Startlaphoz Csatlakozz!

Nyolcszáz alkalmazottat kellene elbocsátani

Tömeges kirúgás az atomerőműben?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 19. péntek, 13:47

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont – legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át.
 
  Lázár János a médiában az elmúlt napokban már kifejtette, hogy fejvadászokkal keresnek új, külföldi menedzsereket a nukleáris üzem élére, s ezt a Népszabadságnak tegnap több forrásból is megerősítették. Információink szerint a széles körű menedzsmentcsere hivatalos indoka, hogy az erőmű biztonsági mutatói ugyan jók, ám a rendelkezésre állás terén a hatékonysága elmarad a várttól (utóbbinak ellentmond, hogy a kormány a legutóbbi időkig a kiemelkedően magas rendelkezésre állási mutatókkal büszkélkedett, és a tények is azt mutatják, hogy Pakson az elmúlt években alig volt rendkívüli leállás).
 
   A tervezett paksi bővítés bejelentésekor a kormány azzal érvelt, hogy az erőmű jelenlegi gárdája rendelkezik azzal a szakértelemmel és üzemeltetési kultúrával, amelyre a következő évtizedekben a biztonságos működtetés alapozható. Azt is kijelentették, hogy a bővítési projektet azért bízták versenyeztetés nélkül a Roszatomra, mert a régi paksi blokkokat is az oroszok építették, és egyedül ők értenek az ottani technológiához.A mostani lépés mindkét állításnak ellentmond, hiszen ha a meglévő csapat felkészültsége kifogástalan, akkor semmi sem indokolja, hogy új menedzsmentet importáljunk (ami a nemzetközi nukleáris gyakorlatban egyébként is példátlan), az pedig különösen furcsa lenne, ha német, francia vagy amerikai szakértőkre bíznák az orosz atomerőmű vezetését, miközben előzőleg ezeket az országokat kirekesztették a beruházásból azzal az indokkal, hogy nem értenek a paksi technológiához.
 
  Természetesen az sincs kizárva, hogy orosz szakemberekre testálná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű irányítását, ennek azonban a jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményei lennének. Az általunk megkérdezett szakértők szerint lehetséges, hogy a kormány a paksi ügyekkel egyre kritikusabb EU-nak és az USA-nak üzenne a logikátlannak tűnő lépéssel, egyfajta átláthatóságpótlékot felmutatva, vagy éppen Oroszországnak tenne sokadik gesztust a tízmilliárd eurós hitelhez történő mielőbbi hozzáférés reményében.
 
  Az előjelek mindenesetre jelentős változásokat sejtetnek: tegnap elmaradt egy jó előre meghirdetett sajtóbeszélgetés a paksi cégnél, amit csak az utolsó pillanatban, magyarázat nélkül fújtak le a szervezők. A rendezvényen részt vett volna Hamvas István, a cég vezérigazgatója, valamint Tolna megye két kormánypárti parlamenti képviselője, Horváth István szekszárdi és Hirt Ferenc tamási politikus. Az erőmű tegnap már arról tájékoztatta a sajtót, hogy a két képviselő látogatása elmarad, és ezért nem tartják meg a tervezett háttérbeszélgetést sem.
 
   Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója szerint túl sűrű volt a vezetők programja, a városban viszont az a hír kapott szárnyra (nem függetlenül Lázár már idézett szavaitól), hogy menesztik az erőmű vezetését. Az általunk megkérdezett paksiak szerint a kormány a két és fél ezer embert foglalkoztató céget arra utasította, hogy nyolcszáz alkalmazottat bocsássanak el. Ezt a vállalat irányítói megvalósíthatatlan elvárásnak tartják, olyannak, ami veszélyeztetné az erőmű biztonságát. A kormány válaszul döntött úgy, hogy új vezetőket állít az erőmű élére, akik alacsonyabb létszámmal is vállalnák az üzemeltetést.
 
   A sajtóbeszélgetést pedig azért mondták le, mert tartottak attól, hogy ha ez a kérdés szóba kerül, akkor az erőmű vezetője a kormánynak nem tetsző választ adna. Kovács Antal erről lapunknak azt mondta: sok a találgatás a városban, ezekre ő nem kíván reagálni. Hirt Ferenc azzal magyarázta a sajtóesemény lemondását, hogy ő sem tudott a kormány paksi terveiről, ezért mielőtt találkozik a sajtóval, meg akarja ismerni a felsőbb szándékokat. Arról, hogy mi igaz a leépítési koncepcióval és a vezetőváltással kapcsolatban, Hirt nem kívánt beszélni.
 
   Kerestük Paks független polgármesterét, Süli Jánost is az ügyben. Ismert, hogy Süli és csapata minden körzetben legyőzte a kormánypárti jelölteket az októberi választáson. Süli 31 évig az erőműben dolgozott, 2010-es leváltásáig ő irányította a létesítményt, s ma is kapcsolatban van egykori cégével. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy semmit sem tud a kormány – állítólagos – leépítési terveiről és arról, hogy menesztenék az ezzel vitába szálló erőművi vezetőket.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömeges kirúgás az atomerőműben?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector