Startlaphoz Csatlakozz!

Mulasztott az önkormányzat

Az ombudsman aggódik az önkéntes közérdekű munkavállalókért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 19. péntek, 16:36

Székely László egy önkormányzati mulasztás nyomán kérte az emberi erőforrások miniszterét a rendszerszintű hibák orvoslására.Rendszerszintű aggályokat fogalmazott meg Székely László ombudsman az önkéntes közérdekű munkavégzés szerződéses biztosítása miatt. Az alapvető jogok biztosa egy konkrét ügyet, egy gyermekét egyedül nevelő munkanélküli esetét vizsgálta, aki Kosd Község Önkormányzatánál jelentkezett közérdekű önkéntes munkára. Noha a rá bízott feladatokat elvégezte, hivatalosan nem kötöttek vele szerződést, a teljesített munkanapjait sem rögzítették írásban, így nem tudta igazolni azt a 30 nap kereső tevékenységet, amit a törvény a következő évi ellátásának feltételéül szab. Az ombudsman megállapította az önkormányzat mulasztását – írja a vs.hu.

   Az önkormányzat arra is hivatkozott, hogy azért sem kötöttek szerződést a panaszossal, mert a munkavégzés megkezdése előtt nem vett részt egészségügyi alkalmassági vizsgálaton. Az ombudsman viszont nem látja egyértelműen szabályozottnak, hogy az önkéntes munkavégzés esetében minden esetben kötelező-e az alkalmassági vizsgálat elvégzése. A biztos szerint egy egyszerűbb eljárási forma előírásával kellene összhangban hozni a biztonságos munkavégzés követelményét azzal, hogy ez a kérdés a gyakorlatban ne jelentsen tartós akadályt.
 
  A biztos kiemelte, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra szorulók a társadalom legkiszolgáltatottabb, jogérvényesítésre csak igen korlátozottan képes csoportjához tartoznak. Az önkormányzatnak minden rendelkezésre álló eszközzel elő kell mozdítania, hogy ők megőrizhessék a megélhetési minimumot biztosító ellátásra való jogosultságukat. Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterét arra kérte, segítse elő, hogy az önkéntes munkavégzést valamennyi hátrányos helyzetű, jelenős munkanélküliséggel küzdő önkormányzat lehetővé tudja tenni.
 
Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ombudsman aggódik az önkéntes közérdekű munkavállalókért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector