Startlaphoz Csatlakozz!

Formában maradni, megújulni

Mit várnak a munkaadók az álláskereső anyukáktól?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 17:12

Korábbi cikkeinkben már körvonalaztuk, hogyan képes dolgozni egy nő például három gyerek mellett otthonról, vagy éppen a legjobb ügyfélszolgálatost keresve interjúalanyunktól megtudtuk, ő is távmunkában alkalmazta a tökéletesen bevált munkatársnőjét - aki szintén anyuka.  Most annak eredtünk a nyomába, hogy mit vár el egy kiválasztási szakember, ha az állásinterjúra egy kisgyermekes anyuka érkezik – olvasható a profession.hu oldalán.
     „Nagyon érzékelhető a két szélsőség a munkába visszatérő anyák táborában” - kezdi Tímea, aki az egyik legnagyobb HR-tanácsadó cég munkatársa már évek óta.”Az egyik pólushoz sorolom azokat a nőket, akik már szinte szenvedélyesen a munkájuknak élnek, és állandó bizonyítási vágy, teljesítménykényszer lobog bennük. Ők általában a tőlünk nyugatabbra lévő modellel vannak összhangban: vagyis 2-6 hónap gyermekágyi otthonlét, utána uzsgyi, vissza a munkába, el ne felejtsék őket, le ne csapják a kezükről az állásukat. Aztán ott van az ettől totális különböző tábor is. Ők azok, akik mindig is arra vágytak, hogy családot alapíthassanak, és a tradicionális női szerepek szerint vegyék ki a részüket a munkából: vagyis anya gyereket nevel és háztartást vezet, apa előteremt minden anyagi javat ehhez. Persze ez két nagyon sarkított típus, és a valóságban a többség ezek valamilyen kombinációjában gondolkodik a jövőjéről is.”
 
   Ám az álláshirdetések között kevésbé találunk „kizárólag kisgyermekes anyukákat keresünk” felhívást. De megpályázható és elnyerhető állások ilyen jellemzővel is bőségesen akadnak.
 
  Nézzük, milyen ismérveket vizsgál a szakember, ha a tökéletes munkatárs megtalálása a cél - tetszőleges munkakörben, és most csak az anyaság jellemzőire fókuszálva!
 
  1. Kimagasló szervezési - és munkavégzési képesség. A munkaadók oldaláról nézve ez egy olyan kulcstényező, amelytől nem tudnak elvonatkoztatni - akár a többi fontos tényező megléte esetén sem. Ugyanis ha ez a képesség hiányzik egy nőből, akkor nem tud majd megbirkózni a munkájából és az otthoniakból is egyszerre ránehezedő nyomással, és sodródni fog a határidőkkel, a teendőkkel - amíg végleg ki nem ég.
 
   2. Kiegyensúlyozott kommunikáció. Tímea szerint felesleges eltitkolni bármi olyan dolgot, ami az esetleges munkába állás során úgyis nyilvánvalóvá válik, pl. letagadni a gyerekek számát. Ám azt se zúdítsuk a felvételiztető nyakába az első interjún, ha bármilyen személyes nehézséggel küzdünk, mondjuk, egyedül neveljük a gyerekeket.
 
   3. Megfelelő megjelenés. Amennyiben irodai munkára jelentkezik valaki, mindenképpen kosztümöt, fehér blúzt és elegáns cipőt, illetve kiegészítőket érdemes magára öltenie. Tímea sokszor tapasztalta már, hogy a sok évet otthon töltő anyukák az első állásinterjún nem pontosan találják el az öltözködési stílust. ”Volt, hogy túlságosan lazán jött egy hölgy, térdig érő, óriási pamutkardigánba burkolózva, farmerben és lapos cipőben - egy üzletvezetői állásra. De olyan pályázóval is találkoztam, aki túlöltözte az interjút.”
 
   4. Rugalmasság. Ez egy különösen kiemelendő tulajdonság, és akár a mindennapok apróságaiban kap igazán értelmet. Mivel egy anyára több feladat hárul, mint előtte, a munkaadók akkor hajlandók tolerálni a gyerekekkel kapcsolatos hiányzásokat - más munkarendet, betegszabadságokat, Mikulás ünnepséget, és így tovább - ha a másik fél is megtesz minden tőle telhetőt a minél kevesebb kényelmetlenség érdekében.
 
   5. Határidők betartása. Ez az előző ponttal szorosan összekapcsolódik, hiszen az időszakos vagy állandó távmunkának például az egyik alappillére.
 
   6. Ambíció. Vagyis ne csak a pénzkereset motiválja az illetőt, hanem érdekelje, foglalkoztassa az, ami a munkája. Akarjon benne fejlődni, továbblépni.
 
   7. Szakmai hitelesség. Ide tartozik a tudásbázis, vagyis a biztos alapok ismerete, ha a szakmájába szeretne visszatérni az illető. Az külön jó pont, ha még az otthonlét alatt is rajta tartotta a szemét a pályázó a piaci változásokon, és követte a trendek alakulását.
 
Tippek álláskereső anyáknak!
 
   És hogyan lehet formában maradni, megújulni, többlettudásra és akár egy új szakmára szert tenni - anyukaként, a gyermekünk mellől? 
 
Erre is vannak jó példák, íme, néhány javaslat:
 
    Szakmai klubok, események: ha korábban is gyakran látogattunk hasonlókat, akkor mindenképp próbáljunk meg időnként, vagy akár rendszeresen eljutni ezekre a találkozókra ismét. Először talán komplikált szervezőmunkát fog jelenteni, ha idővel ebben is rutinra tehetünk szert.
 
   Olvasás: végre elolvashatjuk azokat a korábban félretett könyveket, magazinokat, online cikkeket, tanulmányokat, amelyekre eddig nem volt időnk.
 
   Hobbiból új szakma: ha eddig csak a szabadidőnkben foglalkozunk például házi torták vagy bonbonok készítésével, most beiratkozhatunk egy speciális tanfolyamra, vagy akár OKJ képesítést is szerezhetünk ilyen téren - így egy új szakmával bővítjük a repertoárunkat.
 
  És végül, egy dolgot ne felejtsünk el: attól, hogy egy nőből anya lett, nem a személyisége és a tudása változik meg, hanem az életkörülményei és az időbeosztása. Többszörösen meghálálja azt egy nő, ha tiszteletet és rugalmasságot tapasztal munkaadójától az anyasággal kapcsolatban. Legyünk nyitottak, és tartsuk a szemünket a friss álláshirdetéseken is, hátha éppen ma került fel az, amire már régóta várunk!
 
Forrás: profession.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mit várnak a munkaadók az álláskereső anyukáktól?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector