Startlaphoz Csatlakozz!

Lehúzza az átlagot a közfogllakoztatás

Bérek megyénként: mélyül a magyar szakadék

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 14. vasárnap, 14:11

Legalábbis ami a nettó bérek alakulását illeti, ez viszont alapvetően meghatározza az életminőséget . olvasható az mfor.hu odalán.

   A Központi Statisztikai Hivatal harmadik negyedévre vonatkozó területi adatai első ránézésre jó hírekkel szolgálhattak, hiszen minden megyében emelkedtek a nettó bérek, és mivel a vonatkozó időszakban 0,1 százalékos deflációt regisztáltak hazánkban, ezek a bérek ennyivel többet is érnek az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva.
 
   Országos átlagnál (153 294 forint) két területen kerestek jobban: Budapesten (196 853 forint) és Győr-Moson-Sopron megyében. Előbbi esetében 4, utóbbinál pedig 5,3 százalékkal értek többet a hazavitt összegek a harmadik negyedévben. Ezzel szemben a legkisebb bérből változatlanul Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében kénytelenek megélni az emberek, mindkét esetben valamivel több mint havi 107 ezer forintos nettó fizetés az átlag a KSH szerint, és mindkét megyében minimális a növekedés mértéke is. Nógrádban 1,5, Szabolcsban pedig 0,8 százalékkal vittek haza többet.
 


   Igaz ugyanakkor, hogy egyebek mellett ez a két megye az a terület is, ahol jellemzően nagymértékű közfoglalkoztatás zajlik, márpedig az itt elérhető fizetés még a minimálbérnél is kevesebbet jelent. Ez pedig lehúzza az átlagot is.
 
   Mindenesetre a közfoglalkoztatás függvényében sem lehet másként tekinteni arra a tényre, hogy amennyiben a 2013 év eleje óta elindult trend a jövőben is folytatódik, visszavonhatatlanul kettészakad az ország a nettó bérek mentén. Az egyik fele egy jó és kielégítő bérfejlődést, folyamatosan javuló életszínvonalat képvisel, míg a másik a közmunkások területe lesz, minimálbérnél, létminimumnál alacsonyabb fizetésekből élő emberekkel.
 


   Az elmúlt negyedévekben megfigyelhető volt ugyanis, hogy míg Szabolcs és Nógrád megye azok a területek, ahol alig képes nőni a nettó bér, addig Vas és mellette Somogy megye is sorra a legmagasabb növekedéseket képes produkálni. Ez átlagosan Vas esetében 5,7 százalékos pluszt jelent 2013 első negyedéve óta, míg Nógrádban ez a mérték mindössze 0,6 százalék.
 


   Nominálisan ez mit is jelent? Azt, hogy Vas megyében 2013 első negyedévében átlagosan még nettó 126 074 forintból éltek az alkalmazottak, ez azonban mostanra 135 866 forintra emelkedett, vagyis bő másfél év alatt közel 10 ezerrel több pénz kerül a házi kasszába. Ezzel szemben Nógrád megyében a 2013 első negyedévi 112 572 forint mostanra 113 096 forintra emelkedett, ami alig több mint 500 forint pluszt jelent ugyanazon időszak alatt. 

Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bérek megyénként: mélyül a magyar szakadék.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector