Startlaphoz Csatlakozz!

Az egész trafikrendszer egyetlen nyertese a feketepiac

Újabb munkahelyek százai vesznek oda

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 18:10

A dohányipari ellátórendszer átalakításának semmi értelme, de munkahelyek megszűnéséhez vezet. Az egész trafikrendszer egyetlen nyertese a feketepiac, amely bizonyos területeken már az ötven százalékot is elérte – olvasható a piacesprofit.hu oldalán.

  A megszavazott intézkedések egyértelműen rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára, és jelentős negatív hatásai lesznek a magyar gazdaságra nézve: munkahelyek szűnnek meg, és a feketepiac térnyerése miatt számottevő adóbevételtől eshet el az állam. Mindemellett komolyan megkérdőjelezhető, hogy az elfogadott integrált dohány-kiskereskedelmi ellátóról szóló törvényjavaslat megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak, így a javaslat megszavazása Magyarországot további jelentős jogi kihívások elé állíthatja – figyelmeztetnek közös közleményükben iparági szereplők.
 
  A várhatóan kevésbé hatékony, integrált dohány-kiskereskedelmi ellátó felállítása az iparági szereplők által eddig sikeresen működtetett közvetlen dohánytermék-értékesítési rendszerek megszűnését eredményezi, amelyek jelenleg hozzávetőlegesen összesen 800 munkavállalót foglalkoztatnak, és amelyek – többek között – az IT rendszerek, a járműállományok, a raktárak és a logisztika működtetésén keresztül több milliárd forint összegű beruházást jelentenek a hazai piacon. (A vasárnapi nyitvatartás megtiltása miatt a kiskereskedelemben is elveszhet több ezer állás.) A fenti súlyos hatások ellenére a megszavazott változások semmilyen olyan gazdasági vagy egészségügyi előnyt nem képesek elérni, amelyek ellensúlyozni tudnák az elfogadott javaslat negatív gazdasági hatásait.
 
  A kereskedelmi árrés növelése jelentősen növeli a dohányvállalatok terheit, közvetetten kellő táptalajt biztosítva ezzel a feketepiac burjánzásának, amelynek aránya Magyarország egyes településein már jelenleg is meghaladja az 50 százalékot. A legális piac zsugorodása pedig tovább nehezíti majd a már most is küszködő dohánytermék-kiskereskedők életét.
 
  Az iparági szereplők készek támogatni minden ésszerű és hatékony szabályozásokra irányuló kormányzati kezdeményezést, azonban sajnálatos módon a megszavazott törvényjavaslat nem felel meg ezeknek az alapvető kritériumoknak. A törvényi változások következtében a sikeresen működő értékesítési hálózatok jelentős számú munkahely megszüntetése árán kerülnek felszámolásra, bevételektől és befektetésektől fosztják meg Magyarországot, mindezt anélkül, hogy a szabályozás bármilyen bizonyított egészségügyi vagy a gazdaságot érintő negatív hatásokat ellensúlyozó előnnyel bírna.
 
Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb munkahelyek százai vesznek oda.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector