Startlaphoz Csatlakozz!

Hiába tiltakozott a szakszervezet

Ezerkétszáz munkahely szűnik meg

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 08:20

Ugyan az állami trafikellátó, vagyis a központosított dohánykereskedelmet végző cég indulását a hétfőn elfogadott törvényben végül 2015 májusáról szeptemberre tolták, a dohányipari dolgozók szakszervezete szerint ettől még ugyanúgy 1200 munkahely szűnik meg, csak pár hónappal később – olvasható az Origo oldalán.

   Ha nem is a nyár elején, csak ősszel, de mindenképpen elbocsátja összesen mintegy ezer alkalmazottját az a hat hazai dohánycég, amelynek nagykereskedői hálózata feleslegessé válik az állami trafikellátó, vagyis a központosított kereskedelmet végző cég létrehozásával.
 
Május helyett ősszel indul
 
  Hiába tiltakozott a szakszervezet hétfőn csokiosztással a Kossuth téren, hiába csatlakozott a Liga országos útlezáró akciójához 250 - a rakpartot lezáró - teherautóval, hiába gyűjtött 5000 tiltakozó aláírást, nem tudta megakadályozni a fejlesztési miniszter javaslatára a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátását célzó, rögtön sarkalatossá is minősített törvény megszavazását.
 
Sovány vigasz
 
  Emiatt legalább 1200 munkahely szűnik meg, és sovány vígasz, hogy az eredetileg tervezett májusi indulás szeptember 1-re halasztása miatt pár hónappal később - reagált az Origónak a hétfőn elfogadott törvényrea Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ).
 
  Csizmadia Lajos, a DDDSZ szóvivője szerint ma hat magyarországi dohánycég végez nagykereskedelmi tevékenységet, ám az e területen dolgozó értékesítők, logisztikai és adminisztrációs munkatársak munkája éppúgy feleslegessé válik, mint a komplett értékesítői hálózat és a telephelyek fenntartása.
 
Nem értik az indokokat
 
  Érthetetlenné teszi a változtatást, hogy Csizmadia szerint keresték a jogszabály indoklásában a logikát, de nem találták. Nem látják például, milyen egészségügyi előnnyel jár, ha ezentúl nem több kisebb cég, hanem egy nagy állami vagy a tevékenységet az állam megbízásából, koncessziós joggal másik társaság vagy társaságok végzik ugyanezt a feladatot.
 
  Azt pedig végképp érthetetlennek nevezte a szóviő, hogy a kormány szerint gazdasági előnnyel is jár a központosítás. Feltette a kérdést: "Miféle gazdasági előny indokolja 1200 munkahely megszűnését?"
 
Próbáltak hatni a képviselőkre
 
  A munkahelyük elvesztésétől tartó dohányipari dolgozók figyelemfelhívó akciója jól sikerült, ám eredménytelen volt, mert nem tudta megakadályozni a jogszabály elfogadását - mondta csalódottan Csizmadia, utalva arra, hogy hétfőn a dolgozók családi fényképeikkel díszített csokoládét osztogattak a Parlamentbe igyekvő képviselőnek.
 
   A csomagoláson a fényképek mellett egy írás is szerepelt: „Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts, kérlek tejesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!" - állt a csokikon.
 
Orbán Viktor mind megette
 
  Az egyik ilyen csokoládét Orbán Viktor miniszterelnök jóízűen elfogyasztotta az ülésteremben, sőt megkínálta belőle helyettesét, Semjén Zsoltot is. Mint arról az Origo beszámolt: az édesség-falással a kormányfő megsértette a Kövér László házelnök által szabott szigorú szabályokat.
 
  A tavaly életbe lépett szabályzat kitér ugyanis arra, hogy nem lehet ittasan bemenni az épületbe, nem lehet veszélyes tárgyat bevinni, valamint az öltözéknek is megfelelőnek kell lennie, de ami ennél is fontosabb: sem a folyosókon, sem pedig az ülésteremben nem lehet enni, inni és a földre ülni.
 
Rossz példaként szolgál
 
  Bírálták a hétfőn megszavazott változtatást az érintett iparági szereplők. Úgy vélték, az intézkedések „rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára, és jelentős negatív hatásai lesznek a magyar gazdaságra nézve: munkahelyek szűnnek meg, és a feketepiac térnyerése miatt számottevő adóbevételtől eshet el az állam.”
 
   Azt is hozzátették: megkérdőjelezhető, hogy az elfogadott törvény megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak. Az Origónak nyilatkozó szóvivőhöz hasonlóan az iparági szereplők is úgy vélik, a változások semmilyen olyan gazdasági vagy egészségügyi előnyt nem képesek elérni, amelyek ellensúlyozni tudnák az elfogadott javaslat negatív gazdasági hatásait.
 
 Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ezerkétszáz munkahely szűnik meg.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector