Startlaphoz Csatlakozz!

Félmillió érintettből 80 ezren tudnak munkát vállalni

Több a fogyatékosság-barát munkahely

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 16:03

Majdnem félmillióan vannak Magyarországon a fogyatékossággal élők, de közülük még mindig csak mindössze alig több mint 80 ezren tudnak munkát vállalni. Egy alapítvány próbál segíteni az érintetteknek – olvasható az fn.hir24.hu-n.
 
   A legutolsó népszámlálási adatok szerint a fogyatékossággal élők száma Magyarországon meghaladja a 490 ezer főt. A majd félmillió embernek csak körülbelül 16,5%-a, valamivel több, mint 81 ezer fogyatékos ember gazdaságilag aktív, míg a maradék több, mint 400 ezer ember gazdasági értelemben inaktívnak számít.
 
   A Salva Vita Alapítvány 2010-ben döntött úgy, hogy bevezeti a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést. A program elsődleges célja nem változott az elmúlt öt esztendőben: segíteni az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását.
 
   A díjat évről-évre az Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az American Chamber of Commerce in Hungary és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület adja át.

   2010 óta, mintegy ötven munkahely szerezte meg az elismerést, amelyre folyamatosan lehet pályázni.
 
  „Mivel az elismerés alapja a folyamatos fejlesztés" - mondja Pulay-Virág Borbála, a program vezetője – „a jelentkezőknek olyan fejlesztéseket kell vállalniuk, amelyek valamilyen módon elősegítik a munkahelyi esélyegyenlőség megvalósulását."
 
   Ilyen fejlesztésnek minősül, ha egy cég deklarálja, hogy fogyatékos embert szándékozik alkalmazni, ezért a kollégáknak, a vezetőknek felkészítő tréninget szerveznek arról, hogy miképpen lehet sikeresen együtt dolgozni egy fogyatékos munkatárssal. A pályázó vállalhatja azt is, hogy akadálymentesítést végez értelmi sérült vagy hallássérült kolléga fogadására.
 
   Az idei év egyik díjazottja az Iron Mountain Magyarország Kft. A vállalatnál 2013-ban kezdtek el intenzíven foglalkozni a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának témájával is. A dokumentum menedzsmenttel és adatkezeléssel foglalkozó társaságnak mindössze egy év alatt sikerült megszereznie a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést.
 
   „A folyamat kezdetén társaságunk egy külsős tanácsadó cég segítségével átvilágításra került"- mondja Takács László, a vállalat ügyvezető igazgatója-„melynek során meghatároztuk, hogy milyen munkakörökben tudnánk megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmazni. Ezt követően érzékenyítettük a munkatársainkat, hogy könnyebben tudják fogadni a megváltozott munkaképességű új kollégáikat. Végül a sikeres toborzás után megkezdtük a megváltozott munkaképességű kollégák integrálását a cégünkbe."
 
   A Fogyatékosság-barát Munkahely program szervezői már elkezdték a közös munkát a 20 legfrissebb pályázóval. Közülük, azok, amelyek sikeresen integrálják vállalati működésükbe a Fogyatékosság-barát program célkitűzéseit, 2015 márciusában kapják majd meg az elismerést.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több a fogyatékosság-barát munkahely.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector