Startlaphoz Csatlakozz!

Egységes minimum-előírásokat akarnak biztosítani

Nyilvános európai konzultáció a munkaidőről szóló irányelv felülvizsgálatáról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 13:20

December 1-én indította el az Európai Bizottság a munkaidőről szóló irányelv (2003/88/EK) felülvizsgálatával kapcsolatos online konzultációt. A konzultáció fő célja, hogy a benyújtott észrevételeken keresztül az európai bizottság megismerje a lakosság véleményét a munkaidőről szóló irányelv folyamatban lévő felülvizsgálatával és a hatásvizsgálattal, valamint az irányelv esetleges módosításaival kapcsolatban.

  Uniós szinten a 2003/88/EK irányelv1 (a munkaidőről szóló irányelv) célja a valamennyi tagállamban egységes minimum-előírások biztosítása a munkavállalóknak a túl sok vagy nem megfelelő munkaórával összefüggő egészségügyi és biztonsági kockázatokkal, valamint a nem elegendő pihenőidőből fakadó kockázatokkal szembeni védelme érdekében. Az Európai Unió Alapjogi Chartája 31. cikkének (2) bekezdése hasonlóképpen rendelkezik: „Minden munkavállalónak joga van a munkaidő felső határának korlátozásához, a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz.”
 
   Mivel az utóbbi két évtized során a munka világában és a gazdaságban olyan alapvető változások mentek végbe, melyek egyértelműen hatással voltak a munkaidő-szervezés számos szempontjára, a bizottság átgondolandónak tartja a vonatkozó szabályozás áttekintését.
 
   A 2003/88/EK irányelv általános biztonsági és egészségvédelmi minimum követelményeket állapít meg a munkaidő megszervezése tekintetében. Foglalkozik ezenfelül a napi pihenőidővel és a szünetekkel, a heti pihenőidővel, az éves szabadsággal, valamint az éjszakai és a váltott műszakban végzett munka bizonyos szempontjaival. Ágazati rendelkezéseket tartalmaz a közúti szállítás, a tengeren történő munkavégzés és a polgári repülés vonatkozásában.
 
   Mivel az európai szociális partnereknek nem sikerült megállapodásra jutniuk az autonóm szociális párbeszéd keretében, így az európai bizottság feladata a felülvizsgálat lefolytatása. Ennek része a nyilvános konzultáció.
 
   A konzultáció 2015 március 15-ig tart és ezen minden uniós polgár és szervezet részt vehet az online kérdőív  kitöltése révén.
 
  A konzultáció hivatalos magyar nyelvű honlapja.
 
Forrás: szakszervezet.net

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyilvános európai konzultáció a munkaidőről szóló irányelv felülvizsgálatáról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector