Startlaphoz Csatlakozz!

Leginkább a takarékoknál fogynak a dolgozók

Egyre kevesebben dolgoznak a bankoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 19. péntek, 15:32

Lassan, de szinte folyamatosan apadt az alkalmazotti létszám a hitelintézeti szektorban az elmúlt öt évben. A legnagyobb létszámcsökkenést a nagybankok és a szövetkezeti hitelintézetek szenvedték el: viszont a szakosított és állami bankoknál több az alkalmazott – olvasható a Világgazdaságban.

   Újabb ötszáz alkalmazottal csökkent idén az átlagos állományi létszám a hitelintézeti szektorban: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végén valamivel több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél. A nagyjából 1,3 százalékos, kilenchavi csökkenés persze nem nevezhető drámai mértékűnek, ám az elmúlt öt évben szinte folyamatosan apadt az alkalmazottak száma, és majdnem pontosan kétezer ember tűnt el a rendszerből.
 
   Az egyes pénzügyi szolgáltatókat viszont nem érintette egyformán a lészámcsökkenés, sőt, vannak területek, ahol pont ellentétes irányú folyamatok zajlanak. A legnagyobb vesztesnek a szövetkezeti hitelintézeti szektor tekinthető, ahol csak az idén 580 fővel apadt a dolgozói létszám, ezzel éppen hétezer alá esett. Az öt évre visszatekintő kép sem sokkal biztatóbb: 2009 végén ugyanis még majdnem 8600-an dolgoztak a szövetkezeti hitelintézeteknél, és ez az állomány ez idő alatt majdnem ötödével csökkent. Ebben nyilván szerepet játszhatott a szektorban végbement koncentráció, illetve egyes szereplők eltűnése is. Nem meglepő módon a másik, rosszul járt csoportot a nagybankok jelentik: azoknál hozzávetőlegesen 25200 ember dolgozott a harmadik negyedévben Magyarországon, amely 560 fős csökkenést jelent az év végéhez viszonyítva. Ráadásul 2009-ben még majdnem 27 ezren dolgoztak a legnagyobb szereplőknél, így itt is nagyon jelentős, 6,5 százalékos az öt évre visszatekintő létszámcsökkenés.
 
   A kis- és közepes szereplőknél, és a szakosított hitelintézeteknél ugyanakkor folyamatos volt az állományi létszám emelkedése: utóbbiaknál a harmadik negyedévben majdnem 90 alkalmazottal dolgozott több, mint a múlt év év végén, ami a 700 környéki létszám tükrében nem kis fejlődés. Annak tükrében pedig, hogy öt évvel ezelőtt még nem egészen 400-as átlagos létszámmal működtek a szakosított bankok, egyáltalán nincsenek rossz helyzetben. Náluk ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az elmúlt időszakban új szereplők is megjelentek a piacon, hiszen két lakás-takarékpénztár is megkezdte működését. Az állami hitelintézeteknél – MFB, Exim, Keler – hasonló a helyzet, igaz, a növekedés mértéke korántsem ilyen látványos, hiszen 2009 vége és 2014 ősze között nőtt 527-ről 582-re az alkalmazottak száma.
 
   Az állományi létszám lassú csökkenésén persze egyáltalán nem lehet csodálkozni a hitelintézeti szektorban. Amellett, hogy a makrogazdasági környezet az elmúlt években nem kimondottan kedvezett a piaci szereplőknek, egy sor szabályozási kihívással és extra adóteherrel is meg kellett küzdeniük, amelynek logikus következménye volt, hogy növelni próbálták a költséghatékonyságot, amelynek a létszám optimalizálása is az egyik eszköze. A nem túl élénk hitelkereslet miatt pedig az értékesítési hálózatból is több – elsősorban nagyobb – szereplő faragott, amely szintén együtt járt a létszám csökkenésével.
 
Tőkeemelés az Erste Lakástakaréknál
 
  Az Erste Bank Hungary 500 millió forinttal megemeli leányvállalata, az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. alaptőkéjét, tekintettel az értékesítési tevékenység erősödésére, illetve a vártnál alacsonyabb piaci hozamokra – tette közzé a bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A tőkeemelés keretében kibocsátanak 50 darab 100 ezer forint névértékű, névre szóló, dematerializált törzsrészvényt, amelyek részvényenkénti kibocsátási értéke 10 millió forint. A részvények teljes ellenértéke megfizetésére előírt határidő december 22. – áll a közleményben.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre kevesebben dolgoznak a bankoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector