Startlaphoz Csatlakozz!

Czomba nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős leépítésről szóló híreket

Elismerte az NGM: lesznek elbocsátások a boltbezárások miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 12:46

Lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt - ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Czomba Sándor nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős elbocsátásról szóló híreket, nagyságrendileg jóval kevesebb leépítést tart elképzelhetőnek. Arról is beszélt viszont, hogy ha a termelő szektorban valósítanák meg a vasárnapi munkavégzés tilalmát, akkor tízezres nagyságrendben veszítene el Magyarország munkahelyeket – olvasható a Portfolio oldalán.

   Czomba Sándor a műsorban részletezte az elfogadott törvényt, miszerint az a kereskedelmet érinti, majd egy elszólást ejtett meg: „a termelői szféra kapcsán lényegesen átgondoltabb cselekvési tervre van szükség”.

   A termelő cégek ugyanis elmondása szerint inkább az ellentétes irányba mozdulnának, vagyis vasárnap is és ünnepnapokon is folytatnak termelést. Több ilyen kérelem van bent a Munka törvénykönyvének módosítására. „Óvatosan kell lépkednünk, különösen a termelői szféra tekintetében, hogy úgy tudjuk a vasárnapi munkavégzést szabályozni, hogy ne legyen negatív hatása a foglalkoztatásra” - fogalmazott. Majd hozzátette: „Ha a termelő szektorba behoznánk ezt a szabályt, akkor meggyőződésem, hogy tízezres nagyságrendben veszítenénk el munkahelyeket. A kereskedelemben viszont más a helyzet”.

   Az államtitkár riogatásnak tartja a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat, konkrét becslésekbe nem bocsátkozott. „Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak” - mondta. Arra a kérdésre, hogy mennyit tart reálisnak, úgy felelt: „nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok”.

Portfolio-vélemény:
 
   A kormány részéről ez az első hivatalos nyilatkozat, amiben elismerték, hogy lehetnek/lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt.

  A Portfolio kedden, a törvényről szóló szavazás után megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot a hatástanulmányok ügyében. Azt kérdeztük, hogy készültek-e hatástanulmányok, ezek nyilvánosak lesznek-e és mi szerepel bennük. Amint megérkezik a válasz, külön cikkben jelezzük. 

  „Nem tudok számot mondani. Abban bízom, nem kell számjegyekben gondolkodni, mert azt is látni kell, hogy a kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van” - fűzte hozzá.

   „Ha a munkavállalók és a munkáltatók megegyeznek, akkor szerintem minimális lesz ez a létszám” - ismerte el az államtitkár.

Portfolio-vélemény:
Őszintén szólva nehezen tudjuk követni az NGM államtitkárának érvelését. Ha a termelői szektorban tízezres elbocsátásokat okozna a vasárnapi munkavégzés tilalma, akkor a szolgáltató szektorban, jelen esetben a márciustól bevezetésre kerülő kiskereskedelemben miért nem okozna tízezres állásvesztést?
 
Forrás: portfolio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elismerte az NGM: lesznek elbocsátások a boltbezárások miatt .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector