Startlaphoz Csatlakozz!

Még az év végéig eldöntik, mennyit kell fizetni

Jön a tagdíj a kasszáknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 11:11

Minden magánnyugdíjpénztár tart egy közgyűlést még decemberben, ahol döntenek a kötelező tagdíjról. A pénztárak néhány száz vagy ezer forintos havi tagdíjat határoztak meg, és továbbra is várják az adományokat – írja a Világgazdaság.

   Gyorsan reagáltak a magánnyugdíjpénztárak a bezárásukkal fenyegető törvényjavaslat elfogadására. A jogszabály szerint jövő szeptember 30-tól vizsgálni kell majd az intézményeknél a tagdíjat fizető tagok arányát, és ha az fél éven belül legalább két hónapban 70 százalék alá csökkent, el kell rendelni a pénztárak végelszámolását. A Szövetség Magánnyugdíjpénztár még a törvényjavaslat elfogadását sem várta meg, már december 12-én megtartotta a közgyűlését. Ezen 400 forintos havi minimális tagdíjat írtak elő a tagoknak – korábban náluk nem volt kötelező tagdíj –, emellett évente 5 ezer forintos működési célú adományt szeretnének, hogy biztosíthassák a fennmaradásukat. A legnagyobb érintett intézmény, a Horizont, december 30-ára hívta össze a közgyűlését, amelyen dönthetnek majd a tagdíj mértékéről és a befizetés szabályairól is. A pénztárnál eddig nem volt kötelező tagdíj, adományt viszont vártak a tagoktól, amelynek a mértéke negyedévente 3 ezer forint. Jövőre a tagdíjak 2,5 százalékát vonhatják majd el a pénztárak a működésükre, ahhoz, hogy a Horizont pusztán a tagdíjakból megéljen, 15-17 ezer forintos tagdíjat kell majd előírnia. Ennyit azonban aligha tudna befizetni a tagság 70 százaléka, így a várható tagdíj ennél alacsonyabb lesz.
 
   Az intézmény működését így továbbra is vegyes finans zírozással oldanák meg, a tagdíjakból elvont összeg mellett adományokat is gyűjtenének. 
Az MKB Magánnyugdíjpénztár is még az idén megtartja közgyűlését, amelyen a tagdíjfizetés lesz a fő téma. A négy közül az MKB az egyetlen olyan pénztár, amelynél eddig is volt kötelező tagdíj, ennek a mértéke havonta ezer forint volt. A közgyűlési meghívó szerint a minimális tagdíj továbbra is ennyi lesz, a befizetését viszont ezentúl havi rendszerességgel várják majd el, azt javasolják, a tagok adjanak a bankjuknak rendszeres átutalási megbízást a tagdíjfizetésre.
 
   A befizetett tagdíjak alapok közötti jóváírása is változik, a fedezeti számlára a 97,5 százalékuk kerül, a működési tartalékba 2,4 százalékot, a likviditási tartalékba 0,1 százalékot helyez majd a pénztár. Az MKB is vegyes finanszírozásban tervezi a hosszú távú fennmaradást, ezért havi 1000 forintnyi adományt is kér majd a tagoktól.
 
   A Budapest Magánnyugdíjpénztár is tart egy közgyűlést december 30-án. A meghívó szerint jó néhány napirendi pontot megvitatnak majd, ezek között lesz a 2015-ös pénzügyi terv és az ötéves pénzügyi terv elfogadása is. Az egyik napirendi pont a „nyugdíjpénztár működését befolyásoló jogszabályi és egyéb változások hatása”. A napirendi pontokhoz tartozó írásos előterjesztéseket hétfőtől lehet majd elérni. A Budapest Magánnyugdíjpénztár eddig sem adományt, sem tagdíjat nem kért a tagjaitól, jövőre azonban legalább ez utóbbit kénytelenek lesznek elkérni, ha nem akarják kockáztatni ősztől a végelszámolást.
 
Elvileg könnyebb lesz
 
   Ha rá tudják venni a tagokat a tagdíj fizetésére, elvileg könnyebb lesz jövőre a pénztárak élete, mint eddig. A kasszák a működésükre 2011 óta csak a befizetett tagdíjak 0,9 százalékát vonhatják el, jövőre ez az arány 2,5 százalékosra emelkedik. Ez is lényegesen kisebb a 2011 előtti 4,5 százaléknál. A vagyonkezelésre is kétszer annyit költhetnek a pénztárak, mint eddig, 0,2 százalékról 0,4 százalékosra emelkedik a vagyonkezelési díj maximuma. A pénztártagoknak kedvez az a változás, hogy végre szabályozták, hogyan juthatnak hozzá a nyugdíjkorhatár betöltése után a felhalmozott megtakarításhoz.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jön a tagdíj a kasszáknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector