Startlaphoz Csatlakozz!

0,9 százalékos reálérték emelkedésre számíthatnak

Túlteljesíti a nyugdíjasok számára tett ígéretét a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 13:06

2013 és az idei év után úgy tűnik, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén jövőre is túlteljesíti a nyugdíjasok számára tett ígéretét az Orbán-kormány – írja az mfor.hu.

   Az Orbán-kormány egyik szinte kőbe vésett célkitűzése a nyugdíjak reálértékének megőrzése, ennek értelmében a várható infláció mértékével évről évre emelik a nyugdíjakat. A tavalyi év után azonban idén is kedvezően alakultak a körülmények, és úgy tűnik, ez 2015-ben sem lesz másként.
 
  Idén a nyugdíjakat a költségvetés tervezésekor használt 2,4 százalékos várt infláció mértékével emelték. A gyakorlatban azonban a rezsicsökkentések, illetve a második félévben az olajár zuhanása miatt csökkenő üzemanyagárak deflációba húzták a fogyasztói árindexet. Ebből is kiindulva a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa szerint idén 0,2 százalékos defláció lesz. Vagyis ez azt jelenti, hogy 2013 után idén sem csak a reálértékek megőrzéséről lehet beszélni, hanem reálszintű növekedésről. Az emelés és a várt infláció tükrében 2,6 százalékkal érnek többet idén a nyugdíjak.
 
   Jövőre az elfogadott költségvetés értelmében 1,8 százalékkal emelik a nyugdíjakat, ezzel párhuzamosan a legfrissebb, jegybanki előrejelzés 0,9 százalékos jövő évi inflációt feltételez. Igaz, ehhez szükséges az is, hogy a mostanihoz hasonló alacsony szinten stagnáljanak az olajárak az előttünk álló évben. Mindenesetre a jelenleg rendelkezésre álló adatok tükrében jövőre így 0,9 százalékos reálérték emelkedésre számíthatnak a nyugdíjasok.
 
  A 2013-as 3,4, az idei várható 2,6 és a jövő évi 0,9 százalékos reálnövekedés összesen 3 év alatt 7 százalékos felhalmozott értéknövekedést jelent a nyugdíjaknál.
 
   Ezeket a számadatokat érdemes és érdekes lenne összevetni a minimálbér alakulásával, ám a korábbi évekkel ellentétben az év vége előtt 13 nappal még semmilyen megállapodás nem született a kérdésben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A jövő évre vonatkozóan tehát csak egy becslést tudtunk végezni, melynek során a minimálbér összegét a költségvetés tervezésekor használt 1,8 százalékos infláció mértékével emeltük. Ekkora bérnövekedésre számítani talán nem jelent túlságosan nagy optimizmust.
 
   Ekkora emeléssel számolva az látszik, hogy a nyugdíjak 2013 óta bekövetkezett 7 százalékos reálszintű növekedésével párhuzamosan a nettó minimálbér értéke 7,7 százalékkal marad el a bázisévtől, 2012-től.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Túlteljesíti a nyugdíjasok számára tett ígéretét a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector