Startlaphoz Csatlakozz!

Keményen fizetik a rezsiharc árát

Négyórás munkakörben dolgozhatnak csak a kéményseprők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 23. kedd, 17:44

Nincs kiemelt keret a fejlesztésekre, jövőre a jósoltnál is nehezebb idény vár a kéményseprő szakmára. Megjósolhatatlan, hogy a Somogy Kéményseprő Mester Kft. korábban négyórás munkakörbe helyezett dolgozóit mikor tudnák ismét nyolc órában alkalmazni – olvasható a sonline.hu oldalán

  Négy cég osztozik a somogyi piacon, a kaposvári kéményseprő-mester kft. 86 településen közel 60 ezer kémény vizsgálatát végzi. Farkas József ügyvezető igazgató lapunknak hétfőn azt mondta: megkezdték az év végi zárást, s a 2015-ös tervek előkészítését, ám a jövő nem kecsegtet túl sok jóval.
– A kéményseprési díjak maradnak, szolgáltatási területünkön ez átlagosan 950 forint – mondta. – Új feladatot is kapunk. Jövőre a légellátás ellenőrzése, illetve a gázkészülékek felülvizsgálati papírjainak ellenőrzése családonként évente 100-150 forintba kerül. A füstcső vizsgálatot és a CO-mérést viszont ingyen kell csinálni.


   Utoljára 2011-ben emeltek árat, a rezsicsökkentés alapjaiban befolyásolta a cég gazdálkodását. Farkas József felidézte: az 1997-ben alapított vállalkozás történetének egyik legkiemelkedőbb éve 2008. volt, amikor csaknem 50 millió forint bevétellel zártak. Az idén – közel 35 millió forint forgalom mellett – jó, ha nullára kihozzák az évet, de ezt is csak egyéb tevékenység, így a környezetvédelmi szakértői munka teszi lehetővé. Az ügyvezető igazgató szerint újabb rezsicsökkentési akciót már nem tudna elviselni a cég, de a szakma egésze sem bírna ki egy ilyen mérvű nyomáspróbát.

  – Minden szóba jöhető módon takarékoskodunk, kénytelen, kelletlen erősen fogjuk a pénzt – hangsúlyozta. – Az irodaköltséget igyekeztünk lecsökkenteni, s bár indokolt lenne, a járművek cseréjét továbbra is halogatjuk. Szívem szerint négy autótól már most megválnék, de nincs a fejlesztésre keret. Az egyik jármű 524 ezer kilométert futott, a másik 330 ezret tett meg.

   A cégvezető úgy vélte: jelentősebb fizetésemelésre is szükség lenne, de 2015-ben erre nincs esély. S ugyanez vonatkozik a legújabb típusú CO-mérő műszer beszerzésére is, melynek darabja 700 ezer forint.
– Látszik, hogy nem egetrengető összegről beszélünk, s nincsenek különleges álmaink – emelte ki. – Két autót feltétlenül le kell cserélni, ám a jelenlegi körülmények kizárólag használt járművek beszerzésében tudunk gondolkodni. A költségeket tovább növeli, hogy alkalmanként közel 600 forintos tértivevényes levelet kell küldeni azokra a helyekre, ahol a lakók nem engedik be a kéményseprőt. A társaságnak 31 ezer ügyfele van, s közel 20 százalékuk nem tesz eleget az előírásban foglalt kötelezettségnek (fontos tudni: aki nem engedi elvégezni a kötelező kéményseprő vizsgálatot, s a kiküldött két felszólító levélre sem reagál, azt jelzik a katasztrófavédelemnek. A büntetés és a kiszállási díj több tízezer forint lehet.)

   Farkas szerint az adminisztrációs kiadások tovább terhelik a szolgáltatókat, s ilyen helyzetben nem tudni, hogyan alakul a foglalkoztatás. Kétséges, hogy a korábban négyórás munkakörbe helyezett munkatársakat, mikor tudják újra nyolc órában alkalmazni. Ezt várhatóan az első negyed év végén vizsgálják meg. A kérdésre, hogy bekövetkezhet-e leépítés, a cégvezető azt mondta: előfordulhat. Bár ez volna a legrosszabb forgatókönyv, melyet feltétlenül el akarnak kerülni. Addig is osztanak-szoroznak és legekben gondolkodnak: a lehető leggazdaságosabb és leghumánusabb megoldást keresi a 16 dolgozót alkalmazó társaság.

Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Négyórás munkakörben dolgozhatnak csak a kéményseprők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector