Startlaphoz Csatlakozz!

Kevesbbet keresnek, tovább élnek

A magyar nők nem készülnek fel a nyugdíjas évekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 19. péntek, 13:09

A munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt a nők nehezebb helyzetben vannak a nyugdíjra való felkészülésben, mint a férfiak. A magyar nők 75 százaléka aggodalommal várja nyugdíjas éveit, ráadásul mindössze 2 százalékuk gondolja, hogy eleget tesz félre – olvasható a femcafe.hu oldalán.

A nők jövedelme alacsonyabb
 
  A nőknek a férfiakéhoz hasonló elképzeléseik vannak a nyugdíjas évekről, de a lehetőségeik mások, rosszabbak – derül ki a 15 országban végzett, kifejezetten a nők szempontjait vizsgáló kutatásából.
 
  A nőket gyakran a hagyományos nemi szerepeknek való megfelelés hozza hátrányos helyzetbe, például a családi feladatok ellátása érdekében a férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, de a szülés miatt is nekik kell megszakítaniuk karrierjüket. Mindezek miatt jövedelmük alacsonyabb, ami meghatározza a majdani nyugdíjukat és a megtakarítási képességeiket egyaránt. Nem is beszélve a világ nagyon sok országában, így Magyarországon is jellemző helyzetről, hogy egy azonos végzettséggel rendelkező és beosztásban dolgozó nő és férfi közül az utóbbi keres többet. Nem ritkán nem is kevéssel. Ráadásul a nők átlagosan 4-5 évvel tovább élnek a férfiaknál, így életük utolsó éveiben magukra maradnak.
 
Aggodalommal várjuk a nyugdíjas éveket
 
  Nem véletlen, hogy sok országban aggodalommal várják a nők a nyugdíjas éveket. Magyarországon például 75 százalék az ezzel kapcsolatos negatív és csak 54 százalék a pozitív említések aránya. Ennél csak Japánban rosszabb a helyzet. Pedig rengeteg pozitív dolgot tartanak fontosnak a nyugdíjba vonulás után a nők. Legtöbbször az utazást, (64 százalékuk) és a családdal, barátokkal töltött több időt (62 százalék) említették, de 51 százalékuk új hobbikat is szeretne találni.
 
   Arról viszont országonként nagyon megoszlanak a vélemények, hogy mindehhez mekkora jövedelemre lesz szükség. Magyarországon a nők úgy gondolják, hogy utolsó aktív éveik keresetének 86 százalékára, ezzel a lista élén állnak (az összes ország átlaga 71 százalék). Nagyon kevesen vannak viszont, akik úgy vélik, hogy el is érik ezt a jövedelmet: Magyarországon mindössze 12 százalék, ennél kevesebben csak Lengyelországban és Japánban. De nem is áltatják magukat a magyar nők: mindössze 2 százalékuk mondta, hogy eleget tesz félre nyugdíjas éveire.
 
   A kutatás alapján a szakértők úgynevezett nyugdíjfelkészültségi indexbe sorolták a különböző országokban élő nőket aszerint, hogy megfelelő lépéseket tesznek-e nyugdíjas koruk biztonsága érdekében. Az 1-től 10-ig terjedő skálán (ahol a 10-es a legjobb eredmény) Magyarország 4,7 pontjából 12. a vizsgált 15 ország között. Ez azt jelenti, hogy a magyar nők gyakorlatilag nincsenek felkészülve nyugdíjas éveikre. A magyar férfiak mutatója egyébként 6 pont, azaz ők valamivel tudatosabban készülnek az időskorra.
 
Forrás: femcafe.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyar nők nem készülnek fel a nyugdíjas évekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector