózum.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a magyar munkaerőpiacon?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector